Με ένα “κλικ” θα βγαίνουν στο «σφυρί» τα ακίνητα, από Τράπεζες και Δημόσιο

Αθήνα.- Με συνοπτικές διαδικασίες και με ένα κλικ θα βγαίνουν στο «σφυρί» ακίνητα, οικόπεδα και επαγγελματικοί χώροι. Από την 21 Φεβρουαρίου, όλοι οι πλειστηριασμοί που συνδέονται με τράπεζες θα γίνονται μέσω διαδικτύου. Και από την Πρωτομαγιά, θα ακολουθούν την ίδια οδό και οι πλειστηριασμοί του δημοσίου.

Τέλος, λοιπόν, οι πλειστηριασμοί σε Ειρηνοδικεία. Από τις 21 Φεβρουαρίου οι πλειστηριασμοί θα διεξάγονται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα, ανεξάρτητα από τον χρόνο επίδοσης της επιταγής και επιβολής της κατάσχεσης. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διενεργούνται μόνο εργάσιμη ημέρα Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10:00 π.μ. έως τις 14:00 ή από τις 14:00 έως τις 18:00.

Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί έχουν θέσει ως βασικό το θέμα των πλειστηριασμών για την αξιολόγηση, ενώ οι τράπεζες περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις αφού από τους πλειστηριασμούς θα κριθούν έως ένα βαθμό τα αποτελέσματα των stress test.

Από την 1η Μαίου θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο και μάλιστα στην εμπορική αξία των ακινήτων και όχι στην αντικειμενική.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να βγάζει στο «σφυρί» ακίνητα ακόμα και για χρέη άνω των 500 ευρώ. Μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει ποτέ, το 2017 δεν διενεργήθηκε κανένας πλειστηριασμός από το Δημόσιο, ενώ το 2016 έγιναν 11.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι το ελληνικό Δημόσιο θα ακολουθήσει τη στρατηγική των τραπεζών, βγάζοντας δηλαδή σε πλειστηριασμό περιουσιακά στοιχεία στρατηγικών κακοπληρωτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σε καθημερινή βάση διενεργούνται περίπου 1.000 κατασχέσεις από τα δικαστικά τμήματα των εφοριών σε όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ποσά άνω των 500 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά από τις κατασχέσεις έχουν εισπραχθεί περίπου 4 δισ. ευρώ μέχρι και τον Οκτώβριο, ενώ με βάση τον προγραμματισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το 2018 υπολογίζεται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα για 1,7 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου.

Πηγή: in.gr