Η επίσημη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ-Εθνική γραμμή

Εγρήγορση, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις που βαίνουν κλιμακούμενες, συστήνει από τις ΗΠΑ όπου συνεχίζει την επίσημη επίσκεψή του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως υπενθυμίζει στις συνομιλίες που έχει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, αλλά είναι μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σταθερούς ιστορικούς δεσμούς με χώρες που μπορούν να την υποστηρίξουν, αν απειληθεί το εθνικό δίκαιό της.

Ο ίδιος, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, προτείνει πρώτα από όλα ψυχραιμία, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται πανικός και σπασμωδικές κινήσεις, αλλά αντιθέτως, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να διαβάσει σωστά τις εξελίξεις. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης, στις σχετικές ερωτήσεις συνομιλητών του από την ομογένεια σχετικά με τη στάση της ΝΔ στα εξωτερικά θέματα, επισημαίνει ότι πρέπει πάνω από όλα “να πρυτανεύσει η ενότητα του έθνους”.

Προς την κατεύθυνση αυτή, στις επαφές που είχε χθες στη Βοστώνη και σε εκείνες που έχει προγραμματίσει για σήμερα και αύριο σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, θα προσπαθήσει να πείσει τους αμερικανούς αξιωματούχους, ότι σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας θα πρέπει να αναβαθμίζεται και όχι να υποβαθμίζεται.

Κλειδί για την αναβάθμιση αυτού του ρόλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί την ενέργεια, την ώρα που η Τουρκία επιχειρεί να «κλειδώσει» καταστάσεις. «Στον καινούργιο ενεργειακό χάρτη, έτσι όπως διαμορφώνεται, είτε μιλάμε για παραδοσιακές μορφές ενέργειας (υδρογονάνθρακες) είτε για καινούργιες μορφές ενέργειας (ανανεώσιμες), η Ελλάδα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή» είναι το στρατηγικό δόγμα που παρουσιάζει ο κ. Μητσοτάκης τόσο σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, όσο και σε μέλη της αμερικανικής επιστημονικής κοινότητας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι. Είναι πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων, ταυτόχρονα όμως έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει και η ίδια δικούς της ενεργειακούς πόρους που τώρα αρχίσαμε να ερευνούμε τη δυνατότητα αξιοποίησής τους. Ταυτόχρονα η Ελλάδα είναι μια χώρα με τεράστιο ανεκμετάλλευτο ενεργειακό δυναμικό στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και θα πρέπει να είναι ένα κέντρο καινοτομίας, παραγωγής αλλά και εξαγωγής ανανεώσιμης ενέργειας» φέρεται να είπε χθες σε σχετική συζήτηση στη Βοστώνη.

Σημαντικό κομμάτι στο γεωστρατηγικό δόγμα της ΝΔ, έχουν και οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Αμερικής με την Τουρκία έχουν διαταραχθεί και από δυτικά και από ανατολικά. «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική της σχέση με τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα είναι φερέγγυος, σοβαρός, αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ και αυτό δεν θα αλλάξει», λέει ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα τονίζει το γεγονός ότι αυτή η πολιτική υπηρετήθηκε και από την κυβέρνηση Τσίπρα, παρά το ότι οι ιδεολογικές της αναφορές ίσως προοιώνιζαν μια άλλη λογική. Ανάμεσα στα επιχειρήματα που προβάλλει ο πρόεδρος της ΝΔ προς την αμερικανική πλευρά για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων είναι και το ότι η Τουρκία γίνεται όλο και περισσότερο, νευρική και απρόβλεπτη.

Πηγή: newpost.gr