ΑΝΑΛΥΣΗ: Τι έχασε ο Αλέξης Τσίπρας μέσα στη Βουλή

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγα χρόνια από το περίφημο… κίνημα των “αγανακτισμένων”, που κάθε μέρα συγκεντρώνονταν στην πλατεία Συντάγματος, διαδηλώνοντας κατά της λιτότητας, και που με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση της Ελλάδος … έχουν εξαφανιστεί! Ακόμη και όταν ακολούθησαν τα χειρότερα μέτρα, από άποψη περικοπών και λιτότητας, οι “αγανακτισμένοι” είχαν χαθεί από την πλατεία! Στην πραγματικότητα “δεν γύρισαν ποτέ από τις διακοπές εκείνου του Αυγούστου”!

2011 και μια φωτογραφία 1.000 λέξεις! “Αγανακτισμένοι” στην πλατεία Συντάγματος και στο “πάνελ” Βαρουφάκης, Τσακαλώτος και Κατρούγκαλος, “αγανακτισμένοι” κι αυτοί τότε,  να “συντονίζουν” τους πολίτες! Ήταν η εποχή που οι συγκεντρώσεις στην πλατεία Συντάγματος ονομάζονταν από τον Αλέξη Τσίπρα και τους συντρόφους του “Κίνημα της πλατείας” και όχι “ετερόκλητος  όχλος” όπως πρόσφατα αποκάλεσε ο Πρωθυπουργός τις εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα για να προστατέψουν τη Μακεδονία μας!

Αλλά η ανθρωπογεωγραφία των “αγανακτισμένων”, που ήταν από τότε εμφανής, έγινε απροκάλυπτη όταν τέσσερα χρόνια αργότερα οι Γιάνης Βαρουφάκης, Γιώργος Κατρούγκαλος και Ευκλείδης Τσακαλώτος,  έγιναν υπουργοί στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ  οι “αγανακτισμένοι” έβρισκαν στέγη κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, στους ΑΝΕΛ και στην Χρυσή Αυγή! Τα ετερώνυμα έλκονται, βλέπετε! Κανόνας της Φυσικής…

Χωρίς λόγια…

Τι έχουμε, λοιπόν, σήμερα; Μία κυβέρνηση, από τα σπλάχνα των “αγανακτισμένων” τους οποίους “γαλούχησε” με το ψεύτικο -εκ του αποτελέσματος κρίνοντες- σλόγκαν “με ένα νόμο τέρμα τα μνημόνια”. Μια Κυβέρνηση να διαπραγματεύεται με τις αγορές (αντί να τις βάλει να χορεύουν πεντοζάλη, όπως έλεγε από την Κρήτη ο Αλέξης Τσίπρας). Μιά κυβέρνηση να δίνει “γη και ύδωρ” για να “βγει” απ τα Μνημόνια, έχοντας ήδη υπογράψει ένα τρίτο και ένα τέταρτο μνημόνιο που θα αρχίσει να ξετυλίγεται το 2018 και 2019 (αν όχι και ενωρίτερα, όπως λέγεται ότι είπε πρόσφατα  η Λαγκάρντ στον Αλέξη Τσίπρα). Μία Κυβέρνηση, τέλος, που βρίσκεται με το “ένα πόδι” σε διαδικασία συμβιβασμού με τα Σκόπια παραχωρώντας το όνομα Μακεδονία με γεωγραφικό (;) προσδιορισμό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αλλά και την παραδοχή του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα!

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, “ανακαλύπτει” το Μέγαρο Μαξίμου την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis, οπότε αρχίζει το “παραμύθι” της εντολής του λαού για κάθαρση την οποία υλοποιεί η Κυβέρνηση! Έτσι, σκοπεύει να ξεγελάσει πάλι το λαό και να υφαρπάσει, πιστεύει, την ψήφο του. Με “καθρεφτάκια” και “χαϊμαλιά”. Με την “κακή” δεξιά στο κάδρο. Και τον “καλό” ΣΥΡΙΖΑ με τη ρομφαία του αδέκαστου δικαστή. Και για να γίνει περισσότερο πιστευτή, η Κυβέρνηση, επικαλείται την έρευνα του FBI. ‘Οχι, εμείς, εκείνοι… Αλλά οι Αμερικανοί ΚΑΝΕΝΑ πολιτικό πρόσωπο δεν ανέφεραν… Αυτά τα είπαν δύο-τρεις “προστατευόμενοι μάρτυρες” στην κυρία Εισαγγελέα…

Μα κι αν ακόμη τα λέγαν στο FBI, πάλι δεν θα έμπαιναν στη δικογραφία. “Νομίζω”, ‘Υποθέτω” ‘Εκτιμώ” το FBI τα ρίχνει στον κάλαθο των αχρήστων!..

“Πολιτικές ευθύνες δεν υπάρχουν”; ρώτησε δήθεν “συνδιαλλακτικά” από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας. Και συνέχισε: “ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε το θάρρος να τις αναλάβει”. Και από χθες που έγινε γνωστό ότι το “πάρτι” της πολυεθνικής Novartis συνεχίζονταν με τους Έλληνες γιατρούς και το 2015 και το 2016 και το 2017 -χρόνια που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ- “πολιτική ευθύνη” γι αυτό δεν υπάρχει; Δεν είδαμε κάποιον από την Κυβέρνηση να την αναλαμβάνει…

Αντίθετα είδαμε τον δικό τους Υπουργό, τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, να αποποιείται τις όποιες δικές του ευθύνες του καταλογίζουν οι “προστατευόμενοι μάρτυρες”, καλυπτόμενος πίσω από την παραγραφή…

Όμορφος κόσμος ηθικός αγγελικά πλασμένος!

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να είναι ευτυχές με την εξέλιξη. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που προσδοκούσαν. Η Νέα Δημοκρατία διατήρησε τη συνοχή της.  Προβάλλοντας το επιχείρημα “ναι στην Προανακριτική όχι στην σκευωρία”, απέφυγε τις δέκα (!) κάλπες και τώρα στην προανακριτική θα περάσει στην “αντεπίθεση”. Ήλπιζε ο Αλέξης Τσίπρας να εκμεταλλευτεί την “αντιπάθεια” που διαδίδουν ότι έχει ο Άδωνις Γεωργιάδης σε μερίδα της ΝΔ και να πάρει μερικές ψήφους εμβολίζοντας την αξιωματική αντιπολίτευση. Απέτυχε.

Ο ένας μήνας που δόθηκε για το προανακριτικό έργο της Προανακριτικής Επιτροπής  (για να καθίσταται ολοφάνερο πως δεν τους ενδιέφερε η όποια κάθαρση)  είναι χρόνος ελάχιστος και δεν πρόκειται να αποδώσει τίποτε περισσότερο από την διαπίστωση της παραγραφής -εάν συντρέχουν προς τούτο λόγοι-. Κατά τα λοιπά, οι “δέκα” θα πάνε  στα πολιτικά Δικαστήρια όπου θα αποδείξουν την αθωότητά τους, εάν όντως είναι αθώοι.  Αυτό, όμως, σημαίνει ότι η Κυβέρνηση έπαιξε το παιχνίδι των εντυπώσεων και επί της ουσίας μόνον να οδεύσει στις κάλπες με την “λάσπη στον ανεμιστήρα” την ενδιέφερε.

Από την άλλη μεριά, μπορεί η πρότασή της Κυβέρνησης για προανακριτική να έλαβε και τις ψήφους του ΚΚΕ (το οποίο, πάντως, ξεκαθάρισε πως αν διακρίνει προσπάθεια κουκουλώματος στην Επιτροπή θα αποσυρθεί) δεν έπεισε, όμως, τους δύο άξονες προς τους οποίου κυρίως προσέβλεπε: Δημοκρατική Συμπαράταξη και  Ποτάμι. Από την άλλη μεριά, ο Αλέξης Τσίπρας έχασε τους  ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο που ξεκαθάρισε ότι δεν ψηφίζει την παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία. Βέβαια δεν θα ρίξει την Κυβέρνηση, αλλά ο Τσίπρας τώρα είναι υποχρεωμένος να στραφεί προς το ΚΚΕ και τους Ανεξάρτητους προκειμένου να περάσει την όποια συμφωνία με τα Σκόπια στην οποία ενδεχομένως ήθελε (αν και δύσκολο) καταλήξει.

Το ερώτημα είναι, πώς θα πάει προς τις εκλογές η Κυβέρνηση; “Ελπίζει” με τους “δέκα” σε δικαστική εκκρεμότητα, ώστε να επικρέμαται από πάνω τους η αμφιβολία της ενοχής. Πιστεύει με λυμένο το Σκοπιανό, ώστε να λάβει τα εξ Αμερικής όποια ανταλλάγματα της έχουν ενδεχομένως υποσχεθεί, στο πεδίο του χρέους. Και με το νέο εν δυνάμει συνεταίρο της, Σταύρο Θεοδωράκη, να αντικαθιστά τους ΑΝ.ΕΛ.

Διότι, και εάν ακόμη ο Πάνος Καμμένος τηρήσει την υπόσχεσή του και δεν ανατρέψει την Κυβέρνηση εξ αιτίας του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων, ο Πρωθυπουργός δεν θα νιώθει πλέον “ασφαλής” στην συνεργασία του με τους ΑΝ.ΕΛ. Θα προτιμήσει το Ποτάμι και, εάν μπορέσει και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι το “ΠΑΣΟΚ είναι εδώ” έχει ενσωματωθεί σε ένα μεγάλο ποσοστό στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντηση, σε κάθε περίπτωση, θα δοθεί από τους πολίτες. Τους απογοητευμένους, τους ταλαιπωρημένους, τους εξασθενημένους, τους κοροϊδεμένους. Όπως με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση εξαφανίστηκαν οι “αγανακτισμένοι” έτσι και στις επόμενες εκλογές ενδέχεται να έχουν εξαφανισθεί οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό παρά και το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποδείξει πως “είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει”.