Οι εύζωνες ξανά στην Αυστραλία!

Αδελαϊδα.- Στην Αδελαΐδα έφτασαν την Τρίτη 11 μέλη της προεδρικής φρουράς και οι αξιωματικοί συνοδοί τους και θα παραμείνουν έως το τέλος της εβδομάδας με αφορμή την επέτειο των ANZACs και την επέτειο της Μάχης της Κρήτης μετά από ειδική άδεια που παραχώρησε η προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά από αίτημα του Ιδρύματος Ελληνικών Σπουδών (The Foundation for Hellenic Studies).

«Είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε την παρουσία των μελών της προεδρικής φρουράς για δεύτερη χρονιά στα χρονικά της Νότιας Αυστραλίας» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικών Σπουδών, κ. Greg Crafter.

Στο πλαίσιο της παραμονής τους στην Αδελαΐδα, οι εύζωνες αναμένεται να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις των ελληνικών γηροκομείων «Βασιλειάδας» και Ridleyton, το προσωπικό και οι τρόφιμοι των οποίων ετοιμάζουν θερμή υποδοχή, αντίστοιχη με την περσινή.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που θα έχουμε την χαρά και την τιμή να έχουμε τους εύζωνες ξανά κοντά μας και να τους καμαρώσουμε εδώ στην ξενιτιά» δήλωσε ο 91χρονος Στέργιος Μίτκας, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το Φλάμπουρο Φλώρινας.

«Εγώ ο ίδιος δεν κατόρθωσα να φέρω σε πέρας την στρατιωτική μου θητεία γιατί ορφάνεψα σε ηλικία 13 χρόνων και ως μεγαλύτερος γιος της οικογένειας απαλλάχθηκα από τα στρατιωτικά μου καθήκοντα για να φροντίσω τα νεαρότερα μέλη της οικογένειάς μου. Γι’ αυτό πάντα θαυμάζω όλους τους συμπολίτες μου που υπηρέτησαν και ειδικά τους εύζωνες, για την ανδρεία, την πειθαρχία, την επιβλητική παρουσία τους, το κουράγιο και την αφοσίωση που επιδεικνύουν απέναντι στην πατρίδα μας» λέει ο κ. Μίτκας, ο οποίος μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1954.

Τα μέλη της προεδρικής φρουράς και οι αξιωματικοί συνοδοί τους θα παρελάσουν το Σάββατο το πρωί στο κέντρο της πόλης με προορισμό το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου θα αποτίσουν φόρο τιμής στους Αυστραλούς στρατιώτες με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των ANZACs. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, παρουσία του κυβερνήτη Νότιας Αυστραλίας, Hieu Van Le, και του γενικού προξένου της Ελλάδας στην Νότια Αυστραλία, Ανδρέα Κωνσταντίνου Γούρα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης επίσκεψη στο γυμνάσιο Adelaide High, καθώς και στο ελληνικό κολέγιο και την ελληνορθόδοξη εκκλησία Αγίου Γεωργίου, όπου οι εύζωνες θα παρακολουθήσουν την πανηγυρική λειτουργία με αφορμή την γιορτή του πολιούχου της Ενορίας, ενώ θα συμμετάσχουν και στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί την Κυριακή μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας.

Τα μέλη της προεδρικής φρουράς θα αναχωρήσουν για το Σίδνεϊ στις 23 Απριλίου όπου θα παραβρεθούν στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί εκεί στο πλαίσιο του εορτασμού για την επέτειο των ANZACs.

Η επίσκεψη της προεδρικής φρουράς θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα, 30 Απριλίου.

πηγή:neoskosmos.com

φωτογραφία αρχείου.