Μέι: Δεν τα παρατάω, είμαι υπηρέτρια της χώρας μου και του κόμματός μου

Kίνα.- Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί η Τερέζα Μέι, σε μια προσπάθεια να λειάνει το έδαφος για μία πιο στενή εμπορική σχέση με τον ασιατικό γίγαντα ενόψει της μετά Brexit εποχής.

Παρόλα αυτά, η πρώτη ημέρα του ταξιδιού της έχει επισκιαστεί από τις ανοιχτές πλέον εσωκομματικές συγκρούσεις στους Συντηρητικούς για το είδος του Brexit που πρέπει να επιδιώξει η Πρωθυπουργός.

Οι πιο σκληροί Brexiteers απειλούν ακόμα και με πρόκληση διαδικασίας αντικατάστασης της Πρωθυπουργού, θεωρώντας ότι έχει κάνει μεγάλες υπαναχωρήσεις έναντι των Ευρωπαίων με αποτέλεσμα ένα «μαλακό» Brexit να είναι το πιθανότερο αποτέλεσμα. Οι πιο φιλοευρωπαίοι βουλευτές την καλούν να είναι πιο τολμηρή και να μην άγεται από μία μειοψηφική μερίδα ευρωσκεπτικιστών.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης της προς την Κίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου Voyager, η κα Μέι είπε στους δημοσιογράφους που την ακολουθούν ότι «δεν τα παρατά», πως υπάρχει μία μακροπρόθεσμη δουλειά να γίνει, αλλά και ότι χρειάζεται να επικοινωνεί καλύτερα τις προθέσεις της στους βουλευτές και στη χώρα.

Αρνήθηκε δε να διευκρινίσει κατά πόσο θα διεκδικούσε ξανά την ηγεσία του κόμματος και της χώρας σε περίπτωση μομφής εναντίον της από το κόμμα της.

«Πρώτα απ’ όλα είμαι υπηρέτρια της χώρας μου και του κόμματός μου. Δεν είμαι κάποια που τα παρατά και υπάρχει μία μακροπρόθεσμη δουλειά να γίνει», σημείωσε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, επέμεινε ότι έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο που επικεντρώνεται «στο να πάρουμε την καλύτερη συμφωνία, στο να διασφαλίσουμε ότι θα ανακτήσουμε τον έλεγχο των χρημάτων μας, των νόμων μας και των συνόρων μας».

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται «να διασφαλίσουμε ότι όντως μιλάμε για τα επιτεύγματα που έχουμε δει».

Στο ερώτημα αν θα παλέψει για να μείνει στην εξουσία εφόσον συγκεντρωθούν οι απαραίτητες επιστολές από 48 βουλευτές των Συντηρητικών για την έναρξη της διαδικασίας μομφής, η κα Μέι σχολίασε: «Πάντα σας αρέσει να μιλάτε για υποθετικές καταστάσεις. Ας μιλήσουμε για το πού βρισκόμαστε τώρα και για το τι κάνουμε. Είμαι εδώ, φέρνοντας μία εμπορική αντιπροσωπεία στην Κίνα, είμαι εδώ για να ενισχύσω τη βρετανική οικονομία και να ενισχύσω την παγκόσμια Βρετανία».

Στην πίεση επί της Πρωθυπουργού προστίθεται δημοσκόπηση της YouGovπου δείχνει ότι τρεις στους δέκα ψηφοφόρους που την ψήφισαν στις εκλογές του περσινού Μαΐου έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της.

Από την άλλη πλευρά η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι δεν υπάρχει κάποιος υποψήφιος διάδοχος που να ενθουσιάζει τους ψηφοφόρους των Τόρις, με τον Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον να είναι εκείνος που διχάζει περισσότερο.

Πηγή: skai.gr