Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Στον ορίζοντα υπάρχει μόνο η καθαρή έξοδος

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα ούτε συνέχεια του μνημονίου ούτε η μη καθαρή έξοδος . Αυτό που υπάρχει είναι η καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια καταφέραμε να σταματήσουμε την πορεία της κοινωνίας προς το γκρεμό και την εξαθλίωση. Αναφερόμενος στο θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών, ζήτησε και πάλι από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωσή τους σημειώνοντας πως «απορρίπτουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο απαράδεκτους συμψηφισμούς».

Για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα ωστόσο, σημείωσε με νόημα ότι δε σημαίνει ότι ξαφνικά θα περάσουμε τις πύλες του παραδείσου, ότι εξαφανίζονται  όλες οι πληγές. Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην αίθουσα της γερουσίας στη Βουλή, κάλεσε του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστούν που βρισκόταν η χώρα όταν ανέλαβε την εξουσία το κόμμα. Να θυμηθείτε πόσο δυσεπίλυτη φάνταζε αυτή η προσπάθεια, είπε, για να προσθέσει. «Κάναμε καλά που δεν εγκαταλείψαμε το πλοίο, που παλέψαμε να κρατήσουμε το σκαρί στη φουρτούνα. Καταφέραμε το μείζον , να σταματήσουμε την πορεία της κοινωνίας προς το γκρεμό και την εξαθλίωση. Πετύχαμε την ανάκαμψη της οικονομίας και τη στήριξη των αποκλεισμένων και των ανέργων».

Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα, η ελληνική πλευρά έχει γίνει σαφής ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Έχουμε πει ότι βεβαίως συζητάμε με το ΔΝΤ προσπαθώντας να βρούμε μία λύση, ωστόσο δεν θεωρούμε ότι πιθανή μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο 3ο πρόγραμμα είναι και το τέλος του κόσμου».

Για τα εθνικά θέματα

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, μίλησε για νευρικότητα από την πλευρά των γειτόνων μας. Υπερασπιζόμαστε, είπε,  τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας αλλά ταυτόχρονα με αυξημένο κύρος έχουμε καταφέρει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη θέση της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς ώστε να δημιουργήσουμε ένα ευρύτερο πλαίσιο συμμαχιών για τις δίκαιες θέσεις μας. «Οι γείτονες μας γνωρίζουν ότι υπερασπιζόμαστε την ειρήνη και την οικοδόμηση καλών σχέσεων με την Τουρκία αλλά και ότι είμαστε ο πιο  θερμός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής της πορείας». Η Τουρκία δείχνει ότι φλερτάρει όμως, πρόσθεσε,  «με την ιδέα της απομάκρυνσής της από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις , σαν να κινδυνεύει να χάσει την ευρωπαϊκή της στόχευση. Δεν θα είναι μία καλή εξέλιξη για την Τουρκία και την Ελλάδα».

Αναμένουμε τη συντομότερη επιστροφή των δύο ελλήνων στρατιωτικών και απορρίπτουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο απαράδεκτους συμψηφισμούς πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη πως οι τελευταίες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο , αλλά και έμπρακτη υποστήριξη τόσο της Ευρωπαϊκής ηγεσίας όσο και συνολικότερα του διεθνούς παράγοντα στο θέμα της απαράδεκτης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, «δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας, ότι στις προκύπτουσες διαφορές μας με την Τουρκία, έχουμε την ευρύτερη δυνατή στήριξη, μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε».

Η χώρα βρίσκεται στο τέλος μιας δύσκολης πορείας

Η χώρα μας βρίσκεται πλέον στο τέλος μιας δύσκολης πορείας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του στην  ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι τον Αύγουστο του 2018, η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει να εκπληρώσει έναν από τους κεντρικούς της στόχους: Την έξοδο από το μνημόνιο και την επιτροπεία. Είπε ότι η χώρα επιστρέφει σε ένα καθεστώς κανονικότητας αλλά σημείωσε με νόημα  «ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα και ότι δε θα υπάρχουν ακόμη πληγές σοβαρές που θα πρέπει να επουλώσει η κυβέρνηση ή ότι δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους προκειμένου να εξυπηρετούμε το χρέος «που η αλόγιστη διαχείριση των κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν τη χώρα, φόρτωσαν στις πλάτες του ελληνικού λαού».

Ανέφερε ωστόσο ότι «είναι εντελώς διαφορετικό να έχεις στόχους δεδομένους και να έχεις έναν στοιχειώδη έλεγχο στα πλαίσια των ευρωπαϊκών σου υποχρεώσεων και άλλο να είσαι αναγκασμένος να συγκυβερνάς με τη τρόικα».

Επίθεση στη ΝΔ

Δριμεία κριτική στη ΝΔ άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τη ότι αναζητά ευκαιρίες αποσταθεροποίησης ακόμη και με αφορμή τα πιο ευαίσθητα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, κατηγορώντας τη συνολικότερα για «ανεύθυνη και υπονομευτική στάση».

Τόνισε ότι αυτό που ζητάνε και που ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να υλοποιήσει «είναι τη δημιουργία ενός αντισύριζα μετώπου».

 

Πηγή:in.gr