Νέο νταηλίκι από έξι τουρκικά πολεμικά πλοία στο ιταλικό γεωτρύπανο στην Κύπρο

Αθήνα.- Την ώρα που Τσίπρας και Αναστασιάδης θέτουν θέμα Τουρκίας στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ένα κανονικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη στην Κύπρο με την ιταλική ENI να ετοιμάζεται να αποχωρήσει έστω και προσωρινά από την περιοχή.

Όπως μεταδίδει το newsit.com.cy,  το βράδυ της Πέμπτης 22/02/2018, οι τούρκοι ξεπέρασαν και τον πιο προκλητικό τους εαυτό. Ούτε ένα, ούτε δυο άλλα έξι τουρκικά πολεμικά πλοία εμπόδισαν το γεωτρύπανο Saipem 12000 να φτάσει στον προκαθορισμένο στόχο «Σουπιά»‘.

Η «καταδρομική» από το ιταλικό γεωτρύπανο και ο τουρκικός «τοίχος»

Το βράδυ της Πέμπτης και ενώ η ιταλική ENI είχε ανακοινώσει ότι αποχωρεί προσωρινά από την περιοχή μετά το αδιέξοδο, αφού το γεωτρύπανό της είναι καθηλωμένο στο ίδιο σημείο από τις 9 Φεβρουαρίου έγινε μια τελευταία προσπάθεια.

Το γεωτρύπανο Saipem 12000 φούλαρε τις μηχανές και προσπάθησε να συνεχίσει την πορεία του προς το οικόπεδο 3 και την περιοχή – στόχο «Σουπιά». Όμως, έξι τουρκικά πολεμικά πλοία σχημάτισαν τείχος και δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει την πορεία του προς τον στόχο. Ήταν η τελευταία προσπάθεια που φαίνεται να έκανε το γεωτρύπανο του ιταλικού κολοσσού να φτάσει στο προκαθορισμένο σημείο ερευνών, προσπάθεια που με προκλητικό τρόπο αποτρέπει συνεχώς η Άγκυρα.

Φεύγει για Μαρόκο το γεωτρύπανο Saipem 12000

Η παραμονή του Saipem 12000 στην περιοχή είναι πλέον ασύμφορη για την εταιρεία αφού όπως έχει υπολογιστεί καθημερινά χάνει πάνω από 300.000 ευρώ! Θα ξεκινήσει για Μαρόκο όπου ούτως ή άλλως θα ήταν ο επόμενος σταθμός για το γεωτρύπανο.

Πάντως μέχρι και αυτή την ώρα το Saipem 12000, όπως εμφανίζεται και στον χάρτη του marinetraffic.com παραμένει ακινητοποιημένο κοντά στο οικόπεδο 3.

: Δεν υπήρξε συνάντηση με Οζερσάι

Δεν υπήρξε οποιαδήποτε συνάντηση της εταιρείας ΕΝΙ με τον Κουντρέτ Οζερσάι, δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της ιταλικής εταιρείας ερωτηθείς εκ νέου για το θέμα, μετά και τις δηλώσεις του «υπεξ» των κατεχομένων πως πήγε στη Ρώμη όπου είχε επαφές για τα θέματα ενέργειας.

Βλέπουν φαντάσματα οι τούρκοι

Ο τουρκικός Τύπος άρχισε να ασχολείται λίγο περισσότερο με όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στις Βρυξέλλες. Και παίζοντας το παιχνίδι του Ερντογάν βλέπουν.. φαντάσματα.

Κατ΄αρχήν γράφουν ότι την ένταση στην Μεσόγειο την δημιουργεί η Κύπρος και όχι η Τουρκία και με αυτό τον τρόπο επιχειρεί την ακύρωση της Συνόδου της Τουρκίας -ΕΕ στις 26 Μαρτίου που θα πραγματοποιηθεί στην Βουλγαρία.

Η Χουριέτ με τίτλο “Κίνηση εκδίκησης από Ε/Κ στην ΕΕ” γράφει ότι οι Ε/Κ έχουν στρέψει την προσοχή τους στην Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας στις 26 Μαρτίου και προσπαθούν ώστε να αποτύχει. Σχολιάζει ότι οι σκληρές δηλώσεις από Βρυξέλλες δεν έκαναν την Τουρκία να υποχωρήσει.

Η εφημερίδα Ακσάμ με τίτλο “Ε/Κ σαμποτάζ στη σύνοδο Τουρκίας ΕΕ” αναφέρει ότι η Ε/κ πλευρά προσπαθεί να υποσκάψει τη σύνοδο 26ης Μαρτίου.”Επειδή η Ε/κ πλευρά βλέπει ως διπλωματική αποτυχία το ότι έχασε την προθεσμία τη γεώτρησης τώρα προσφεύγει στους μηχανισμούς ΕΕ”, σχολιάζει και προσθέτει ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα σημάδι για αλλαγή σχετικά με τη σύνοδο που θα γίνει στη Βουλγαρία.

Με πληροφορίες από newsit.com.cy