ΓΝΩΜΗ: Η ΠαΔΕΕ και η καταδίκη του κ. Θωμά Κατσιαντώνη

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Δεν θα αναφερθούμε εμείς στην υπόθεση των οικονομικών δοσοληψιών του πρώην προέδρου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), Θωμά Κατσιαντώνη, με την Υπηρεσία Εφορίας της Αμερικής. Αυτήν την έκρινε το δικαστήριο. Εμείς θα σταθούμε στο ζήτημα που απασχόλησε προ μηνών τούτη τη στήλη.

Γράφαμε εκεί, μεταξύ των άλλων και ότι  «Τον περασμένο Φεβρουάριο, με αφορμή την έρευνα που είχε διεξαχθεί στο σπίτι και στα καταστήματα του Πολιτειακού Βουλευτή του Νιού Χάμσάιρ, κ. Θωμά Κατσιαντώνη, από  Ομοσπονδιακούς του FBI, είχαμε αρθογραφήσει από τις στήλες της Panhellenic Post και είχαμε διατυπώσει την «γνώμη» ότι θα έπρεπε ο κ. Κατσιαντώνης να είχε είτε παραιτηθεί είτε ζητήσει «άδεια απουσίας» από την προεδρία της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (ΠαΔΕΕ) τουλάχιστον μέχρις ότου τελεσιδικήσει η υπόθεσή του».

Αυτήν την γνώμη διατυπώναμε τότε και για την γνώμη μας αυτή ο πρώην πρόεδρος μας είχε εκφράσει την «απογοήτευση» που, όπως τότε μας είχε πει, με το άρθρο μας του είχαμε προκαλέσει…

Στον αντίποδα, για τη θέση μας αυτή, είχαμε λάβει αρκετά επαινετικά σχόλια, τόσο από μέλη της ΠαΔΕΕ όσο και από απλούς αναγνώστες μας.  Κρατήσαμε μακριά από τη δημοσιότητα και τα  πρώτα και τα δεύτερα.

Τα αναφέρουμε αυτά σήμερα, μετά την καταδικαστική απόφαση,  όχι γιατί τάχα επιχαίρουμε που, δυστυχώς, επαληθευτήκαμε στην εγκαίρως διατυπωθείσα εγγράφως γνώμη μας, περί της ανάγκης να διαχωριστούν οι τύχες της ΠαΔΕΕ από εκείνη του κ. Κατσιαντώνη.  Αλλά διότι μας δίδεται η ευκαιρία να επισημάνουμε την υποχρέωση όσων κατέχουν ή όσων επιζητούν να καθέξουν αξιώματα στα ομογενειακά κοινά, να πληρούν τη ρήση που λέει πως «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια»…

Είναι θέμα λεπτό και σοβαρό. Λεπτό, διότι με τους ανθρώπους αυτούς συνδιαλέγεσαι στο περιθώριο του δικού σου δημοσιογραφικού έργου.  Διότι  αναπότρεπτα, με ορισμένους εξ αυτών τουλάχιστον, αναπτύσσονται στενότερες σχέσεις, όσο και εάν θέλεις να τηρείς την τακτική των ίσων αποστάσεων. Άλλωστε κάθε κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του. Ιδιαίτερα όταν κάποια δημόσια πρόσωπα ασκούν μία γοητεία εμφανιζόμενα ως  προστάτες και πρωτεργάτες της ομογενειακής σύμπνοιας και προόδου…

Σοβαρό, διότι οι ασχολούμενοι με τα ομογενειακά κοινά συνεργάζονται στενά (τουλάχιστον έτσι πρέπει) με τα δημόσια πρόσωπα στον τόπο διαμονής τους,  αλλά και στην γενέτειρα. Η εικόνα τους έχει αναπότρεπτα αντίκτυπο και στην ομογένεια, την οποία εκπροσωπούν, αλλά και εν γένει στον ελληνισμό.

Όταν, μάλιστα, αναφερόμαστε σε οργανώσεις με ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως είναι, λ.χ. η ΠαΔΕΕ που αποτελείται από τους ελληνικής καταγωγής πολιτικούς όλου του κόσμου (ανάμεσά τους, πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές, γερουσιαστές, δήμαρχοι κ.α., πρώην ή και νυν,) τότε το βάρος στους ώμους εκείνων που τους εκπροσωπούν,  ζυγίζει ασήκωτο.

Ήταν ακριβώς για να προστατέψουμε την καλή φήμη του ελληνικής καταγωγής πολιτικού κόσμου, που ζητήσαμε τότε από τον κ. Κατσιαντώνη να παραιτηθεί από πρόεδρος της ΠαΔΕΕ, μέχρις ότου λήξει η περιπέτειά του.  Το έπραξε, ίσως όχι επειδή η στήλη του το ζήτησε, αλλά και διότι οι πραγματικές  περιστάσεις, που εμείς  τότε αγνοούσαμε,  του το επέβαλαν.

Σε κάθε περίπτωση,  ο ιδιωτικός βίος του κάθε ανθρώπου και η επαγγελματική του πορεία, ασφαλώς και του ανήκουν.  Μας αφορούν δημοσιογραφικά  εν μέρει,  και αυστηρά  μόνον στο σημείο που αυτά διασταυρώνονται με το δημόσιο αξίωμα,  που ενδεχομένως φέρει.

Ήδη η ΠαΔΕΕ, από έτους με νέο προεδρείο, συνεχίζει την προσφορά της, η οποία δεν είναι όσο κανείς θα ανέμενε αποτελεσματική, αλλά περί αυτού θα χρειασθεί, ίσως, μια άλλη φορά να επανέλθουμε, σημειώνοντας, επί του παρόντος,  ότι μας έχει “ξενίσει” η ειδήμων σιωπή περί της ονομασίας των Σκοπίων…