Δημοσθένης Τριανταφύλλου: ο Εμπνευσμένος δάσκαλος της ομογένειας ΗΠΑ

 ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Δάσκαλε, εγώ από το Δημοτικό Σχολείο έμαθα ότι το μικρό μου όνομα γράφεται με γιώτα και έπαιρνε –τότε- και περισπωμένη, «Χρ-ιστος». Όταν έβγαλα, όμως, Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, στα 16 μου χρόνια, το είδα γραμμένο με «η» και μου είπαν πως αφού έτσι γράφτηκε,  έτσι θα πρέπει και ΄γω να το συνηθίσω, μιας και δεν μπορεί αλλιώς να το γράφω εγώ και διαφορετικά η ταυτότητά μου…”.

Σας ξάφνιασε ασφαλώς η εισαγωγή του άρθρου μου για τον εξαίρετο ομογενή δάσκαλο, κύριο Δημοσθένη Τριανταφύλλου. Τον Εκπαιδευτικό της Χρονιάς 2017, τίτλο με τον οποίο πρόσφατα τον επιδαψίλευσε και τον τίμησε ο ημερήσιος «Εθνικός Κήρυξ», της Νέας Υόρκης…

Μα, αν δεν ρωτήσεις τον καταξιωμένο δάσκαλο, ποιόν θα ρωτήσεις; Και μια και δεν τον έχω μπροστά μου, και μια και θέλω εδώ να αναφερθώ, όπως και όσο μπορώ, στη ζωή και το έργο του –σπουδαίο και πολυδιάστατο- που επιτέλεσε και ακόμη επιτελεί στην εκπαιδευτική ζωή της ελληνικής ομογένειας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, τον ρωτώ γραπτώς αν και δεν …περιμένω και να μου απαντήσει!

Αλλά αυτή, δεν θα ήταν και η μόνη ερώτηση που θα είχα να του κάνω! Θα ρωτούσα, ας πούμε, ποιό ουσιώδη πράγματα, όπως πως από όταν ακόμα ήτανε φοιτητής, του γεννήθηκε η ιδέα να ιδρύσει ελληνικό Λύκειο, που δεν υπήρχε τότε στην Αμερική;

Τα πρώτα βήματα

Βέβαια οι σπουδές του, που ξεκίνησαν από το εξατάξιο Βενετόκλειο Γυμνάσιο της Ρόδου, μιας και ο ίδιος γεννήθηκε στο Εμπορειό της Νισύρου, και συνεχίστηκαν στο New York University, όπου έφτασε ως μετανάστης, ήταν  όλα γύρω και μέσα στο εκπαιδευτικό κύκλο.

Πρώτα Φιλοσοφία και Ιστορία. Έπειτα πέρασε στη Βιολογία. Όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του σημείωμα, συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές και έλαβε το Master στην Φιλοσοφία και Κλασικές Σπουδές, από το ίδιο πανεπιστήμιο. Έλαβε μαθήματα Φιλοσοφίας στο Columbia University και στο Fordham University σπούδασε Παιδαγωγικά και Σχολική Διοίκηση.

Ε, όταν έχεις τέτοια προπαιδεία, τι θα μπορούσες να κάνεις; Στην Νέα Υόρκη κάποιος ίσως να επέλεγε μια δουλειά «να βγάζει λεφτά». Ο Δημοσθένης επέλεξε μια δουλειά «να καλλιεργεί μυαλά»! Να διαπλάθει χαρακτήρες. Να διαμορφώνει συνειδήσεις. Ίδρυσε, έτσι, την Δημοσθένειο Ακαδημία με σκοπό την εκμάθηση της Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας.

Καθώς, όμως, είναι γνωστό πως οι σωστές βάσεις πρέπει να δίδονται στα παιδιά από την πολύ μικρή ακόμη ηλικία, Ο κ. Τριανταφύλλου άνοιξε και ένα δίγλωσσο παιδικό σταθμό, με την ονομασία  “ο Ήλιος”. Βασικός στόχος του, όμως, παρέμενε πάντα η δημιουργία ελληνικού Λυκείου. Ένας στόχος φιλόδοξος και με πολλές δυσκολίες.

Μιας και δεν μπορούσε ακόμη να υλοποιήσει το στόχο του, πήγε να εργαστεί στο ιδιωτικό Λύκειο “The College Prep High School”. Ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα. Το δεύτερο, ήλθε φυσιολογικά.  Τον Σεπτέμβριο του 1973, τον «ανακάλυψε» και τον προσέλαβε η Κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, ως Διευθυντή του Κοινοτικού σχολείου, με σκοπό την επέκταση του εκπαιδευτικού προγράμματος και την δημιουργία ελληνικού Λυκείου.

Οι πρώτοι τελειόφοιτοι του πρωτου Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. ( Νοέμβριος, 1978) με τον διευθυντή κ. Τριανταφύλλου, τον Ιερ. Προϊστάμενο Δρα. Ιωάννη Πούλο και τον καθηγητή τους Ιωάννη Κατσίλλη.

Έβαλε μπροστά το σχέδιό του. Έφτιαξε εργαστήρια Βιολογίας, Χημείας και Φυσική και δημιούργησε βιβλιοθήκη, που δεν υπήρχε, με 5.000 τόμους και ακολούθησε η ίδρυση του ελληνικού Λυκείου.

Διαβάζουμε σε πρόσφατη ανάρτηση: Όταν ανέλαβε Διευθυντής, το σχολείο είχε 585 μαθητές και ένα κτίριο. Το 1975 δημιουργήθηκε η πρώτη τάξη του High School (Λύκειο) και το 1979 αποφοίτησαν οι πρώτοι τελειόφοιτοι του Λυκείου. Όταν έφυγε το 1982 εκτός από πλήρες ελληνικό Λύκειο, το πρώτο και μοναδικό στην Αμερική, άφησε το σχολείο με 1.418 μαθητές και πέντε κτίρια.

Φωτογραφία του Δημοσθένη Τριανταφύλλου, το 1979 στο γραφείο του ως Διευθυντής του Λυκείου.

Ακολούθησε η εκπαιδευτική του καριέρα σε αμερικανικό High School, όπου δίδαξε Humanities, History and Science για 18 χρόνια και τα επόμενα 11 υπηρέτησε ως Λυκειάρχης.

Σήμερα είναι Διευθυντής στο Απογευματινό σχολείο της Κοινότητας Αναλήψεως στο Fair View, New Jersey και στο Σαββατιανό σχολείο της Κοινότητας του Σωτήρος στο Ray, New York.

Αλλεπάλληλα τα δημοσιεύματα του ομογενειακού Τύπου στα οποία ο προικισμένος Εκπαιδευτικός ανέπτυσσε τα οράματά του για την ελληνόγλωσση Παιδεία του ομογενών, αλλά και την κατασφάλιση των αποσπασμένων δασκάλων.

Η θαυμαστή του καριέρα

Ας δούμε πιο αναλυτικά την εκπαιδευτική του διαδρομή. Αξίζει τον κόπο, μιας και στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για επαγγελματική καριέρα, αλλά την δημιουργία νέων εκπαιδευτικών μονοπατιών, για Πνευματικές γέφυρες της Ομογένειας με την πρώτη πατρίδα, την Ελλάδα:

Υπήρξε:
1. Ιδρυτικός και πρώτος Διευθυντής του πρώτου Ελληνοαμερικανικού Λυκείου στην Αστόρια, 1973-1982.
2. Ιδρυτικός και πρώτος Διευθυντής του πρώτου κοινοτικού απογευματινού
Γυμνασίου στο Φέρβιου στην Νέα Ιερσέη ( 1995-2018)
3. Δημιουργία των ετησίων επιστημονικών συμποσίων εις μνήμη του επιστήμονα Δρα. Γεωργίου Παπανικολάου με μαθητικούς διαγωνισμούς και βραβεία. ( 1996-2018)-δημιουργία της ιστορικής μνήμης: ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ – Παπανικολάου
4. Ίδρυση του Ινστιτούτου Δωδεκανησιακών Μελετών Αμερικής ,η διοργάνωση από το Ινστιτούτο  17 συνεχών ετησίων εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα Δωδεκάνησα και η έκδοση του δίγλωσσου περιοδικού  ” Δωδεκάνησα”
5. Συγγραφή 20 εβδομαδιαίων άρθρων στον ημερήσιο Τύπο για θέματα ομογενειακής εκπαίδευσης και σχολεία.
6. Δημιουργία των πρώτων παιδαγωγικών προγραμμάτων στην Νέα Υόρκη
7. Χρησιμοποίηση της συγκριτικής γλωσσολογίας και ελληνικής φιλοσοφίας στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.
8. Διδασκαλία της ελληνικής φιλοσοφίας και ιστορίας επιστήμης σε αμερικάνικα δημόσια Λύκεια.

Από την επίσκεψη της Τρίτης Γυμνασίου του Σχολείου της Αναλήψεως το καλοκαίρι του 2007! Διοργανώθηκε από το Δωδεκανησιακό Ινστιτούτο που ίδρυσε ο κ. Τριανταφύλλου – 19 ετήσια εκπαιδευτικά καλοκαιρινά προγράμματα για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Δημοσθένης Τριανταφύλλου είναι πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών ο “Προμηθεύς. Στο διάστημα της θητείας του ο Σύλλογος οργάνωσε διάφορα προοδευτικά εκπαιδευτικά προγράμματα, πρωτοποριακές εκδηλώσεις και δημιούργησε Συνταξιοδοτικό ταμείο για τα μέλη του.

Ο Δημοσθένης Τριανταφύλλου, είναι από τους εκπαιδευτικούς του εξωτερικού, που έγραψε ιστορία με την ίδρυση του πρώτου και μοναδικού Ελληνοαμερικάνικου Λυκείου στην Αμερική!
Βράβευση ως Εκπαιδευτικού της Χρονιάς 2017

Ο Εκδότης-Διευθυντής του Εθνικού Κήρυκα, Αντώνης Διαματάρης (δεξιά) επιδίδοντας την τιμητική πλακέτα, για την ανακύρηξή του σε Εκπαιδευτικό της Χρονιάς 2017, στον καθηγητή Δημοσθένη Τριανταφύλλου, υπό το …βλέμα της Εκκλησίας.

Η Ομογένεια της Νέας Υόρκης είχε την ευκαιρία να συγχαρεί τον καθηγητή κ.
Δημοσθένη Τριανταφύλλου , που ανακήρυξε σε Εκπαιδευτικό της Χρονιάς 2017, ο Εθνικός Κήρυκας και τον τίμησε σε ειδική τελετή με την απονομή τιμητικής πλακέτας.
Ήταν όλοι εκεί. Στην σεμνή τελετή στα Γραφεία της εφημερίδας. Εκπαιδευτικοί, συγγενείς, φίλοι υποστηρικτές των Ελληνικών Γραμμάτων και αντιπρόσωποι διαφορετικών ομογενειακών οργανώσεων και  σχολείων ως επίσης   και Μέλη του Δ. Σ. του Συλλόγου των Ελλήνων Εκπαιδευτικών ” Ο Προμηθεύς”.

Ο κ. Τριανταφύλλου δήλωσε ότι αισθάνεται  υπερήφανος που μπόρεσε και συνεργάστηκε με πολλούς εκπαιδευτικούς και Προέδρους και
αξιώθηκε να είναι ο ιδρυτικός και πρώτος Διευθυντής του Λυκείου.

Αναφέρθηκε, δε στην ρήση του Ισαάκ Νεύτωνα ότι μπόρεσε να δει πιο μακριά γιατί στάθηκε στους ώμους γιγάντων και ότι η πρόοδος γίνεται με οράματα και τολμηρές αποφάσεις, στρατηγικές και καλή οργάνωση.
Για τα τελευταία 25 χρόνια διοργανώνει ετήσια συμπόσια και διαλέξεις για την ζωή και το επιστημονικό έργο του Μεγάλου επιστήμονα Δρα. Γεωργίου Παπανικολάου για την ανακάλυψη του ΠΑΠ ΤΕΣΤ διάγνωσης του καρκίνου στις γυναίκες ως μέρος της προβολής και διδασκαλίας της ελληνοαμερικάνικης
ιστορίας.

Το Συγγραφικό έργο
Με άλλους εκπαιδευτικούς συνέγραψε τα πρώτα βιβλία Νηπιαγωγείο το 1979 .
Αργότερα έγραψε την Ιστορία των Δωδεκανησιακών Σωματείων Αμερικής ,
εξέδωσε την εφημερίδα Ελληνοαμερικάνικη Παιδεία και το δίγλωσσο Περιοδικό Δωδεκάνησα.
Το 2017 άρχισε τα πρώτα παιδαγωγικά  μαθήματα με την Δρα. Θάλεια Χατζηγιάννογλου, Συντονίστρια Εκπαίδευσης  στο Ελληνικό Προξενείο
για Έλληνες Εκπαιδευτικούς.

Δήλωσε ότι διδάσκει την ελληνική χρησιμοποιώντας την ετυμολογία των λέξεων, και την συγκριτική
Γλωσσολογική προσέγγιση δείχνοντας στα παιδιά τις τόσες αγγλικές λέξεις που έχουν ελληνικές ρίζες. Η μέθοδος αυτή κάνει το μάθημα πιο ευχάριστο και τα παιδιά ερωτεύονται τα ελληνικά !

Υποστηρίζει ότι η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο που θα αποκαλύπτει στον μαθητή της Αμερικής πως έχει επηρεάσει ετυμολογικά τις επιστήμες, την παγκόσμια σκέψη και  πολιτική και θρησκευτική ορολογία. Τόνισε την ανάγκη να διδάσκεται η ηθική του Αριστοτέλη και η ελληνική φιλοσοφία στα σχολεία ως προσέγγιση ανάπτυξης αναλυτικής σκέψης και ηθικού χαρακτήρα.

Στιγμιότυπο απο τον εορτασμό του Προμοθέα για τα Ελληνικά Γράμματα , τους Τρεις Ιεράρχες και την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλωσσας. Από αριστερά ο κ. Παύλος Κοτρότσιος, Διευθυντής της εφημερίδας HELLENIC News of America, η κ. Μαρία Μακεδών , Διευθύτρια τιυ Γραφείου Παιδείας Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέριας, Δρ. Θάλεια Χατζηγιάννογλου , Συντονίστρια Εκπαίδευσης στο Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης, Αιδ. π. Ιωάννης Αντονώπολος , Δημήτρης Κοντολιός , Πρόεδρος Παγχιακού Συλλόγου ο Κοραής, Τιμολέων Κόκκινος, Πρ. Πρόεδρος του Προμηθέα. Στο βήμα ο κ. Δημοσθένης Τριανταφύλλου, Πρόεδρος του Προμηθέα.

Ελληνική Ακαδημία Φιλοσοφίας

Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, συνεχίζει: Πιστεύει ότι η παγκόσμια επιρροή της ελληνικής σκέψης πρέπει να προβληθεί μέσω της ελληνικής γλώσσας και ότι οι εκπαιδευτικοί της διασποράς είναι οι θεματοφύλακες της γλώσσας και της κληρονομιάς μας και θα πρέπει να αμείβονται καλύτερα  και να τυγχάνουν καλύτερης εκτίμησης και αναγνώρισης επαινώντας τον θεσμό του Εκπαιδευτικού της Χρονιάς.

Και προχωρεί: Ανακοίνωσε την  ίδρυση της Ελληνικής Ακαδημίας Φιλοσοφίας, Επιστήμης και Εκπαίδευσης με σκοπό να συμπληρώσει το κενό που υπάρχει στην Ομογένεια και με απώτερο σκοπό τον συντονισμό δημιουργίας ελληνοαμερικανικού κολεγίου στη Νέα Υόρκη και παιδαγωγικών τμημάτων σε διάφορα αμερικάνικα πανεπιστήμια για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και τη δημιουργία νέων γεφυρών μεταξύ της Ομογένειας και ΕΛΛΑΔΑΣ για επισκέψεις κάθε καλοκαίρι όλων των αποφοίτων των ελληνικών σχολείων ως ένα κίνητρο να στέλνουν οι γονείς της τρίτης και τέταρτης γενιάς τα παιδιά τους στα ελληνικά σχολεία.

Μίλησε για την δημιουργία μαθημάτων ελληνικής γλώσσας στα Αμερικάνικα δημόσια Λύκεια που έχουν πολλούς Έλληνες μαθητές  και έληξε με μια αισιοδοξία για το μέλλον της Ομογένειας αν υπάρξει καλύτερη συνεργασία μεταξύ Ομογένειας και Ελλάδας.

Επίλογος

Τα γράψαμε όλα; Ποτέ δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι ολοκλήρωσες την παρουσίαση ενός έργου ζωής μέσα σε λίγες ή περισσότερες αράδες. Τι είπαμε, για παράδειγμα, για τον άνθρωπο Δημοσθένη; Τι είπαμε για τον πατέρα Τριανταφύλλου; Τι γράψαμε για την τεράστια αγάπη του προς την προσφάτως αποβιώσασα και επί πολλές δεκαετίες σύντροφο της ζωής του, την Βαρβάρα του; Τι αποτυπώσαμε για τις εσώτερες σκέψεις του πάνω στο μυστήριο της ζωής; Για τη θέση του απέναντι στα μεταφυσικά; Για την αγωνία του για τις νέες γενιές, πως θα επιβιώσουν μέσα στην σύγχρονη παραζάλη του υπερ- καταναλωτισμού, της βίας και της οικονομικής καχεξίας; Βιβλίο χρειάζεται να τα χωρέσει όλα!

Με την αγαπημένη του σύζυγο Βαρβάρα στην Ακρόπολη σε ενα σπό τα 19 καλοκαιρινά εκπαιδευτικά προγράμματα του Δωδεκανησιακού Ινστιτούτου Αμερικής που πάντοτε τον βοηθούσε!

Με ερώτηση ξεκινήσαμε με ερώτηση, έστω και από μακριά, θα κλείσουμε την τούτη παρουσίαση του δασκάλου. Η αλήθεια είναι ότι την φοβηθήκαμε λίγο, αλλά την αποτολμήσαμε:

-Κύριε Τριανταφύλλου, με όλο αυτό το θαυμαστό έργο που έχετε επιτελέσει μέχρι σήμερα στην Αμερική, εκεί όπου χτυπάει καρδιά του Αποδήμου Ελληνισμού, και που το συνεχίζετε και σήμερα – ασφαλώς θα το συνεχίζετε και για πολλά ακόμη χρόνια, πως θα θέλατε να σας θυμούνται οι επόμενες γενιές των ομογενών;

Τριανταφύλλου: «Ως τέκνο της Ζαμπέτας και Τριαντάφυλλου Τριανταφύλλου από τον Εμπορειό Νισύρου, ευτυχής σύζυγος της Βαρβάρας Χαλκιά Τριανταφύλλου για 48 χρόνια, πατέρας της  Έμυς Ταφέλσκη και ως ο Ιδρυτικός και πρώτος Διευθυντής του πρώτου Ελληνοαμερικάνικου Λυκείου στον Άγιο Δημήτριο της Αστόριας στη Νέα Υόρκη».