Το μικρό μαύρο φόρεμα! Πώς ένα πένθιμο χρώμα κατάφερε να γίνει συνώνυμο του σικ

 

Coco Chanel ένα όνομα μια ιστορία στον χώρο της μόδας. Το πραγματικό της όνομα ήταν Gabrielle Bonheur Channel. Όλες οι γυναίκες όλων των ηλικιών την γνωρίζουμε και ας μην το πιστεύουμε διότι δεν υπάρχει γυναικεία ντουλάπα ή τουλάχιστον δεν θα πρέπει να υπάρχει που να μην συμπεριλαμβάνει ένα μικρό μαύρο φόρεμα. Βολικό σε κάθε περίσταση ανάλογα με τι θα το συνδυάσουμε και αναφέρομαι στο παπούτσι και τα αξεσουάρ.

Οφείλει την επιτυχία της σε ένα παλιό ζέρσεΐ ύφασμα που είχε κάνει πολύ εντύπωση και όλη την ρωτούσαν που το βρήκε, ως απάντηση αυτού τους έλεγε : Αφήστε να σας κάνω ένα ίδιο. Αυτή ήταν η αρχή για μια σειρά δημιουργίας γυναικείων ρούχων με στόχο την άνεση. Η ίδια έλεγε η πολυτέλεια αν δεν είναι άνετη, δεν είναι πολυτέλεια.

Τα κομμάτια που σχεδίαζε τα φορούσε πρώτα η ίδια, ξεχωρίζοντας έντονα από τις υπόλοιπες γυναίκες της εποχής οι οποίες ταλαιπωρούταν με τους κορσέδες και μακριά φορέματα.

Gabrielle Chanel, 1931

Οι καινοτομίες της ήταν βασικά κομμάτια της γκαρνταρόμπας πολλών γενεών γυναικών: τα jersey ταγέρ και φορέματα, τα ντραπέ τυρμπάν, τα πουκάμισα, οι πλισέ φούστες, τα γυναικεία πουλόβερ, οι μπλούζες χωρίς γιακά, τα (πλεχτά) ταγέρ, τα blazer, οι δίχρωμες (μπεζ με μαύρη μύτη) γόβες, τα strapless φορέματα, οι καμπαρντίνες. Δημιούργησε, επίσης, το «μικρό μαύρο φόρεμα», τη ζώνη-αλυσίδα, το άρωμα № 5, το total-look ως εικόνα, τα κοσμήματα στα ρούχα, το κασμιρένιο κάρντιγκαν, την καπιτονέ τσάντα με την αλυσίδα, τις γυναικείες πιτζάμες (τις οποίες κατόρθωσε να κάνει και κοινωνικά αποδεκτές), το unisex στυλ, το gypsy look και τα γυναικεία παντελόνια, ενώ, επίσης, αυτή ήταν που καθιέρωσε το μαύρισμα και τα κοντά μαλλιά στις γυναίκες. Η Coco χρησιμοποίησε επίσης τα ζωηρά χρώματα και τα θηλυκά τυπωμένα σιφόν στα σχέδιά της που αφορούσαν στην πρωινή ένδυση. Τα βραδινά της σύνολα ακολούθησαν τη μακριά και λεπτή γραμμή για την οποία η σχεδιάστρια ήταν γνωστή, αλλά και το ενσωματωμένο τούλι, τη δαντέλα και τα διακοσμητικά στοιχεία που μαλακώνουν και κάνουν ρομαντικότερο το ένδυμα.

Πριν κατακτήσει την μόδα ήταν η πρώτη που έδωσε το όνομα ενός οίκου σε άρωμα, το Coco Chanel No5 πήρε το όνομα του επειδή ήταν το πέμπτο στη σειρά που δοκίμασε.

Η μεγάλη επιτυχία ήρθε όταν παρουσίασε το κοντό σακάκι χωρίς γιακά και ξεχωριστή την φούστα. Υποστήριζε φανατικά ότι με ό,τι φοράμε θα πρέπει να νιώθουμε άνετα.

Μπορεί τα ρούχα, τα κοσμήματα τα παπούτσια να συμβάλουν στην τόνωση της διάθεσης και να νιώθουμε όμορφα αλλά όπως έλεγε και η Coco: Η ομορφιά ξεκινά από την στιγμή που θα αποφασίσεις να είσαι ο εαυτός σου.