Στο Παρίσι: «Πρόσωπα του πολέμου – Ελλάδα 1940 -’44: Από την Κατοχή στην Απελευθέρωση»

Εγκαίνια της Εκθεσης της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

«Πρόσωπα του πολέμου – Ελλάδα 1940 – 1944: Από την Κατοχή στην Απελευθέρωση»

17 Απριλίου 2018, Maison de la Grèce, 9, rue Mesnil, 75116 Paris

Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και Περιχώρων διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία, την Τρίτη, 17 Απριλίου 2018, στο Ελληνικό Σπίτι στο Παρίσι, τα εγκαίνια της κινητής έκθεσης της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας «Πρόσωπα του πολέμου – Ελλάδα 1940 – 1944: Από την Κατοχή στην Απελευθέρωση», η οποία θα διαρκέσει έως και τις 13 Μαΐου 2018.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Πρέσβης της Κύπρου στη Γαλλία κ. Παντιάς Ηλιάδης, ο Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Γεώργιος Αλεξόπουλος, ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Γαλλία κ. Δημήτρης Ψιάχας, ο Διευθυντής του Γραφείου της κυρίας Nathalie Loiseau, Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Gaël Veyssière, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας στη Γαλλία κ. Ευαγόρας Μαυρομμάτης, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών της Θάλασσας κ. Gérard Pétillat, επίσης στελέχη της Ελληνικής Πρεσβείας, του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, Έλληνες και Γάλλοι που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα και παρακολούθησαν με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας και περιχώρων κα Σέτα Θεοδωρίδου τόνισε τη σημασία της συνεργασίας της ομογένειας με τις ελληνικές υπηρεσίες στο εξωτερικό με στόχο την καλύτερη προβολή της χώρας μας διεθνώς, και ιδιαίτερα την άριστη συνεργασία της Ελληνικής Κοινότητας με το ΓΤΕ Παρισίων.

Τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρη Κρέτσο εκπροσώπησε στην εκδήλωση, η κα Βάλια Καϊμάκη, η οποία παρουσίασε την ιστορική πορεία και τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η Γενική Γραμματεία στο χώρο του Τύπου και της Ενημέρωσης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα και αναφέρθηκε στην συμβολή του Επιμελητή της Έκθεσης κ. Στέλιου Κυμιωνή.

Στον χαιρετισμό της, η Προϊσταμένη του ΓΤΕ Παρισίων κα Κωνσταντίνα Πανέτη, ευχαρίστησε την Ελληνική Κοινότητα Παρισίων για την θερμή ανταπόκρισή της στην πρόταση του ΓΤΕ για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης. Αναφέρθηκε επίσης, στο γεγονός ότι η φωτογραφική έκθεση εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια αξιοποίησης του φωτογραφικού αρχείου που διαθέτει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, το

οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 100.000 φωτογραφικά ντοκουμέντα που εκτείνονται χρονικά από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ου αιώνα.

Στην ομιλία της με τίτλο « Πρόσωπα του Πολέμου, Το Πρόσωπο του Πολέμου » η Ιστορικός και Γραμματέας του Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων και Περιχώρων κα Νίκη Παπαηλιάκη παρουσίασε αναλυτικά το φωτογραφικό υλικό και τόνισε τη συμβολή της Εκθεσης στην αναγνώριση της Ελληνικής Αντίστασης στο πλαίσιο της διεθνούς Αντίστασης, στην ανάλυση δηλαδή του φαινομένου από διεθνή οπτική.

Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, φρόντισε ώστε η φωτογραφική έκθεση με τις πέντε ενότητές της ‘Στο Μέτωπο’, ‘Ο Λιμός της Κατοχής’, ‘Αντίσταση και Αντάρτικο’, ‘Συνέπειες του Πολέμου’, ‘Απελευθέρωση’, να μεταφερθεί στη Νέα Υόρκη, το Λουξεμβούργο, τη Μόσχα, τη Λισαβόνα, και μετά το Παρίσι, να επισκεφθεί τη Λευκωσία και τη Βοστώνη, με μέριμνα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια του κοκτέιλ που ακολούθησε, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει την έκθεση, να συνομιλήσει με τους διοργανωτές και να τους εκφράσει τον ενθουσιασμό του για την τόσο υψηλού επιπέδου εκδήλωση.

Μπορείτε να διαβάσετε την επέμβαση της κας Νίκης Παπαηλιάκη, που συνοδεύει την έκθεση, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και περιχώρων.

http://communaute-hellenique.org/Events%202018/Visages%20de%20la%20Guerre/Visages%20de%20la%20Guerre.htm

Φωτογραφία πρώτης σελίδας, η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας και περιχώρων κα Σέτα Θεοδωρίδου στο βήμα.

Στις άλλες φωτογραφίες,  η Προϊσταμένη του ΓΤΕ Παρισίων κα Κωνσταντίνα Πανέτη και η κα  η κα Βάλια Καϊμάκη.