Μητσοτάκης: Υπάρχει συμφωνία αλληλοϋποστήριξης μεταξύ Σαββίδη και Τσίπρα

Σχέση αλληλοϋποστήριξης ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ιβάν Σαββίδη κατήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για ανταλλαγή εξυπηρετήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον επιχειρηματία.

Μιλώντας στη δεξαμενή σκέψης CSIS στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός έκανε μία «βολική συμφωνία» με τον κ. Σαββίδη, η οποία προέβλεπε πως η κυβέρνηση θα εξασφάλιζε την διαγραφή του προστίμου 44 εκατομμυρίων ευρώ που έχει επιβληθεί στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ.

Ως αντάλλαγμα, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, ο επιχειρηματίας ενδιαφέρθηκε για μέσα ενημέρωσης θα οποία «υποστηρίζουν ξεκάθαρα την κυβέρνηση».

Ο αρχηγός της ΝΔ επισήμανε αιχμηρά ότι οι όποιες ερωτήσεις για τον κ. Σαββίδη θα πρέπει να τεθούν στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ενώ χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ μέλος μίας «νέας γενιάς ολιγαρχών» η οποία είναι πολύ χειρότερη από την προηγούμενη.

Τονίζοντας η πρόσφατη εισβολή του οπλοφόρου επιχειρηματία στο γήπεδο της Τούμπας έχει ντροπιάσει διεθνώς την Ελλάδα και στάθηκε στην ανάγκη για θεσμική θωράκιση της δημοκρατίας.

Υποστήριξε πως οι μοντέρνες δημοκρατίες σήμερα δεν κινδυνεύουν τόσο από τον κίνδυνο ενός πραξικοπήματος, όσο από τη διάβρωση των θεσμικών θεμελίων που αποτελούν τον πυρήνα τους.

Ελληνοτουρκικά

Αναφορικά με την Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση για άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο και κρατούνται στις τουρκικές φυλακές.

Υπογράμμισε ότι δεν πρέπει ένα μικρό συμβάν να εξελιχθεί σε σημαντικό διπλωματικό επεισόδιο.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να ασκήσει κρητική στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας πως υποτίμησε αρχικά τη σοβαρότητα του γεγονότος, ενώ την κατηγόρησε και για πολυφωνία που, όπως είπε, λειτουργεί αρνητικά σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.

«Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση υποτίμησε τη σημασία του συμβάντος. Και σαφώς ένα από τα θέματα που έχω με την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι μοιάζει να μιλάει με δύο φωνές. Διαφορετικές προσεγγίσεις υιοθετούνται από τον πρωθυπουργό. Διαφορετικές προσεγγίσεις υιοθετούνται από τον υπουργό Άμυνας κ. Καμμένο. Και αυτό είναι εξαιρετικά προβληματικό. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει σήμερα να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο».

Σκοπιανό

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, δήλωσε πως δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος.

Αναγνωρίζοντας πως η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια είναι ανοικτή προς ένα συμβιβασμό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε μια σειρά από προβλήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Βάζοντας στο τραπέζι της συζήτησης με τον πιο εμφατικό τρόπο το θέμα της ταυτότητας, ξεκαθάρισε πως η πολιτισμική κληρονομία της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτη, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, που χωρίς να προχωρά σε διευκρινίσεις κάλεσε την Ελλάδα και τα Σκόπια να μοιραστούν «την πολιτισμική κληρονομία» της Μακεδονίας.

«Δεν έχουμε τίποτα να μοιραστούμε από την πολιτιστική κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και επειδή άκουσα τη δήλωση του κ. Ντιμιτρόφ ότι πρέπει να μοιραστούμε την πολιτιστική μας ταυτότητα, δεν υπάρχει τίποτα για να μοιραστούμε. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό.

Οικονομία

Όσον αφορά την οικονομία, σημείωσε πως το μεγάλο στοίχημα είναι η διατήρηση της ανάπτυξης μέσα από ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που θα στηρίζεται στην προσέλκυση επενδύσεων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην εφαρμογή δύσκολων αλλά απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

«Το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής εξυγίανσης έχει ήδη πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, αλλά αυτό που δεν έχει γίνει με αρκετή έμφαση είναι οι πραγματικές βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την οικονομία μας πραγματικά ανταγωνιστική και θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης».

Για τον λόγο αυτό, κ. Μητσοτάκης τόνισε πως υποστηρίζει «μια επιθετική μεταρρυθμιστική ατζέντα που θα εστιάσει στις σημαντικές δυνατότητες της Ελλάδας να προχωρήσει».

Πηγή: skai.gr