Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος για τα εθνικά θέματα

Νέα Υόρκη: Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος εξέδωσε ειδική εγκύκλιο με ημερομηνία 8 Ιανουαρίου 2018 για τα ελληνικά εθνικά Θέματα.

Σημειώνει ανάμεσα στα άλλα, πως «ως Ελληνοαμερικανική Ορθόδοξη Κοινότητα έχουμε κληθεί από τον Θεό και την ιστορία να ζήσουμε και να μεταδώσουμε στο Δυτικό Ημισφαίριο τον ασύγκριτο και αιώνιο πλούτο της Ορθοδόξου πίστεως και ζωής και τις παγκόσμιες και διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού».

Αναφέρεται σε «τρία πολύ σοβαρά θέματα, σχετιζόμενα με την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, τα οποία παραμένουν άλυτα παρά τις πολλές και μεγάλες προσπάθειες, και τα οποία απαιτούν την αδιάλειπτη προσευχή μας και τη συνεχή και άμεση ενέργειά μας. Πρόκειται για τα θέματα που συνδέονται με το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, με την Κύπρο και με το όνομα της λεγομένης πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Για το Πατριαρχείο, αναφέρει ότι «στερείται βασικών θρησκευτικών ελευθεριών και αυτό αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας για τη Μητέρα Εκκλησία και την συνέχιση του έργου που επιτελεί ανά τους αιώνες. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Ομογένεια στις Η.Π.Α. αγωνίσθηκε, αγωνίζεται και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για την αναγνώριση του Οικουμενικού τίτλου και ρόλου του Πατριαρχείου και του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Δεύτερο θέμα: Το μαρτυρικό νησί της Κύπρου, τόπος αγίων και μαρτύρων της Εκκλησίας μας, και η Δημοκρατία της Κύπρου, στερείται από το 1974 του ενός τρίτου και πλέον του εδάφους της μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων».

Αναφέρει επίσης, πως «το 1991, η νότια επαρχία της τότε Γιουγκοσλαβίας αποκαλούμενη Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αποσχίσθηκε και κήρυξε την ανεξαρτησία της υπό την ονομασία ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’. Ετσι ιδιοποιήθηκε αυθαιρέτως τον ιστορικό όρο Μακεδονία, που είναι ελληνική λέξη και αναφέρεται στο ιστορικό βασίλειο και πολιτισμό των αρχαίων Μακεδόνων υπό τον Φίλιππο και τον Μέγα Αλέξανδρο, ως αδιαμφισβήτητο μέρος του ελληνικού έθνους και της ελληνικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς».

πηγή:ekirikas.com