Αντιδράσεις για την επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο από τον Τραμπ

Βρυξέλλες.- Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει  η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να υπογράψει απόφαση με την οποία επιβάλλει δασμούς ύψους 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο. Από τη στιγμή που οι προθέσεις των ΗΠΑ είχαν γίνει γνωστές, Κίνα, ΕΕ και άλλες χώρες έκαναν λόγο για μια απόφαση που ισοδυναμεί με την κήρυξη εμπορικού πολέμου, με άγνωστες συνέπειες, αν και όλοι προεξοφλούν πως σε τέτοιου είδους περιπτώσεις όλοι οι εμπλεκόμενοι βγαίνουν χαμένοι.

 Ήδη η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ εκφράζει τους φόβους της για την εξέλιξη της κατάστασης καθώς όπως εκτιμά θα υπάρξουν αντίποινα κι αυτά θα οδηγήσουν σε έναν εμπορικό πόλεμο. Όπως τόνισε ότι διαβλέπει κίνδυνο να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη και να τρωθούν οι επενδύσεις.
Τοποθετούμενη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η εφημερίδα The Washington Post για το γυναικείο ζήτημα, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι δεν είναι τόσο οι άμεσες οικονομικές συνέπειες των συγκεκριμένων δασμών αυτές που την ανησυχούν, όσο ο ρόλος των μέτρων αυτών ως «σκανδάλης» για την επιβολή αντιποίνων από μέρους των εταίρων των ΗΠΑ σε παγκόσμια κλίμακα.
Και πράγματι, σημειώθηκαν ήδη παγκόσμιες αντιδράσεις. Η ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και ότι η Ουάσινγκτον θα όφειλε να εξαιρέσει τα κράτη-μέλη της από τους δασμούς.
Η κυβέρνηση της Κίνας εξέφρασε την «έντονη αντίθεσή» της στην απόφαση των ΗΠΑ μέτρο το οποίο για το Πεκίνο αποτελεί «επίθεση» εναντίον του διεθνούς πολυμερούς συστήματος εμπορίου.
Η απόφαση που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο είναι «λυπηρή» και είναι πολύ πιθανό ότι θα καταφέρει πλήγμα στις διμερείς εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, τόνισε ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του σήμερα.
Ο βρετανός υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ επέκρινε την απόφαση Τραμπ κρίνοντας πως αυτός είναι ο «λάθος τρόπος» να χειρίζεται κανείς ζητήματα που άπτονται του εμπορίου.
Η κυβέρνηση της Γαλλίας εξέφρασε τη «λύπη» της για τις αποφάσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, διά στόματος του υπουργού Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος τόνισε πως τόσο το Παρίσι, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτιμήσουν πλέον τις συνέπειες και θα εξετάσουν το πώς θα αντιδράσουν.
Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Huffingtonpost.com