ΓΝΩΜΗ: Ο κ. Ζουράρις, η Παραίτηση και οι λόγοι

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η παραίτηση του Υφυπουργού Παιδείας, αρμόδιου για την εκπαίδευση των Αποδήμων Ελλήνων, Κώστα Ζουράρι,  τυπικά οφείλεται στο «βέτο» που έθεσε από τηλεοράσεως (Skai) ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Δημήτρης Καμμένος για την ανεπίτρεπτη αθυροστομία του κ. Υφυπουργού  κατά των φιλάθλων του Ολυμπιακού, του ΑΡΗ και του ΠΑΟΚ.

Λέμε τυπικά, διότι, ουσιαστικά, «τυπικά» παρέμενε στο υπουργείο ο κ. Ζουράρις. Καλά πληροφορημένες πηγές, από μέρες τώρα υποστηρίζουν ότι ο Υφυπουργός ήταν χολωμένος με τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, τον οποίο κατηγορούσε ότι τον είχε «αποδυναμώσει»,  αποσπώντας του όλες τις αρμοδιότητες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο «υπεύθυνος για την εκπαίδευση 50.000 ελληνόπουλων του εξωτερικού» όπως, σχετικά πρόσφατα, είχε δηλώσει σε τηλεοπτικό σταθμό, δεν είχε καμία δραστηριότητα εκτός από την υπογραφή Χάρτας Συνεργασίας μεταξύ της Γαλλόφωνης Κοινότητας του Βελγίου και της Ελληνικής Δημοκρατίας, Την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στις Βρυξέλλες. Ακριβώς πριν από έξι μήνες! Άλλωστε και η Ομογένεια δεν είδε τον κ. Υφυπουργό να δραστηριοποιείται σε κάποιο ζήτημα που την αφορά, ούτε καν στο Σχολείο του Μονάχου που κινδυνεύει να ματαιωθεί η αποπεράτωσή του και να χαθεί το οικόπεδο…

Ρόλο, και μάλιστα σημαντικό, έπαιξε και η χρονική συγκυρία της επίθεσης …δια των αρχαίων ελληνικών, στους οπαδούς του Ολυμπιακού και δια της αγοραίας γλώσσας στους οπαδούς του ΑΡΗ! Αμφότερες προσβλητικές έως και ανεπίτρεπτες για ένα μέλος της όποιας Κυβέρνησης, ακόμη και εκείνης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, του γνωστού λαϊκίστικου στιλ και της αθυρόστομης έως και υβριστικής επίθεσης ορισμένων υπουργών της προς πάντα αντιφρονούντα…

Την ώρα που η Κυβέρνηση «βράζει» από την ενόψει ψήφιση των 80 επώδυνων προαπαιτούμενων για την Τρίτη αξιολόγηση, αλλά και «ταράσσεται» από την υπόθεση της αναγνώρισης των Σκοπίων, όπου, ως φαίνεται, συζητείται ακόμη και η σύνθετη ονομασία με συνθετικό τον όρο «Μακεδονία», δεν μπορούσε να «φορτωθεί» ούτε την απειλή αποχώρησης του Δημήτρη Καμμένου, ούτε το σάλο από την αντίδραση κομμάτων και αθλητικών Συλλόγων της εμβέλειας, μάλιστα ενός Ολυμπιακού, ενός ΑΡΗ και ενός ΠΑΟΚ…

Έτσι η επιστολή παραίτησης  έφθασε ως «σανίδα σωτηρίας» στο Μέγαρο Μαξίμου –μετά και τη φημολογούμενη παρότρυνση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου προς τον βουλευτή του- . Ωστόσο, «κάτω» από τη σανίδα σωτηρίας πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούσαν ότι κρύβεται μία «βόμβα» η οποία με έναν κακό χειρισμό μπορούσε να σκάσει «ανατινάσσοντας» ολόκληρη την κυβέρνηση. Διότι δεν ήταν –ούτε είναι μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές- γνωστές οι αντιδράσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που για πρώτη φορά βλέπει η κατάσταση να ξεφεύγει από τα στεγανά της πλατείας Κουμουνδούρου και του Μαξίμου και να καθίσταται «ανεξέλεγκτη» από το κόμμα.

Πλέον, ο Πάνος Κάμμενος , σε μια ενέργεια που υπερβαίνει το ρόλο του ως συνεταίρος της Κυβέρνησης –αφού προτάσσει την ιδιότητα του αρχηγού του κόμματος από εκείνη του υπουργού- καθίσταται ο  κινών τα νήματα μέσα στην κυβέρνηση, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες (όπως η «προτροπή» σε έναν υπουργό να παραιτηθεί!) οι οποίες ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν τελούσαν εν γνώσει και είχαν την προέγκριση του Πρωθυπουργού ή αποτελούσαν  «αρχηγική» απόφαση του προέδρου των ΑΝΕΛ.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι λίγοι οι παρατηρητές που θεωρούν ότι με το θέμα Ζουράρι, άνοιξε ο κύκλος φθοράς της Κυβέρνησης , ένας κύκλος που θα κλείσει είτε με ευρύ ανασχηματισμό είτε με εκλογές.

Σ΄ αυτό συντείνει και η απόφαση του Πρωθυπουργού να μην αντιδράσει άμεσα στην επιστολή παραίτησης του υφυπουργού του, αλλά να επιφυλαχθεί να απαντήσει  τη Δευτέρα,  ΜΕΤΑ την ψηφοφορία στη Βουλή για τον νόμο-σκούπα των προαπαιτούμενων. Ο κ. Τσίπρας θέλησε έτσι να μην οξύνει  και περεταίρω τα πνεύματα μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενεργοποιώντας αντανακλαστικά των βουλευτών της ΑΝΕΛ,  που μπορούσαν να πυροδοτήσουν μία ενδεχόμενη καταψήφιση του Πολυνομοσχεδίου, κάτι που θα ισοδυναμούσε με το τέλος της εποχής ΣΥΡΙΖΑ.