Συντάξεις- αφορολόγητο θέτουν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ

Αθήνα.– Το θέμα της περικοπής των συντάξεων, που είναι προγραμματισμένο να γίνει από τον ερχόμενο Ιανουάριο, έθεσαν με αρκετή ένταση περισσότεροι από 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι διαμαρτυρόμενοι δήλωσαν ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις περικοπές έως 18% από τον επόμενο χρόνο, και ρώτησαν αιχμηρά πώς θα μπορέσουν να πάνε σε εκλογές υπό τη σκιά νέων μέτρων.

Υποστήριξαν πως οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις μπορούν να αναστείλουν τις μειώσεις των συντάξεων, ενώ παράλληλα τόνισαν ότι η πορεία της οικονομίας δεν επιτρέπει ούτε την επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου από τις αρχές του 2019 – ενδεχόμενο που έχει αφήσει ανοιχτό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στους βουλευτές πως εφεξής οι πιέσεις από τους θεσμούς είναι αναμενόμενες. Ημερομηνία – ορόσημο για τη διαπραγμάτευση, προσέθεσε, είναι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, καθώς υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση προαπαιτούμενων.

Ο Νίκος Φίλης, που ηγείται της εσωκομματικής κριτικής για το κυβερνητικό έργο, έθεσε εκ νέου τους προβληματισμούς του για την πολιτική που ακολουθείται.