Με σύνθημα: “Η Μακεδονία είναι Ελλάδα” παρελαύνει η ομογένεια στην Ν.Υ.

Νέα Υόρκη.- Με κεντρικό σύνθημα «η Μακεδονία είναι Ελλάδα», πλημμυρίζει με ομογενείς σήμερα, Κυριακή 22 Απριλίου, η 5η Λεωφόρος στο Μανχάτταν, στην μεγάλη παρέλαση για την 197η επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας.  Ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, η Εισαγγελέας της κομητείας του Νάσο, Μάντλιν Σίγκα και ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος από τη Λήμνο, Παντελής Μπούμπουρας, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Ουκρανία, θα είναι οι τελετάρχες της παρέλασης που θα ξεκινήσει σε λίγες ώρες (μεσημέρι τοπική ώρα).
Στη φετινή παρέλαση θα υπάρξει και τέταρτος τελετάρχης. Πρόκειται για το Δήμαρχο, William Reilich, της πόλης Greece που βρίσκεται στην κομητεία Monroe της Νέας Υόρκης, η οποία θα τιμηθεί από την Ομοσπονδία για τον συμβολισμό της. Αξίζει να σημειωθεί πως η πόλη, η οποία ονομαζόταν παλιά Northampton, έλαβε το 1822 την ονομασία Greece ως ένδειξη υποστήριξης στον Αγώνα των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Τρεις θέσεις θα παραμείνουν κενές στην εξέδρα των επισήμων, οι δύο για τους δύο Ελληνες στρατιώτες, Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, που παραμένουν κρατούμενοι στην Τουρκία εδώ και ενάμιση μήνα και η τρίτη για το σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο, που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, στο Αιγαίο..

Το εντυπωσιακό της παρών θα δώσει η 30μελής αποστολή της Προεδρικής Φρουράς από την Αθήνα.  Επίσης, έχει φθάσει στην Νέα Υόρκη και πολυμελής αντιπροσωπεία από την Ελλάδα, ανάμεσά τους και οι: Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Νικολούζος, ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, ο Δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος,  ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας και ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Ιωάννης Μάζης, ο οποίος και θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση στο Σταθάκειο, αύριο Δευτέρα 23 Απριλίου.

Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την Ομοσπονδία, ως επίτιμοι τελετάρχες θα συμμετέχουν στην παρέλαση η υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά και η  Πρέσβειρα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι (Fair Play) και Πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών “Καλλιπάτειρα”, Κατερίνα Παναγοπούλου.

Ακόμα, όπως έχει αναφέρει ο κ. Γαλάτουλας, αναμένονταν να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη και ο μαθητής του Λυκείου Γαζίου στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο οποίος παραμονές της 28ης Οκτωβρίου, πέρυσι, ύψωσε σε στύλο την Ελληνική σημαία, -κάτι που δεν είχε γίνει τα τελευταία 4 χρόνια- πράξη η οποία κρίθηκε από τους καθηγητές του σχολείου ιδιαίτερα επικίνδυνη και του επέφερε μονοήμερη αποβολή. “Μερικές φορές ο χειρότερος πολέμιος του Εθνους μας είναι το ίδιο το Κράτος. Αλλοι έχουν θυσιαστεί γι’ αυτή τη σημαία”, σχολίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

“Ο Ελληνισμός κινδυνεύει σήμερα στο Αιγαίο, στη Θράκη, sτη Μακεδονία, κινδυνεύει στην Κύπρο και εμείς, ο Απόδημος Ελληνισμός, ίσως να είμαστε ο πιο ισχυρός στρατός της Ελλάδος”, τόνισε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και κάλεσε όλους να “βάψουν” γαλανόλευκη την 5η Λεωφόρο.

“Μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας εδώ και να βοηθήσουμε και την πατρίδα μας”, επισήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Νάνσυ Παπαϊωάννου, καλώντας να “δείξουμε ότι υπάρχει μια Ελλάδα ζωντανή και εδώ”.

Το άρμα της ΑΧΕΠΑ θα φέρει μηνύματα τα οποία θα καλούν τόσο τις ΗΠΑ να σταματήσει την τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και την Τουρκία να σταματήσει μια σειρά παραβιάσεων και προκλήσεων.

Εθνική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή και στη Βοστώνη.

 

Με στοιχεία από greeknewsonline.com

Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος