Οι ομογενείς Σαρμπάνης. Μπιλιράκης “ανέκριναν” τον Ζάκερμπεργκ

Ουάσιγκτον.- Δύο ομογενείς βουλευτές, ο Δημοκρατικός από το Μέριλαντ, Τζον Σαρμπάνης (John Sarbanes) και ο Ρεπουμπλικανός από τη Φλόριδα, Γκας Μπιλιράκης (Gus Bilirakis), προέβησαν σε επερωτήσεις προς τον επιχειρηματία Μαρκ Ζάκερμπεργκ που κατέθεσε για δεύτερη μέρα στο Καπιτώλιο, αναφορικά με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.

Ο μεν κ. Σαρμπάνης απευθύνθηκε προς τον κ. Ζάκερμπεργκ ρωτώντας τον αναφορικά με την πιθανή εύνοια του κοινωνικού αυτού μέσου δικτύωσης προς τον Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016. Ο δε κ. Μπιλιράκης αναφέρθηκε στο πρόβλημα των παράνομων φαρμακευτικών διαφημίσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρμπάνη, για την εκστρατεία του κ. Τραμπ εγκρίθηκαν «περίπου 90 φορές περισσότερο» οι προεκλογικές της διαφημίσεις κατά τη διάρκεια του τελευταίου διαστήματος πριν τις προεδρικές εκλογές.

«Για την εκστρατεία του κ. Τραμπ εγκρίθηκαν κατ’ εκτίμηση 5,9 εκατομμύρια διαφημίσεις και για την υπουργό Κλίντον 66.000 διαφημίσεις», ανέφερε ο ομογενής πολιτικός. «Κατά συνέπεια, αυτό μας κάνει 90 φορές περισσότερη προβολή στην εκστρατεία του Τραμπ, γεγονός το οποίο εγείρει κάποια ερωτήματα για το κατά πόσο η διαδικασία έγκρισης των διαφημίσεων διεξήχθη κατά ορθό τρόπο ή εσφαλμένα κατά τους τελευταίους μήνες και εβδομάδες πριν τις εκλογές», πρόσθεσε.

Ο κ. Ζάκερμπεργκ αρνήθηκε πως ευνοήθηκε κατ’ οποιονδήποτε τρόπο η εκστρατεία του κ. Τραμπ, επισημαίνοντας πως η εταιρεία του τηρεί «τους ίδιους κανόνες για όλες τις καμπάνιες».

Ο κ. Σαρμπάνης επανέλαβε το ερώτημα με τον Ζάκερμπεργκ να αρνείται και πάλι να παραδεχθεί πως προσέφερε διαφορετικές υπηρεσίες προς την εκστρατεία του Προέδρου.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπιλιράκης ανέφερε το πρόβλημα των διαδικτυακών φαρμακευτικών διαφημίσεων, σε μια εποχή που κυριαρχεί η κρίση των οπιοειδών, όπως είπε.

«Πότε πρόκειται να αποσύρετε αυτές τις διαφημίσεις. Πιστεύω πως χρειαζόμαστε μια απάντηση σε αυτό. Θεωρώ πως πρέπει να αποσυρθούν όσο το δυνατόν συντομότερα. Μπορείτε να μας δώσετε μια απάντηση;», ρώτησε ο ομογενής πολιτικός. «Μία ξεκάθαρη απάντηση για το πότε αυτά τα φαρμακεία – έχουμε μια επιδημία εδώ αναφορικά με τα οπιοειδή. Θεωρώ πως μας οφείλετε μια ξεκάθαρη απάντηση. Μία σαφής απάντηση για το πότε αυτές οι διαφημίσεις θα αποσυρθούν από το διαδίκτυο», πρόσθεσε.

Ο κ. Ζάκερμπεργκ δεσμεύτηκε επανειλημμένα πως οι διαφημίσεις φαρμακείων θα αποσυρθούν μόλις επισημανθούν ως αθέμιτες από τους χρήστες. «Οι διαφημίσεις που επισημαίνονται (ως αθέμιτες) θα εξεταστούν από εμάς και θα τις αποσύρουμε αν παραβιάζουν τις πολιτικές μας», είπε χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας ψηφοφόρος του, τα προσωπικά στοιχεία του οποίου δημοσίευσε ένα τρίτο πρόσωπο στο Facebook χωρίς την έγκριση του πρώτου, γεγονός που συνιστά διαδικτυακό εκφοβισμό («bullying»).

Ο κ. Ζάκερμπεργκ ανέφερε πως αυτό αποτελεί πολύ σημαντικό ζήτημα και σημείωσε πως το γεγονός ότι τα στοιχεία δεν αποσύρθηκαν παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες του θιγόμενου προσώπου είναι σίγουρα ένα λάθος, χωρίς ωστόσο να υπάρχει δόλος και παραδέχθηκε πως πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα ακόμα για τη βελτίωση του κοινωνικού μέσου δικτύωσης του οποίου είναι ιδιοκτήτης.

 

Πηγή:ekirikas.com