ΥΠΕΘΑ: “Αν έχουν τα κότσια ας τολμήσουν να αμφισβητήσουν έστω και ένα χιλιοστό”

Ικαρία.- “Αν έχουν τα κότσια ας τολμήσουν να αμφισβητήσουν έστω και ένα χιλιοστό”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, παρακολούθησε κοινή άσκηση της Διοίκησης Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) Ικαρίας και του Τάγματος Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) Αγίου Κηρύκου.

Μιλώντας στους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατεύσιμους και τους εθνοφύλακες είπε τα εξής:

“Σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, είναι μια δύσκολη ημέρα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, αλλά όπως γνωρίζετε καλύτερα απ’ όλους οι νησιώτες και οι ακρίτες, αλλά και παρακολουθείτε, τα πράγματα είναι έτσι που πρέπει να ετοιμαζόμαστε ακόμα πιο πολύ από ό,τι κάναμε μέχρι σήμερα.

Εγώ είμαι υπερήφανος που με τον Αρχηγό ΓΕΣ και την ηγεσία του Στρατού καθορίσαμε το περσινό έτος ως «Έτος Εθνοφυλακής». Αν συγκρίνει κανείς την προπέρσινη, την περσινή και τη φετινή άσκηση, εδώ, στην Ικαρία, θα δει ότι αυτό το εγχείρημα πέτυχε 100%, χάρη σε εσάς, στους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς και τους στρατιώτες μας, αλλά και χάρη στη βαθιά πίστη που έχετε εσείς οι Εθνοφύλακες, την οποία επιδείξατε κατά το «Έτος Εθνοφυλακής», όπως και όλα τα χρόνια που προσφέρετε αφιλοκερδώς στην πατρίδα και πολλές φορές χωρίς η πατρίδα να έχει τη δυνατότητα να σας δώσει αυτά που πρέπει.

Δεν λέω ότι έχουμε καταφέρει τα πάντα, αλλά έχοντας αντιληφθεί τις συνθήκες μεταφέρουμε συνέχεια προσωπικό στο Αιγαίο και στον Έβρο. Ήδη, εντός των επομένων ημερών, 3.500 προσωπικό θα μεταφερθεί στα νησιά, στη δύναμη της ΑΣΔΕΝ, η οποία μετατρέπεται σε Στρατηγείο Αρχιπελάγους και άλλοι 3.500, μόνιμο και στρατεύσιμο προσωπικό, θα μεταφερθούν στον Έβρο”.

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Στο μεταξύ, για παρεμπόδιση και όχι για απόπειρα εμβολισμού του σκάφους του Λιμεναρχείου της Χίου από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, κάνουν λόγο πηγές του Λιμενικού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες λίγο μετά τις 10 το πρωί δυο σκάφη του Λιμενικού Σώματος κατευθύνθηκαν προς την περιοχή της Αγίας Ερμιόνης, καθώς εντόπισαν μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα φουσκωτή λέμβο με περίπου 40 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ κοντά της έπλεε και σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής.

Η λέμβος με τους μετανάστες και πρόσφυγες ανέπτυξε ταχύτητα και πέρασε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και κάποιοι από τους επιβαίνοντες έπεσαν στη θάλασσα. Τότε, σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του Λιμενικού μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σκάφος 611 του Λιμενικού Σώματος ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης και περισυλλογής ενώ στα ελληνικά χωρικά ύδατα εισήλθε για λίγη ώρα και το τουρκικό σκάφος.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στο enikos.gr ότι την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης , ένα μεγάλο σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής προσπαθούσε διαρκώς, με επικίνδυνους ελιγμούς, να παρεμποδίσει τα σκάφη του ελληνικού λιμενικού, που τελικά κατάφεραν να διασώσουν τους μετανάστες και να τους μεταφέρουν με ασφάλεια στη Χίο.

Στελέχη του Λιμενικού ξεκαθαρίζουν πως το περιστατικό συνέβη στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι δεν επιχειρήθηκε εμβολισμός ελληνικού σκάφους από το τουρκικό.

Μόλις οι Έλληνες λιμενικοί περισυνέλεξαν τους μετανάστες το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έφυγε προς τα τουρκικά παράλια χωρίς να υπάρξει κάποια συνέχεια στο εν λόγω περιστατικό.