Το ομογενειακό συλλαλητήριο, ο ΟΗΕ και η πρόταση Κρις Σπύρου

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ενώ η Ομογένεια των Ηνωμένων πολιτειών Αμερικής στέλνει, σήμερα, μπροστά από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών, στην Νέα Υόρκη, ηχηρό μήνυμα στην διεθνή κοινότητα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, στην Αθήνα η (πρώτη φορά αριστερά) Κυβέρνηση, αγνοώντας την διά των μεγάλων συλλαλητηρίων, αλλά και όλων των δημοσκοπήσεων, εκφρασμένη αντίθετη άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας του οικουμενικού ελληνισμού, διαπραγματεύεται την σύνθετη ονομασία της FYROM με το εφεύρημα της απόδοσης του όρου «Μακεδονία», στη σλαβική γλώσσα.

Όπως έγινε γνωστό,  στις 22 Μαρτίου  θα μεταβεί στα Σκόπια ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς «κομίζοντας» την  ελληνική πρόταση για «Γκόρνα Ματσεντόνια».  Η ονομασία θα είναι  στη σλαβική, λεγόμενη,  γλώσσα και σύμφωνα με ορισμένες πηγές «καλύπτει πλήρως» την Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Οι πληροφορίες δεν αναφέρουν το παραμικρό για τις υποχρεώσεις που θα πρέπει να αναλάβουν οι Σκοπιανοί προκειμένου να αρθούν οι αλυτρωτικές βλέψεις τους.  Αυτό –εάν έτσι όντως έχουν τα καθέκαστα- σημαίνει ότι η Κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα επίσης «καλύπτεται πλήρως» από το γκρέμισμα ενός αγάλματος και από την μετονομασία ενός αεροδρομίου και μιας εθνικής οδού των Σκοπίων!..
Με τούτα και με κείνα οι διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι  βρίσκονται στην τελική τους ευθεία και είναι πολύ πιθανό (όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα hellasjournal,  η συμφωνία (εάν υπάρξει) να έρθει στην ελληνική βουλή μετά το Πάσχα, ίσως στις αρχές Μαίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς συμπεριέλαβε στο πακέτο των προτάσεων του και πέντε προτεινόμενες ονομασίες από το Μάθιου Νίμιτς, γεγονός που, κατά τους παρατηρητές, δηλεί πως ακόμη και αυτό το  όνομα, «Γκόρνα Ματσεντόνια»,  που υποτίθεται «καλύπτει πλήρως» την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα,  τελεί υπό διαπραγμάτευση!

Ούτως εχόντων των πραγμάτων και με δοσμένο το γεγονός ότι όχι οι Έλληνες, αλλά οι Σκοπιανοί κάνουν τους …δύσκολους (στον «παραλογισμό» πλησιάζουν ορισμένες ελληνικές θέσεις, φέρεται να δηλώνει ο υπουργός  Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ) η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων φαίνεται περισσότερο να καθορίζεται από τη στάση των Αμερικανών, οι οποίοι «επείγονται» να αποκτήσουν βάσεις στην περιοχή.

Έτσι, το σημερινό συλλαλητήριο στην «καρδιά» της Αμερικής, την Νέα Υόρκη, από τους ομογενείς μας προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις ως προς την σημασία του καθώς οι Ελληνο-Αμερικανοί θα απευθυνθούν, κυρίως προς την Αμερικανική Κυβέρνηση και τον  Λευκό Οίκο,  μεταφέροντας το μήνυμα του Ελληνισμού «κάτω τα χέρια απ την Μακεδονία».

Μάλιστα, όπως σημειώνει στο fb η γνωστή στην ομογένεια δημοσιογράφος Nancy Biska, «ο κόσμος που θα συγκεντρωθεί αύριο (σήμερα) στο συλλαλητήριο δεν “πήρε γραμμή” από κανέναν. Ενημερώθηκαν μέσω των Social Media, ελαχίστων ομογενειακών ΜΜΕ, ενώ μεγάλο ρόλο διαδραμάτισαν οι εκκλησίες μετά την έκδοση της εγκυκλίου του Γέροντα Αρχιεπισκόπου Δημητρίου».

Αποκαλύπτει  δε και πως «υπήρξε εγχείρημα να <κατευναστούν> τα πνεύματα, να ελεγχθούν τα συνθήματα/ μηνύματα του συλλαλητηρίου μέσω του δολώματος της <προνομιακής ενημέρωσης>» , κάτι  που, όπως σημειώνει, «ήταν καταδικασμένο να αποτύχει. Κι αν κάποιοι ομιλητές <τσίμπησαν> … δεν πειράζει.. Διότι το μήνυμα είναι ένα. Κι αυτό είναι η συμμετοχή του κόσμου με σκοπό να μην εκχωρηθεί το όνομα <Μακεδονία> στην γείτονα».

Πάντως, όπως και σε προηγούμενο άρθρο  μας σημειώναμε,  Η επιστολή του  Ελληνοαμερικανού πολιτικού ηγέτη Κρις Σπύρου προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Antonio Guterres, φέρνει στο φως μια νέα διάσταση, η οποία καθιστά εν πολλοίς «άχρηστο» το αποτέλεσμα όποιων διμερών συμφωνιών,  με την έννοια  ότι : «το πρόβλημα της ονομασίας <Μακεδονία>, μπορεί να επιλυθεί μόνιμα, μόνο από εκείνους που το προκάλεσαν, τα Ηνωμένα Έθνη».

Στη βάση αυτή, ο κ. Κρις Σπύρου, γνωστός Ελληνο-Αμερικανός πολιτικός ηγέτης,  αποκάλυψε ότι  σύμφωνα με την απόφαση του «Συμβουλίου της Ευρώπης» στις Βρυξέλλες, στις 16 Δεκεμβρίου 1991, «Η Κοινότητα και τα Κράτη Μέλη της απαιτούν επίσης από την εκάστοτε γιουγκοσλαβική δημοκρατία (σ.σ. για να την αναγνωρίσουν)  ότι <… δεν θα διεξάγει εχθρικές δραστηριότητες προπαγάνδας έναντι γειτονικών κρατών, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης ονομασίας που συνεπάγεται εδαφικές αξιώσεις>».

Επομένως, ούτε το ελληνο-προτεινόμενο όνομα «Γκόρνα Ματσεντόνια» πληροί τον όρο της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς :

  1. Το Γκόρνα (Горна),  έστω και εάν αποδεχθεί κανείς την ύπαρξη σλαβικής γλώσσας, σημαίνει Ανω  και το  «Ματσεντόνια» Μακεδονία. Που θα πει πως σε όλες τις γλώσσες,  κατά το «άνω» υπάρχει και το «κάτω»  πάντα, όμως, κατά το  «Ματσεντόνια» μιλάμε για την  Μακεδονία.  Αλλά,  όταν η 3η Κομμουνιστική Διεθνής το 1935 στη Μόσχα κήρυττε ένοπλο αγώνα για την «ένωση» της «βουλγαρικής, της ελληνικής και της γιουγκοσλαβικής  Μακεδονίας» δεν προέτρεπε σε τίποτε διαφορετικό από την «ένωση» της «άνω» με την «κάτω» και τη «δυτική» Μακεδονία! Και αυτό παραμένει ίδιο ανεξαρτήτως της γλώσσας ή του γλωσσικού ιδιώματος στο οποίο ήθελε αποδοθεί!
  2. Κατά την έννοια αυτή, και το «Γκόρνα Ματσεντόνια» -το ίδιο και οι άλλες πέντε συμπροτεινόμενες ονομασίες- αποτελούν «…εχθρική προπαγάνδα και συνεπάγονται εδαφικές διεκδικήσεις», σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο θα θελήσει μάλιστα ευθύς αμέσως μετά την τυχόν συμφωνία να ενταχθεί η «Γκόρνα Ματσεντόνια»!

Ώστε μόνη δυνατή,  λυσιτελής και διασφαλίζουσα την ειρηνική συνύπαρξη των λαών  στα Βαλκάνια, απόφαση, είναι η προτεινόμενη από τον πρώην Γερουσιαστή του Νιού Χαμσάιρ Κρις Σπύρου, προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Antonio Guterres:   «…να δώσουν τα Ηνωμένα Έθνη στην «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας – FYROM» ένα όνομα πιο κατάλληλο στην εθνοτική σύνθεση των κατοίκων της. Όνομα της επιλογής τους. Η σημερινή προσωρινά ονομαζόμενη «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας – FYROM» δεν θα μπορέσει να διαβιώσει ειρηνικά και μόνιμα με τον όρο <Μακεδονία> στο όνομά της» .