Λαμπαδιάσαμε…

Της Παναγιώτας Κονδυλοπουλου

Όλα τα παιδιά έχουν συνδέσει το Πάσχα με την λαμπάδα τους και ποιος νονός δεν έχει τρέξει αλαφιασμένος έστω και τις τελευταίες ώρες για την αγορά μιας . Τα σχέδια και τα χρώματα πάρα πολλά. Μικρή, ανυπομονούσα να έρθει η αγαπημένη μου νονά κρατώντας τις τεράστιες σακούλες με τα δώρα όπου σε μια εξ αυτών υπήρχε και η λαμπάδα , με τι χαρά την άνοιγα και με τι περηφάνια την κρατούσα στην εκκλησία δεν περιγράφεται.

Πότε με όμορφα λουλούδια, πότε με προσεγμένα σχέδια πότε με διάφορα αρώματα. Το σημαντικό είναι να κατανοήσει ένα παιδί ότι η λαμπάδα δεν πάει ασορτί με ένα πλαστικό παιχνίδι. Ναι ναι , καταλαβαίνω ότι οι εποχές έχουν αλλάξει αλλά η λαμπάδα έχει σημαντικό λόγο ύπαρξης. Αποτελεί το σύμβολο του νέου φωτός, το φώς που έφερε στην ανθρωπότητα ο Χριστός , όταν νίκησε το θάνατο και το σκοτάδι μέσω της Ανάστασης του.

Ακόμη και το χρώμα μιας λαμπάδας έχει τον δικό του συμβολισμό. Την Μ. Παρασκευή κρατάμε καφέ λαμπάδες χρώμα το οποίο συμβολίζει το πένθος για τα Πάθη και το θάνατο του Χριστού. Το Μεγάλο Σάββατο κρατάμε λευκές γιατί το χρώμα αυτό υποδηλώνει τον εορτασμό για την χαρά της Ανάστασης.

Ζώντας στο 2018 όμως πρέπει να αποδεχτούμε ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και πάνε οι εποχές που οι λαμπάδες ήταν κεριά σε παστέλ αποχρώσεις. Με το πέρασμα των χρόνων όλο και πιο πολλά κοσμηματοπωλεία έχουν αρχίσει να προσθέτουν πάνω στις λαμπάδες ένα μικρό κόσμημα.

Για το φετινό Πάσχα είναι στην μόδα οι πιο τετραγωνισμένες και πλακέ λαμπάδες ακόμη και πιο κοντές. Αυτές που κάνουν εντύπωση φέτος δεν είναι αυτές με τα διάφορα κρεμασμένα αρκουδάκια πάνω ή πλαστικά παιχνίδια αλλά αυτές που είναι τυλιγμένες με τσόχινες κορδέλες και συνοδεύονται από κοσμήματα που μπορούν να φορεθούν και μετά την Μεγάλη Εβδομάδα.

Νονοί του κόσμου λάβετε θέσεις! Πλησιάζει η μέρα…