Μητσοτάκης στη Σόφια: Επιδίωξη της Ελλάδας η είσοδος των Βαλκανικών χωρών σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Σόφια.- «Αποτελεί στρατηγική επιδίωξη της χώρας μας η είσοδος των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει χωρίς προϋποθέσεις. Και πρώτη αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση είναι η τήρηση των κανόνων καλής γειτονίας» δήλωσε ο πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη σύνοδο του ΕΛΚ στη Σόφια.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η επίλυση του προβλήματος του ονόματος της πΓΔΜ πρέπει να είναι συνολική, αλλά και ενιαία. «Η οποία έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο το erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα. Και αυτή η συνταγματική αλλαγή είναι μία προϋπόθεση για την επίλυση, από την οποία η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό» τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ συνάντησε στη Σόφια τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ και συζήτησαν για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και για διμερή θέματα.

Ειδικά για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη οι χώρες της περιοχής να γίνουν μέλη και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, εφόσον, όμως, εκπληρώσουν όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει μία τέτοια εξέλιξη, με έμφαση στους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Και σε αυτήν τη συνάντηση, σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε εκ νέου την πάγια θέση της ΝΔ για την ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, ως απαράβατη προϋπόθεση για να επιτευχθεί μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη χρήση του ονόματος έναντι όλων (erga omnes).

Επίσης, δεδομένου ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ που έχουν σύνορα με την Τουρκία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε στον κ. Μπορίσοφ και το θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε ολιγόλεπτη συνάντηση και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, στον οποίο εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ιταλία.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΕΛΚ, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε, επίσης, με την επίτροπο για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, Μαρίγια Γκαμπριέλ και επισήμανε πως η ΝΔ έχει ετοιμάσει μία φιλόδοξη πρόταση για τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας στην ψηφιακή εποχή, την οποία θα φροντίσει να χρηματοδοτήσει και από κοινοτικά κονδύλια του προϋπολογισμού 2020-2027 που εννιαπλασιάστηκαν.

 

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)