Tie είναι και πως φοριέται!

Της Παναγιώτας Κονδυλοπούλου

Μπορεί αυτό το ανδρικό αξεσουάρ να έχει συμπεριληφθεί και σε στίχους ενός ανατρεπτικού τραγουδιού, (https://youtu.be/ESKBxHRFx4E ) δεν παύει όμως να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην γκαρνταρόμπα των ανδρών.

γραβάτα ή λαιμοδέτης είναι ένα μακρύ ύφασμα το οποίο φοριέται γύρω από τον λαιμό, κάτω από το κολάρο του πουκάμισου και δένεται μπροστά από το λάρυγγα, με τις άκρες του να κρέμονται μπροστά από το πουκάμισο καλύπτοντας τα κουμπιά του. Θεωρείται επίσημο ένδυμα και αξεσουάρ του άνδρα σε ανάλογους εργασιακούς κυρίως χώρους. Σε πολλές χώρες υπάρχουν δημόσιοι χώροι (καζίνο, εστιατόρια πολυτελείας κλπ) στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος χωρίς γραβάτα (ή παπιγιόν). Ο τύπος της γραβάτας μπορεί να αποκαλύψει αρκετά για τα χαρακτηριστικά του ατόμου που την επέλεξε.

1. Η κολεγιακή

Συχνά τη φοράει ένας άντρας που έχει αρχίσει να αισθάνεται την ηλικία του. «Είναι ένας τρόπος να δείξεις πόσο ταιριάζεις με το περιβάλλον διατηρώντας την ανεξαρτησία σου» σου λέει ο Colin Gill, εργασιακός ψυχολόγος.

2. Η γραβάτα Μίκι Μάους

Μην τη φορέσεις για συνέντευξη εργασίας. Μην τη φορέσεις στο μίτινγκ. Βασικά, μην τη φορέσεις καθόλου. «Αυτός που τη φοράει μάλλον βλέπει τον εαυτό του σαν το γελωτοποιό του γραφείου» λέει ο Gill.

3. Η skinny tie

Μη διστάσεις να ρισκάρεις να τη φορέσεις. «Αυτό που δείχνει είναι ότι ο κάτοχός της είναι νέος και γεμάτος ενέργεια. Μία λεπτή γραβάτα σε κάνει να φαίνεσαι πιο πλατύς, ειδικά στους ώμους, κάτι που σε κάνει να φαίνεσαι δυνατότερος.

4. Γραβάτα clip-on

Μπορεί να δηλώνουν βαρεμάρα ή κι επαναστατικότητα στο στάτους του γραφείου. Κανονικά, πρέπει να φοριούνται μόνο από αυτούς που είναι υποχρεωμένοι να φορούν γραβάτα ως μέρος της στολής τους.

3 σημαντικά tips για να διαλέξετε

Αναλογία Γραβάτας (Μήκος/Πλάτος) Το πρώτο και ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε μια ανδρική γραβάτα είναι η αναλογία, δηλαδή το μήκος και το πλάτος της γραβάτας και το πώς σχετίζονται με το μέγεθος/την κατασκευή του σώματος σας. Οι άνδρες που εντάσσονται στην κατηγορία “εύσωμοι και ψηλοί”, για παράδειγμα, χρειάζονται μια γραβάτα που είναι λίγο μεγαλύτερη. Στη συνέχεια, ας μιλήσουμε λίγο για το πλάτος της γραβάτας. Οι μεγαλύτεροι άνδρες συνήθως φαίνονται καλύτερα με κανονικές γραβάτες πλάτους 3,25 έως 3,75 ίντσες, όπως η γραβάτα, ενώ οι κοντύτεροι και/ή λεπτοί άντρες μπορούν να προσθέσουν μια μοντέρνα πινελιά φέροντας πιο λεπτή γραβάτα. Εκτός από την κατασκευή του σώματος, ο τύπος του σακακιού πρέπει να συμπληρώσει τη γραβάτα. Ο σωστός κανόνας είναι ο εξής: Όσο πιο στενή είναι η γραβάτα, τόσο πιο στενά θα πρέπει να είναι τα πτερύγια του σακακιού.

Χρώμα Πολλοί άνδρες καθορίζουν το χρώμα που θεωρούν ότι τους ταιριάζει πριν αρχίσουν να φορούν γραβάτες. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως κάθε σύνολο και κατάσταση υπαγορεύουν την ανάγκη για ορισμένες παλέτες χρωμάτων. Για παράδειγμα, τα επίσημα events απαιτούν μαύρο χρώμα γραβάτας ή και παπιγιόν, με άλλα χρώματα να περιορίζονται αρκετά. Τα ημιεπίσημα events από την άλλη πλευρά, προσφέρουν πολλές άλλες δυνατότητες. Όσον αφορά τα πιο δημοφιλή χρώματα για ένα ημιεπίσημο event, αποχρώσεις του βαθύ μπλε και κόκκινου βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Αυτά τα χρώματα τείνουν να υποδηλώνουν επαγγελματισμό και εμπιστοσύνη, και είναι ιδανικά για όσους προσπαθούν να κυριαρχήσουν ένα πλήθος προς την κατεύθυνσή τους. Μπορείτε να πειραματιστείτε με σχεδόν οποιοδήποτε χρώμα για να δείτε αν είναι ή όχι κατάλληλο για το σύνολό σας.

Μοτίβο Μόλις αποκτήσετε μια λεπτομερή κατανόηση των χρωμάτων που πρέπει να επιλέξετε και πότε, μπορείτε να προχωρήσετε επιλέγοντας το σωστό μοτίβο για την γραβάτα σας. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σχεδίων, όπως, ρίγες, καρό, πουά, με σχέδια, και πολλοί τρόποι να συνδυάσεις τη γραβάτα με το σύνολο, αλλά ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κατανοήσετε είναι ότι το μοτίβο της γραβάτας δεν θα πρέπει να υπάρχει στο υπόλοιπο σύνολο. Για παράδειγμα, ένα πουκάμισο με ρίγες θα φανεί εξαιρετικό με μια πουά γραβάτα, αλλά όχι με μία ριγέ γραβάτα. Το μυστικό είναι να συγκρατηθείτε και να μην το παρακάνετε τραβώντας όλη την προσοχή στη γραβάτα σας. Φυσικά, η γραβάτα που μπορεί να συνδυαστεί και να ταιριάξει με όλα σχεδόν τα σύνολα είναι αυτή του στερεού χρώματος γραβάτα.

Έχοντας αναφέρει όλα τα παραπάνω, προσπαθήστε να επιλέξετε ανδρικές γραβάτες με βάση την εποχικότητα, παστέλ χρώματα την άνοιξη και το καλοκαίρι, πλούσιους τόνους γης το φθινόπωρο και τον χειμώνα.