Συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Γάζα

Νέα Υόρκη.- Συγκαλείται εκτάκτως σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, και έπειτα από αίτημα του Κουβέιτ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με θέμα την έκρυθμη κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό -κατά τη διάρκεια των χθεσινών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ- , 58 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από Ισραηλινά πυρά μεταξύ των οποίων και οκτώ παιδιά, και άλλοι 2.700 τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ΗΠΑ εμπόδισαν εχθές την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενός ψηφίσματος που καλούσε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τα επεισόδια.

Το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, καταδίκαζε επίσης τα πυρά ανδρών του ισραηλινού στρατού που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων αμάχων.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «γενοκτονία» που διαπράττει το Ισραήλ ανακαλώντας για διαβουλεύσεις τους πρέσβεις του στο Τελ Αβίβ και την Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ «είναι συνεργοί σε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Τους πρέσβεις της στο Ισραήλ ανακάλεσε και η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής.

Τα επεισόδια καταδίκασε – σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ – και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνδιαλέξεών του με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄, ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε τη γαλλική θέση υπέρ μιας λύσης δύο Κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που θα ζουν πλάι-πλάι με ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα».

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς όλους τους αξιωματούχους να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να φροντίσουν να υπάρξει «αποκλιμάκωση».

Στη Χαμάς επέρριψε την ευθύνη για τους θανάτους των Παλαιστινίων ο Λευκός Οίκος επισημαίνοντας από την πλευρά του ότι «το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του».

Κατά την Ουάσιγκτον, η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας, καθώς και η κλιμάκωση της βίας, δεν επηρεάζουν το σχέδιο ειρήνης για την περιοχή.

Πηγή: skai.gr