Κρις Σπύρου: Οι προτάσεις Νίμιτς “ανάρμοστες για έναν δήθεν ουδέτερο μεσολαβητή”

Αθήνα.- Με μία πολυσέλιδη, πλήρως τεκμηριωμένη ιστορικά και πολιτικά επιστολή, ο γνωστός Ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης κ. Κρις Σπύρου, θέτει τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ  Μάθιου Νίμτς προ των ευθυνών του για τις τελευταίες του προτάσεις για την ονομασία της ΦΥΡΟΜ, προτάσεις που όλες έχουν ως συνθετικό τον όρο Μακεδονία. Και, “που είναι ανάρμοστες για έναν δήθεν ουδέτερο μεσολαβητή, αλλά είναι εντελώς ανεφάρμοστες και δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα διαφορετικό από αυτό που υπάρχει τώρα” όπως επισημαίνει στην επιστολή του.

Ο κ. Σπύρου, εκφράζει την έκπληξή του για το γεγονός, όπως αναφέρει στην επιστολή του προς τον κ. Νίμιτς – αντίγραφο της οποίας απέστειλε τόσο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σύσσωμη την πολιτική Ιεραρχία , τους βουλευτές κλπ. ότι ο κ. Νίμιτς  “μετά από 20 και πλέον χρόνια άμεσης εμπλοκής στη διαμάχη για την ονομασία της FYROM, δεν κατάφερες να συνειδητοποιήσεις ότι το ψευδο-μακεδονικό μόρφωμα, το οποίο αναγνώρισαν τα Ηνωμένα Έθνη στις 7 Απριλίου του 1993, ως ανεξάρτητο κράτος με το όνομα πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), και με Σύνταγμα γεμάτο επεκτατικές διατάξεις και παράλογες εθνοτικές αξιώσεις, δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει ειρηνικά ή να ευημερήσει (…) με το 2% της σύνθεσης των κατοίκων του να είναι Μακεδόνες και το 98% να αποτελείται από την πρόσμιξη των κομμουνιστών νομάδων των Βαλκανίων, και τα σύνορα του να αγγίζουν την ιστορική αρχαία ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας”.

Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο κ. Σπύρου, ο οποίος για πολλά χρόνια υπήρξε Γερουσιαστής στην Πολιτεία του ΝΗ, Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος στην ίδια Πολιτεία, ψέγει τον κ. Νίμιτς γιατί, όπως σκωπτικά σημειώνει, “Αναρωτιέμαι ποια ήταν τα εμπόδια για τα οποία διαπραγματευόσουν για περισσότερα από 20 χρόνια με τις δύο πλευρές, σχετικά με την ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Διαπραγματευόσουν την ανάγκη να παραμείνει ή όχι στην ονομασία ο όρος «Πρώην»; Διαπραγματευόσουν με τις δύο πλευρές εάν ή όχι θα παραμείνει ο όρος «Γιουγκοσλαβική»; Ή μήπως διαπραγματευόσουν εάν ή όχι ο όρος «Δημοκρατία» έπρεπε να παραμείνει στην ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας;”

Ακόμη ο Κρις κ. Σπύρου που τη δεκαετία ’90 διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο για να πεισθεί ο Μπιλ Κλίντον να υπογράψει ότι δεν θα αναγνώριζαν οι ΗΠΑ Κράτος που θα περιείχε τη λέξη Μακεδονία, επισημαίνει: “Και αν υφίσταται η πρωτοφανής θεωρία που έχουν προωθήσει οι ψευδο-Μακεδόνες και οι Γιουγκοσλάβοι κομμουνιστές των Βαλκανίων τα τελευταία 84 χρόνια, ότι αν κάποια φυλή Α ζει σε μια γεωγραφική περιοχή που κατοικείται από τη φυλή Β, η φυλή Α μπορεί να μετατραπεί σε φυλή Β, τότε εγώ και η οικογένεια μου που έχουμε ζήσει στην Πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ, ΗΠΑ, για πάνω από 100 χρόνια, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι δεν είμαστε πια Ελληνοαμερικανοί, γιατί έχουμε μετατραπεί σε αυτόχθονες Αμερικανούς Ινδιάνους της φυλής των «Αμπενάκι»”!

Ο κ. Σπύρου στα πολλά επιχειρήματα παραθέτει και ένα  αντίγραφο ενός γραμματοσήμου του έτους 1939, το οποίο απεικονίζει τον χάρτη της περιοχής και την περιφέρεια Βαρντάρσκα που ο Τίτο το 1944 βάφτισε «Γιουγκοσλαβική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Τέλος, Κρις Σπύρου Σύμβουλος δύο Προέδρων της Αμερικής (Κλίντον, Ομπάμα) και πρόεδρος των εκλεκτόρων που εξέλεξαν Πρόεδρο της Αμερικής τον Μπιλ Κλίντον, τονίζει απευθυνόμενος προς τον Μάθιου Νίμιτς, αλλά και προς κάθε νοήμονα άνθρωπο: “όρος Σλαβο-Μακεδόνας είναι οξύμωρος. Ο όρος Αλβανο-Μακεδόνας είναι οξύμωρος. Ο όρος Βουλγαρο-Μακεδόνας είναι οξύμωρος. Ο όρος Σερβο-Μακεδόνας είναι οξύμωρος. Οτιδήποτε άλλο πέραν από Έλληνας Μακεδόνας είναι ένα οξύμωρο σχήμα. Μια πρόχειρη εξέταση της αρχαίας παγκόσμιας ιστορίας θα επιβεβαιώσει αυτόν τον ισχυρισμό. Χιλιάδες ιστορικών εγγράφων θα πιστοποιήσουν ότι οι Μακεδόνες είναι μόνον Έλληνες”.

Ολόκληρο το κείμενο της Επιστολής.

 

Spirou_Nimetz_25-1-2018_reduced (1)

 

Φωτογραφία αρχείου, ο Κρις Σπύρου με τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.