Οι τράπεζες θωρακίζουν τα ΑΤΜ για να… γλιτώσουν από τη σπείρα με το αέριο!

Αθήνα.- “Πονοκέφαλο” προκαλούν στην ΕΛ.ΑΣ οι απανωτές εμφανίσεις της σπείρας που ανατινάζει ΑΤΜ με την μέθοδο εισαγωγής μείγματος αερίων στο εσωτερικό του ταμειακού μηχανήματος, αρπάζοντας την “κασετίνα” με τα χρήματα.
Ήδη από την αρχή του έτους, μόνο στην Αττική, η σπείρα ακολουθώντας πάντα συγκεκριμένη μεθοδολογία έχει τινάξει στον αέρα 11 ΑΤΜ, δηλαδή ένα ανά δυο ημέρες.
Μάλιστα το γεγονός αυτό προβληματίζει και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, καθώς μετρούν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ χαμένα από την δραστηριότητα της σπείρας μόνο στην Αττική, διότι εάν συνυπολογιστούν και τα κατεστραμμένα ΑΤΜ -πάντα με την ίδια μέθοδο- σε διάφορες περιοχές της επαρχίας, όπου επίσης υπάρχει έντονη δραστηριότητα συμμοριών, τότε το κονδύλι των χαμένων χρημάτων φθάνει σε δυσθεώρητα ύψη.

Το τελευταίο «χτύπημα»

Τα ξημερώματα της Τρίτης (23.01.2018) στην περιοχή της Πεντέλης, η σπείρα τίναξε στον αέρα άλλο ένα ΑΤΜ που ήταν τοποθετημένο στην πρόσοψη σούπερ μάρκετ, αρπάζοντας βέβαια την κασετίνα με τα χρήματα, περίπου 30.000 ευρώ.
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας που έχουν αναλάβει τις έρευνες, έχουν καταλήξει σε ένα κύκλο ύποπτων προσώπων, κάνοντας λόγο για μικτή σπείρα Ελλήνων, αλλοδαπών, αλλά και ομογενών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και προσπαθεί με ερευνητικές μεθόδους, να συλλέξει στοιχεία ώστε να στοιχειοθετήσει κατηγορία.

Ψάχνουν λύση

Από την άλλη πλευρά η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, προσπαθεί μαζι με αρμόδιους Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ που έχουν γνώση του αντικειμένου, να βρει λύσεις ώστε να θωρακιστούν τα ΑΤΜ.
Δυο προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι φαίνονται ελκυστικές, όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα τους, καθώς έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στο εξωτερικό και αφορούν εξελιγμένους μηχανισμούς, είτε με σπινθήρα στο εσωτερικό του μηχανήματος, είτε με αέριο “αντίδοτο” να εξουδετερώνονται τα μείγματα που “ρίχνουν” στο μηχάνημα οι δράστες.
Ωστόσο αυτοί οι μηχανισμοί έχουν μεγάλο κόστος, το οποίο γίνεται μάλιστα δυσθεώρητο λόγω του πλήθους των Ταμειακών Μηχανημάτων.

Ο… φθηνός μηχανισμός

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη σε ορισμένα ΑΤΜ έχει εφαρμοστεί ένας απλός και φθηνός μηχανισμός του εμπορίου, που είναι δυνατόν να “εξανεμίσει” με την λειτουργία του το μείγμα αερίων των δραστών.
Βέβαια αυτό το μηχανισμό οι Τράπεζες τον κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό, καθώς είναι τόσο απλός στην λειτουργία του που οι κακοποιοί θα μπορούσαν να τον παρακάμψουν άμεσα, στην περίπτωση που γνώριζαν την τοποθέτησή του στο ΑΤΜ.

πηγή:newsIt.gr