Στη Βουλή τροπολογία για το επίδομα διαμονής εξωκοινοβουλευτικών υπουργών

Αθήνα.- Στη Βουλή κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης η πολυσυζητημένη τροπολογία που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός για την κατάργηση του επιδόματος διαμονής για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που δεν έχουν την ιδιότητα του βουλευτή.

Η τροπολογία μάλιστα προβλέπει ότι η κατάργηση του μέτρου μετράει αναδρομικά από την ημέρα ισχύς του νόμου (1/2/2015), καθιστώντας υποχρεωτική την επιστροφή των χρημάτων, για όσους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς / αναπληρωτες/ υφυπουργούς έλαβαν σχετικά ποσά.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική ρυθμιση είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015 – ενσωματωμένη μάλιστα στο τρίτο Μνημόνιο – και είχε προκαλέσει πρόσφατα θύελλα πολιτικών αντιδράσεων όταν αποκαλύφθηκε ότι η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου είχε κάνει χρήση του νόμου παρά το πλούσιο χαρτοφυλάκιο της ίδιας και του συζύγου της Υπουργου Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου σε Ελλάδα και εξωτερικό, οδηγώντας στην “καρατόμηση” της ίδιας, την παραίτηση του κ. Παπαδημητρίου και τελικά σε μίνι ανασχηματισμό.

Η επίμαχη τροπολογία κατάργησης του μέτρου για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την κύρωση της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γύναικων, που ψηφίζεται από την Ολομέλεια αυριο Πέμπτη.

Πάντως αν και η εν λόγω τροπολογία είχε προαναγγελθεί, εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η χρονική συγκυρία που επέλεξε η κυβέρνηση για την κατάθεσή της, εν μέσω μεταξύ άλλων του πολιτικού σεισμού που προκαλεσαν σε Αθήνα και Άγκυρα οι δηλωσεις του βουλευτη των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνου Κατσίκη περί παράκαμψης της Δικαιοσύνης και ανταλλαγής των 2 Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Ανδριανούπολη με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Πηγή:skai.gr