Νέο «όχι» στο αίτημα της Ελλάδας για αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ

Σκόπια.– Νέο «όχι» στο αίτημα της Ελλάδας για αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ έδωσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ουσιαστικά υποστήριξε πως το θέμα του αλυτρωτισμού έχει λυθεί και αντέτεινε ότι η λύση θα πρέπει να δοθεί μέσω μίας δεσμευτικής διμερούς συμφωνίας.

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA, ο κ. Ζάεφ επανέλαβε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν κατοχυρώνει πραγματικά την Ελλάδα, διότι μελλοντικές κυβερνήσεις στα Σκόπια θα μπορούν να ανατρέψουν τις όποιες αλλαγές.

«Είναι πολύ πιο σημαντικό να εφαρμόζουμε τη διεθνή πρακτική για την επίλυση τέτοιων διαφορών, που θα είναι δεσμευτική εις το διηνεκές», είπε σε δημοσιογράφους. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η οδός θα οδηγήσει σε λύση, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του ζητήματος και για τους δύο λαούς.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι στο Σύνταγμα κρύβει αλυτρωτικές βλέψεις, όμως ο κ. Ζάεφ αντέτεινε ότι το θέμα του αλυτρωτισμού διευθετήθηκε όταν αφαιρέθηκε το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από το διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων και από την εθνική οδό που συνδέει την FYROM με τη χώρα μας.

Προσέθεσε ότι Αθήνα και Σκόπια συνεργάζονται για να λύσουν άλλες πηγές έχθρας, όπως τα βιβλία που διδάσκονται στα σχολεία. Σημειώνεται πως ο κυβερνών συνασπισμός του κ. Ζάεφ ούτως ή άλλως δεν έχει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 2/3 ώστε να αναθεωρήσει το Σύνταγμα.

Το απόγευμα ο κ. Ζάεφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Σε αναρτήσεις του στο Twitter ο κ. Ζάεφ υποστήριξε πως ο κ. Γκουτέρες εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες επίλυσης της διένεξης για το όνομα και συνεχάρη την ΠΓΔΜ για τις προσπάθειες προσέγγισης των γειτόνων της.

Νέο «όχι» στο αίτημα της Ελλάδας για αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ έδωσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, αντιτείνοντας ότι η λύση θα πρέπει να δοθεί μέσω μίας δεσμευτικής διμερούς συμφωνίας.

Οι δηλώσεις Ζάεφ έγιναν μετά την εμφάνισή του σε δικαστήριο των Σκοπίων, σχετικά με καταγγελίες περί χρηματισμού του την εποχή που ήταν δήμαρχος της Στρούμιτσα.

Πηγή: skai.gr/Φωτογραφία: AP Photo/Valentina Petrova