Διαδήλωση στα Σκόπια: «Είμαστε Μακεδόνες» φώναξαν κάτω από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου

Μερικές χιλιάδες κάτοικοι της ΠΓΔΜ έκαναν διαδήλωση στα Σκόπια το μεσημέρι της Κυριακής κατά της αλλαγής του ονόματος της χώρας.

Τα κύρια αιτήματά τους ήταν να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και να προσφύγει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ στα Ηνωμένα Έθνη για αναγνώριση της χώρας με το συνταγματικό της όνομα.

People gather to a protest against the change of the country’s constitutional name, in downtown Skopje, Macedonia, Sunday, March 4, 2018. Several thousand protesters have gathered Sunday at Macedonia’s main square in capital Skopje, demanding government to call off ongoing talks with neighboring Greece over a decades long name dispute. (AP Photo/Boris Grdanoski)

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων και φώναζαν «Είμαστε “Μακεδόνες”» ανεμίζοντας σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας, που ήταν η πρώτη σημαία της χώρας έως ότου η χρήση της απαγορεύτηκε με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995.

«Είμαστε εδώ επειδή […] το όνομα, η ταυτότητα, το Σύνταγμα και η γλώσσα είναι ζητήματα στα οποία πρέπει να υιοθετήσουμε μία σκληρή στάση», είπε στο πλήθος μία από τους διοργανωτές της πορείας, σύμφωνα με το Reuters.

Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε από το κίνημα «Είμαστε η Μακεδονία», το οποίο απορρίπτει κάθε αμφισβήτηση της «μακεδονικής» ταυτότητας της FYROM.

Το κρατικό πρακτορείο MIA μετέδωσε πως συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.

A woman waves national flags as she takes part in a protest against the change of the country’s constitutional name, in downtown Skopje, Macedonia, Sunday, March 4, 2018. Several thousand protesters have gathered Sunday at Macedonia’s main square in capital Skopje, demanding government to call off ongoing talks with neighboring Greece over a decades long name dispute. (AP Photo/Boris Grdanoski)

Σκοπιανοί γέμισαν με υβριστικά μηνύματα τη Μελβούρνη: F@ck Greece, γα@@@@νοι ρατσιστές

Πολλοί Ελληνες στη Μελβούρνη φοβούνται ότι θα αναζωπυρωθεί η ένταση με την κοινότητα των Σκοπιανών, αρκετά χρόνια έπειτα από τις μεταξύ τους βίαιες συγκρούσεις, καθώς το ονοματολογικό επανήλθε στην επικαιρότητα.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, υβριστικά συνθήματα κατά των Ελλήνων εμφανίζονται σε τοίχους εκκλησιών, σε γέφυρες ή σε άλλα σημεία της πόλης.

«Γ@@@στε την Ελλάδα για την αδικία», «Γ@@@μενοι ρατσιστές» μερικά από αυτά, με μια ελληνική σημαία με σβάστικα και ένα χέρι με υψωμένο το μεσαίο δάχτυλο. Αλλού, έβαλαν μία ελληνική σημαία πάνω στην οποία είχαν ζωγραφίσει ένα ανδρικό μόριο. Σε άλλο σημείο, το μήνυμα «Οι Ελληνες είναι Τούρκοι».

«Είναι αηδιαστικό», δήλωσε ο Κρις Μουτζίκης, επικεφαλής της Πανμακεδονικής Ενωσης της Μελβούρνης και Βικτώριας στο news.com.au. «Ανθρωποι με υπερεθνικιστικά αισθήματα είναι φανατικοί. Είναι ρατσιστές», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, Σκοπιανοί κομπάζουν ότι έβαλαν τη σημαία με το μόριο στην ίδια γέφυρα που

πριν υπήρχε επιγραφή «Η Μακεδονία είναι ελληνική»,

Από την πλευρά τους, οι Σκοπιανοί της Μελβούρνης τονίζουν ότι «δεν υπάρχει ειρηνική λύση εκτός αν η Ελλάδα δεν σταματήσει να αρνείται στους Μακεδόνες το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και συνεχίζει να κάνει bullying στην ΠΓΔΜ για να αλλάξει όνομα. Καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να εκβιάζει μια άλλη».

Πηγή: iefimerida.gr