Νέα τουρκική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα Ίμια

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ δήλωσε πως χωρίς αμφιβολία οι βραχονησίδες ανήκουν στην Τουρκία – Αυστηρή απάντηση της Αθήνας

«Το νομικό καθεστώς των Ιμίων είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ’αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη.

Λαθεύει η Τουρκία,  εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες,  όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της».

Με αυτή την αυστηρή ανακοίνωση το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στην δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι απαντώντας σε γραπτή ερώτηση σχετικά με την υπαγωγή «των νησίδων «Καρντάκ» στο Αιγαίο στο πρόγραμμα «Natura 2000» της ΕΕ από την Ελλάδα» δήλωσε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μέσω μιας νομικής οδού καθώς η Αθήνα το κάνει κατα κόρον.

Τόνισε δε πως «υπενθυμίζουμε πως χωρίς αμφιβολία οι βραχονησίδες «Καρντάκ» ανήκουν στην κυριαρχία της χώρας μας και δεν θα δεχτούμε καμιά κατάσταση που θα προκαλέσει η Ελλάδα»

Το τουρκικό ΥΠΕΞ θέτει δε εκ νέου το θέμα των γκρίζων ζωνών.

 News.gr