Προεδρικές εκλογές της Κύπρου-2018

Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος

Φωτό: Αθηνά Πανάγιου

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου, τόσο στη Μεγαλόνησο, όσο και στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού (Ελλάδα, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Βελγιο, Σαουδική Αραβία κ.ά.). Η προσέλευση είναι μειωμένη συγκριτικά με το 2013, ενώ δεν λείπουν και οι καταγγελίες για παρατυπίες. Εννέα είναι οι υποψήφιοι για το ανώτατο αξίωμα της χώρας, με επικρατέστερους τους: Νίκο Αναστασιάδη, Νικόλα Παπαδόπουλο, Σταύρο Μαλά, Γιώργο Λιλλήκα και Χρίστο Χρίστου.

Ο Πρόεδρος Συλλόγου Κυπρίων Φοιτητών Πανεπ. Ιωαννίνων  Γ. Γεωργίου (αριστερά) με άλλους Κύπριους φοιτητές στο εκλογικό κέντρο (3ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων)

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7.00 και θα κλείσουν στις 18:00, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται περίπου στις 18.30 και τα τελικά στις 20:30. Βάσει των επίσημων στοιχείων, η προσέλευση στις κάλπες έως τις 12:00 είναι στο 30%, ενώ το 2013 την ίδια ώρα ήταν στο 38%. Δικαίωμα ψήφου έχουν 550.876 ψηφοφόροι και λειτουργούν 1.122 εκλογικά κέντρα στην Κύπρο και στο εξωτερικό όπου είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από Κύπριους που είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο. Ο αριθμός των εκλογέων κατά εκλογική περιφέρεια έχει ως ακολούθως: Λευκωσία: 213.033, Λεμεσός: 152.115, Αμμόχωστος: 31.485, Λάρνακα: 92.795, Πάφος: 49.765 και Εξωτερικό: 11.683.

Στα Ιωάννινα λειτουργεί εκλογικό κέντρο στο 3ο Δημοτικό (Μαρούτσειο) Σχολείο της πόλης και είναι εγγεγραμμένοι 350 Κύπριοι ψηφοφόροι, φοιτητές και κάτοικοι των Ιωαννίνων..

Νεαρή Κύπρια ψηφοφόρος της κοινότητας Κυπρίων Ιωαννίνων

Στο επιτελείο του κ. Αναστασιάδη θέλουν μεγάλο προβάδισμα, ώστε, εν πολλοίς, ο δεύτερος γύρος και η επανεκλογή να κριθούν από το αποτέλεσμα της Κυριακής. . Στο επιτελείο του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου θέλουν να μεταφέρουν προς τα έξω ένα κλίμα αισιοδοξίας για τον υποψήφιό τους σε σχέση με τη μάχη για τον δεύτερο γύρο. . Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, αρκετές από τις οποίες έδειξαν τον κ. Σταύρο Μαλά να τον περνά, αλλά και το γεγονός, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, ότι «έχει αρχίσει να εδραιώνεται ως αντίληψη στην κοινωνία ότι το δίδυμο του δευτέρου γύρου θα είναι Αναστασιάδης-Μαλάς, έχει θορυβήσει το επιτελείο, παρά το γεγονός ότι δεν θέλουν αυτό να βγει προς τα έξω». .

Προς αντιστροφή αυτού του κλίματος έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια να περάσει προς τα έξω το μήνυμα ότι ο κ. Παπαδόπουλος έχει ήδη μία διαφορά ασφαλείας από τον κ. Μαλά, ενώ την ίδια ώρα θεωρούν ότι μπορούν να αποδομήσουν την εικόνα του ακλόνητου φαβορί που έχει ο κ. Αναστασιάδης. . Στο επιτελείο του κ. Παπαδόπουλου δείχνουν να μην ανησυχούν από συγκεντρώσεις στελεχών του κόμματος που αυτοπροσδιορίζονται ως «το παραδοσιακό ΔΗΚΟ» και αντιτίθενται στην γραμμή Παπαδόπουλου στο Κυπριακό, λόγω της στήριξής του από κόμματα που απορρίπτουν τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. . Για τον κ. Μαλά φαίνεται να λειτουργούν όλα υπέρ του τα τελευταία εικοσιτετράωρα και για αυτό στο επιτελείο του επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Η παρουσία του στο debate και γενικότερα σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις, καθώς και η κινητοποίηση που καταγράφεται υπέρ του, εκτιμάται από το επιτελείο του ότι «έχουν προσθέσει πόντους». .

Οι πληροφορίες από το στρατόπεδο Μαλά αναφέρουν ότι η εσωτερική δημοσκόπηση δείχνει «ξεκάθαρο σταθερό προβάδισμα για τον υποψήφιό τους». Φαίνεται, επίσης, να έχει ένα σαφές προβάδισμα σε επαρχίες «κλειδιά», ενώ αντίθετα θεωρούν ακόμα πιο ενισχυτικό το γεγονός ότι ακόμα και σε επαρχίες που θεωρούνταν ως «δυνατές» για τον κ. Παπαδόπουλο δεν του δίνουν τέτοιο προβάδισμα που να μπορεί να ανατρέψει το δικό τους. Εντούτοις, όμως, θέλουν να διατηρούν χαμηλούς τους τόνους και να μην περάσουν σε καμία περίπτωση το μήνυμα του εφησυχασμού. Και αυτό διότι ναι μεν οι εκτιμήσεις δίνουν σταθερό προβάδισμα στον υποψήφιό τους, από την άλλη, όμως, δεν θεωρείται ότι υπάρχει διαφορά ασφαλείας.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτές εκτός μιας «μεγάλης και απίθανης έκπληξης» θα κριθούν στον δεύτερο γύρο, που θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου. Φαβορί είναι ο Ν. Αναστασιάδης και τη δεύτερη θέση θα διεκδικήσουν με αξιώσεις, που ίσως κριθεί και οριακά ανάμεσα στο Ν. Παπαδόπουλο (ΔΗΚΟ) και Στ. Μαλά (ΑΚΕΛ). Επίσης, εκτιμάται ότι το τελικό αποτέλεσμα θα καθορίσουν οι «αναποφάσιστοι» και η «κρυφή ψήφος».

ΡΗΡ

Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Κύπριος φοιτητής στην κάλπη για τον Πρόεδρο Κύπρου