Φίλης: Υπάρχει καθαρή έξοδος που θα κόβει τις συντάξεις;

Αθήνα.- «Υπάρχει καθαρή έξοδος που θα κόβει τις συντάξεις; Αυτό είναι ένα ερώτημα» δήλωσε στον «Αθήνα 9.84» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Φίλης.

«Είναι σαφές ότι με λεξούλες δεν μπορεί κανείς να κάνει πολιτική. Συνθήματα είναι αναγκαία στην πολιτική, αλλά την ουσία να δούμε. Ακόμα και ο κ. Τσακαλώτος, όταν μιλάει, μιλάει για την κατά το δυνατόν, καθαρή έξοδο» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Φίλης σχετικά με την έξοδο από το μνημόνιο επεσήμανε: «προφανώς και κάτι θα γίνει σημαντικό. Ποιο είναι αυτό; Ότι τελειώνει ο τρόπος της εποπτείας όπως ήταν μέχρι τώρα. Θα συνεχιστεί όμως η εποπτεία διότι υπάρχει το χρέος. Και συνεπώς πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους».

«Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πέρυσι και το ψήφισε στην βουλή ότι από 1-1-19 θα υπάρξει μείωση 18% των συντάξεων. Λέμε λοιπόν τώρα: Τα ψηφίσαμε και αυτά διότι είχαμε τη λογική τότε να κερδίσουμε χρόνο και χώρο. Να πάει καλύτερα η οικονομία. Και να τα επανεξετάσουμε . Αυτό είπαμε και εδώ είμαστε τώρα. Άρα λοιπόν , χωρίς βιασύνες και κινήσεις που μπορεί να παρεξηγηθούν πρέπει να γίνει ένας δημόσιος διάλογος και η κυβέρνηση να ανοίξει το ζήτημα. Αφού η οικονομία πηγαίνει τόσο καλά και πηγαίνει , αφού τα δημοσιονομικά , όχι απλώς έχουν πάει καλά αλλά έχουμε υπερπλεονάσματα επί δύο συνεχή έτη 4,5% , μπορούμε να μην προχωρήσουμε από 1-1-19 στις περικοπές των συντάξεων.

Άλλο πέρυσι και πρόπερσι και άλλο σήμερα που έχουμε κάνει βήματα. Για αυτό λέω λοιπόν και αυτό δεν έχει στοιχείο αποδόμησης , έχει στοιχείο ενίσχυσης της πολιτικής ότι πράγματι μία έξοδος καθαρή , κατά το δυνατόν, πρέπει να μη μειώνει τα εισοδήματα και μάλιστα έχουμε μείωση στους χαμηλοσυνταξιούχους κόβεται το ΕΚΑΣ, ότι έχει απομείνει. Για πολύ κόσμο που παίρνει 350 Ευρώ θα του κοπούν 30 ευρώ» τόνισε.

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ και την επαναδραστηριοποίησή του στο ελληνικό θέμα ο κ. Φίλης υπογράμμισε: «Είναι μόνον αρνητικό. Διότι το ΔΝΤ λέει μεν απομείωση του χρέους , αλλά όμως και  ότι πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα. Στην ουσία αυτό λέει. Να έρθει νωρίτερα , διαβάζω στις εφημερίδες , το αφορολόγητο, να έρθει το 2019 αντί το 2020. Αν το λέει αυτό το ΔΝΤ, αρνητικό είναι.

Αν οι Ευρωπαίοι λένε αυτά που λένε γιατί δεν θέλουν να πληρώσουν για το χρέος το ΔΝΤ λέει  τότε πάμε στα σκληρά μέτρα».

Ο κ. Φίλης σχολίασε και τη στάση του Πάνου Καμμένου στο θέμα της Τουρκίας επισημαίνοντας:

«Λέει περισσότερα από όσα η πραγματικότητα επιτρέπει. Αλλά αυτή είναι η άποψη του κ. Καμμένου. Δεν είναι καινούρια. Στο βαθμό που αυτή η πολιτική άποψη , την οποία έχει δικαίωμα να διατυπώνει βέβαια, δεν επηρεάζει πολιτικά, πρακτικά την άσκηση της πολιτικής. Μέχρι στιγμής δεν επηρεάζει. Από εκεί και πέρα έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Δείχνουν ικανότητα αντιμετώπισης των ζητημάτων και μεγάλη πολιτική συνεννόηση με τη κυβέρνηση και το θεωρώ πολύ σημαντικό».