Κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ προκαλούν οι φρεγάτες στο Αιγαίο

Αθήνα.- Τα αυξημένα περιστατικά έντασης στο Αιγαίο και η τουρκική προκλητικότητα οδήγησαν την κυβέρνηση να αναζητήσει το ενδεχόμενο ενίσχυσης του στόλου που περιπολεί στις ελληνικές θάλασσες.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Φώτη Κουβέλη, κρίθηκε πιο οικονομική η λύση της χρονομίσθωσης φρεγατών από τη Γαλλία, τύπου Fremm και Belh@rra, οι οποίες τεχνολογικά καλύπτουν τα απαιτούμενα επιχειρησιακά κριτήρια του Πολεμικού Ναυτικού.

«Η Γαλλία μας δίνει δύο φρεγάτες με leasing, υπήρξε συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν, επόμενο βήμα θα είναι άλλες δυο φρεγάτες» ανέφερε ο κ. Κουβέλης, σημειώνοντας παράλληλα πως η απόφαση έχει παρθεί εδώ και καιρό από το κυβερνητικό επιτελείο.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, «οι δυο φρεγάτες είναι δυνατόν να πλεύσουν μέσα στο καλοκαίρι».

Την απόφαση για την απόκτηση μέσω leasing των γαλλικών φρεγατών σχολίασε η αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας πως είναι μια θετική εξέλιξη για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

Ωστόσο, η Πειραιώς ζήτησε να ενημερωθεί η Βουλή για τους οικονομικούς όρους και τη χρονική διάρκεια της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας το γεγονός πως στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων του Κοινοβουλίου δεν έγινε καμία αναφορά.

Απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση για την διαδικασία χρονομίσθωσης των φρεγατών το γραφείο του πρωθυπουργού υποστήριξε πως «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία συμφωνία, χωρίς να ενημερώσει διεξοδικά το Κοινοβούλιο και τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές εντός των προβλεπόμενων διαδικασιών».

 Η «θέση Τσίπρα» το 2013

Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία στην ανακοίνωσή της στέκεται στη στάση που είχε κρατήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν είχε συζητηθεί ανάλογη κίνηση από πλευράς Αντώνη Σαμαρά, επισημαίνοντας ότι ο κ. Τσίπρας είχε υποστηρίξει ότι η τότε συμφωνία «υποκρύπτει σκοπιμότητες και μίζες», ενώ είχε χαρακτηρίσει τις ίδιες φρεγάτες «ακατάλληλες για το Αιγαίο».

«Οι γνώστες μάλιστα, οι βαθύτεροι γνώστες των τεχνικών ζητημάτων με ενημερώνουν ότι αυτά τα πλοία, είναι πλοία ακατάλληλα για τη χώρα μας, διότι είναι πλοία ανθυποβρυχιακού αγώνα και μάλιστα σε ανοικτές θάλασσες, όχι σε κλειστές θάλασσες όπως το Αιγαίο» είχε υποστηρίξει από το βήμα της ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας.

«Καλό θα ήταν η ΝΔ επιτέλους να σοβαρευτεί και να σταματήσει να προσπαθεί διαρκώς να αξιοποιεί για μικροκομματικά οφέλη ζητήματα που άπτονται σε μείζονος σημασίας αποφάσεις για την εθνική άμυνα και την εξωτερική πολιτική της χώρας» ήταν η απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου.