Χαλαρώνουν τα capital controls – Νέο μηνιαίο όριο αναλήψεων

Αθήνα.– Έρχεται η πρώτη ουσιαστική κίνηση χαλάρωσης των capital controls, που θα επιτρέπει στους πολίτες να προχωρούν στη σωρευτική ανάληψη ποσού 2.300 ευρώ τον μήνα, από τα 1.800 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ θα είναι ελεύθεροι να ανοίξουν νέο τραπεζικό λογαριασμό, ανεξάρτητα αν έχουν ήδη λογαριασμό σε μία ή περισσότερες τράπεζες.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται το υπουργείο Οικονομικών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να «χαλαρώσει» περαιτέρω τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2015.

Τη χαλάρωση των περιορισμών επιβεβαιώνουν στο Έθνος τόσο τραπεζικές όσο και κυβερνητικές πηγές καθώς όλα είναι έτοιμα να υπογραφεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η κίνησης αυτή σηματοδοτεί την αύξηση της εμπιστοσύνης και είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις αγορές αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες οι συνθήκες της οικονομίας βελτιώνονται ενώ βελτίωση υπάρχει και σε ότι αφορά την άντληση ρευστότητας.

Μέχρι τώρα επιτρεπόταν η σωρευτική ανάληψη ποσού 1.800 ευρώ το μήνα – δηλαδή 30 ημέρες Χ 60 ευρώ = 1.800 ευρώ.

Με την υπογραφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου θα έχουμε ουσιαστικά την πρώτη αύξηση στα όρια ανάληψης μετρητών κατά 500 ευρώ τον μήνα από το τέλος Ιουνίου 2015 που τέθηκαν σε ισχύ οι περιορισμοί.

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η τάση επιστροφής χρημάτων στις τράπεζες θα ενισχυθεί μόλις υπάρξουν περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών καθώς θα είναι σήμα ότι ενισχύεται η εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Το ίδιο ισχύει και με το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών καθώς οι πολίτες θα είναι ελεύθεροι να ανοίξουν λογαριασμό ανεξάρτητα από τα αν έχουν ήδη.

Πηγή πληροφοριών: Έθνος/enikos.gr