Καλά ενημερωμένοι “κύκλοι” στην ΡΗΡ για το Σκοπιανό- Οι Τούρκοι

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Νέα Υόρκη.- «Το μελλοντικό όνομα της FYROM (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) δεν πρέπει να περιέχει το στοιχείο αλλά ούτε καν το κίνητρο του αλυτρωτισμού. Υπό την έννοια αυτή δεν πρέπει να περιέχει τη λέξη ή παράγωγο της λέξης «Μακεδονία» είτε ως γεωγραφικό προσδιορισμό είτε άλλως πως.  Οτιδήποτε άλλο θα ‘ταν ένα πολύ σοβαρό λάθος, με ανυπολόγιστο κόστος για την Ελλάδα, μελλοντικά». Την άποψη αυτή εξέφρασαν στην Panhellenic post καλά ενημερωμένες πηγές (initiative sources!) κάνοντας λόγο για ένα σενάριο από τα πολλά που συζητούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως ο κίνδυνος είναι μεγάλος γιατί «το αφήσαμε το πρόβλημα και έχει μεγαλώσει αρκετά».  Πρόσθεταν, μάλιστα, πως εάν βάλεις στην εξίσωση και τις δυο παραμέτρους, μια πολιτικά ανίκανη κυβέρνηση και μια οικονομική κρίση, «τότε δυστυχώς το προϊόν της εξίσωσης γίνεται ουσιαστικά αρνητικό», κατέληγαν.

Όπως επεσήμαναν οι ίδιοι πολιτικοί κύκλοι, η εξωτερική πολιτική είναι δύσκολος χώρος πολλές φόρες αδύνατος και ακαταλαβίστικος. «Αυτοί, όμως,  που παίρνουν μέρος στη συζήτηση γνωρίζουν τι γίνεται…»

Έτσι, η εκτίμηση των ίδιων κύκλων, που κινούνται στο εξωτερικό, είναι πως «οι Γερμανοί με αντάλλαγμα την υποχώρηση της κυβέρνησης στο όνομα, θα διαγράψουν μέρος του ελληνικού χρέους και θα βοηθήσουν την χώρα να ξαναμπεί στις αγορές». Εκτίμηση των πηγών αυτών είναι πως «όταν αυτά θα μπουν σε κίνηση,  θα δημιουργηθούν και οι προϋποθέσεις για μια καινούργια τετραετία, με την σημερινή κυβέρνηση.  Στο βάθος του χρόνου, όμως θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας για τη χώρα».

Και πρόσθεταν: «Δυστυχώς, οι Έλληνες δεν γνωρίζουν σε βάθος τους κινδύνους που διατρέχει η Ελλάδα, γιατί εάν αυτό θα συμβεί, θα πυροδοτηθούν αυτόματα οι τουρκικές απαιτήσεις για τα νησιά. Γι’ αυτό η περιρρέουσα εκτίμηση είναι πως το 2018 θα ‘ναι ένας κρίσιμος χρόνος, για την Ελλάδα».

Έχοντας ως αρχή να μην επεμβαίνουν στα εσωτερικά άλλης  χώρας, οι πηγές, θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.  Εκτιμούσαν, ωστόσο, ότι ο «Τσίπρας, είναι αιχμάλωτος σε ένα χρυσό κλουβί που το κλειδί το κρατούν οι Γερμανοί, κατά την δική τους ανάλυση και άποψη.»

Η γνώση, βεβαίως,  κρύβεται βαθιά στις συνομιλίες αυτών που χειρίζονται το θέμα και όταν βγει στην επιφάνεια θα ‘ναι αργά. «Η πολιτική της πίεσης πάνω στην Ελλάδα για το όνομα είναι επίσης κοντόφθαλμη και θα προκαλέσει στο μέλλον, εάν επιβληθεί, σοβαρή ζημιά στις δυο χώρες, τα Βαλκάνια και την ΕΕ» εκτιμούσαν οι ίδιες πηγές. Και κατέληγαν:

“Η ιστορία σε παγκόσμιο επίπεδο έχει πολλά τέτοια παραδείγματα που είτε άλλα ζητήματα “τακτοποιήθηκαν”, άλλα και άλλα που άνοιξαν αιώνιες πληγές και εχθρότητες”.

ΡΗΡ