Όλο το παρασκήνιο για το όνομα των Σκοπίων – Οι δύο λέξεις που κρίνουν τη συμφωνία

Αθήνα.- Το τέλος της διαπραγμάτευσης για την ονομασία των Σκοπίων ή ακόμη ένα ναυάγιο που απλά θα παρατείνει την «παζάρια» με τη γειτονική χώρα; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα βγάλει η αυριανή συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στη Σόφια αν και οι περισσότερες αναλύσεις αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται τελικές αποφάσεις.

Ενδεχομένως, λένε καλά γνωρίζοντες τα διπλωματικά ζητήματα, να υπάρξει επιβεβαίωση των καλών προθέσεων και του κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αλλά οι αποφάσεις να μετατεθούν για αργότερα.

Μείζον θέμα, αυτό που θα κρίνει τα πάντα στην τελική ευθεία δεν είναι το όνομα. Αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι τα Gorna Makedonjia ή Nova Makedonjia. Αυτό που θα κρίνει τη συμφωνία ή το ναυάγιο είναι αν θα δεχθούν οι γείτονες το όνομα για μία χρήση έναντι όλων, το γνωστό πλέον erga omnes.
Ένα άλλο σενάριο που κυκλοφορεί είναι να επιμείνουν στη χρησιμοποίηση από τους ίδιους στο εσωτερικό της χώρας το σκέτο Macedonia. Κάτι που σημαίνει «διπλή ονομασία» την οποία δεν αποδέχεται σε καμιά περίπτωση η Ελλάδα. Το δήλωσε χθες σε όλους τους τόνους ο Δ. Τζανακόπουλος επιμένοντας στη σύνθετη ονομασία ergaomnes.

To σενάριο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες είναι ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων θα υποχωρήσει στο erga omnes, αλλά θα ζητήσει χρόνο και θα αποδεχθεί έναν συμφωνημένο οδικό χάρτη. Ένα σενάριο που θα μπορούσε να περάσει ο Ζ. Ζάεφ από το κοινοβούλιό του.

Παράλληλα, εκτιμούν αναλυτές, θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή η σύναψη μιας διεθνούς συνθήκης που θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα προβλέπει την κύρωση της σχετικής συμφωνίας από τα κοινοβούλια και στη δεύτερη φάση, τα Σκόπια να προχωρήσουν σε συμφωνημένες συνταγματικές αλλαγές ώστε η Ελλάδα να άρει το βέτο και να ανοίξει και ο δρόμος για την τελική ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ένα «αγκάθι» που υπάρχει είναι ότι τρίτες χώρες θα μπορούσαν να αρνηθούν να αποδεχθούν μια συμφωνία. Η Τουρκία π.χ. να θέλει να ονομάζει την γειτονική χώρα Μακεδονία. Για να αποτραπεί κάτι τέτοιο είναι υποχρεωτικές οι συνταγματικές αλλαγές και να δηλώσουν τα Σκόπια ότι το συμφωνημένο όνομα είναι αυτό και θα πρέπει να χρησιμοποιείται απ’ όλους και χωρίς εξαίρεση.

Τα σκοπιανά ΜΜΕ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάνω στο θέμα αυτό έχουν οι τοποθετήσεις των σκοπιανών μέσων ενημέρωσης.

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας “SLOBODEN PECHAT”, Μπράνκο Γκέροσκι, σχετικά με το εύρος χρήσης του νέου ονόματος και για το erga omnes σημειώνει ότι αυτή η φόρμουλα, δηλαδή ένα όνομα για όλες τις διεθνείς χρήσεις, είναι σήμερα «η μοναδική δυνατή και ρεαλιστική λύση», αν και, όπως ισχυρίζεται, συνιστά «τεράστια υποχώρηση της “μακεδονικής” πλευράς και παραβίαση της λογικής των διεθνών σχέσεων που λέει ότι μία διμερής συμφωνία (inter partes) δεν μπορεί να δεσμεύει τρίτες πλευρές».

«Τι σημαίνει αυτό; Ότι η συμφωνία μεταξύ της “Μακεδονίας” και της Ελλάδας για το νέο όνομα δεν μπορεί να δεσμεύει την Τουρκία, για παράδειγμα, η οποία θα μπορούσε και στο εξής να αποκαλεί την χώρα μας όπως προβλέπεται στη διμερή συμφωνία που έχει υπογράψει με αυτήν. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, η “Μακεδονία” θα πρέπει, ενδεχομένως, να υιοθετήσει συνταγματική τροπολογία που θα αναφέρει ποιο είναι το νέο διεθνές όνομα της χώρας και να ενημερώσει όλη τη διεθνή κοινότητα. Και, να το επαναλάβω, αυτό συνιστά τεράστια, δραματική υποχώρηση εκ μέρους μας και μεγάλη νίκη για την Αθήνα», αναφέρει ο αρθρογράφος. Σημειώνει, ακόμα, πως ουδέποτε κάποιος στην πΓΔΜ διαπραγματεύτηκε στα σοβαρά το νέο όνομα να ισχύει και για εσωτερική χρήση.

«Τολμώ μάλιστα να πω ότι ουδέποτε κάτι τέτοιο ζητήθηκε στα σοβαρά από την ελληνική πλευρά. Γιατί; Διότι η χρήση του νέου ονόματος στο εσωτερικό της χώρας μας… δεν προσφέρει κανένα όφελος για την Ελλάδα. Τι κέρδος θα έχουν οι Έλληνες από αυτό; Κανένα! Αλλά για αυτήν τη γενιά “Μακεδόνων” πολιτικών μία τέτοια “λύση” θα αποτελούσε μεγάλη, ιστορική ταπείνωση», προσθέτει ο αρθρογράφος και εκφράζει την εμπιστοσύνη του προς τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ και την Υπουργό Άμυνας Ράντμιλα Σεκερίνσκα ότι δεν θα δεχθούν «όσα ζητά η Ελλάδα»..

-Η “VEZAVISEN VESNIK”, με κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο «Το όνομα δεν θα λυθεί στις 17 Μαΐου», εκτιμά ότι με τις χθεσινές δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ ουσιαστικά επιχείρησε να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών ότι στη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στη Σόφια στις 17 Μαΐου μπορεί να επιτευχθεί λύση στο θέμα του ονόματος.

Η “SLOBODEN PECHAT” σημειώνε ότι, παρά τις προχθεσινές δηλώσεις Ζάεφ, αναλυτές και πολιτικοί στα Σκόπια εξακολουθούν να έχουν υψηλές προσδοκίες από τη συνάντηση των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ στη Σόφια.

Η “NOVA MAKEDONIJA” σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της διερωτάται αν στη συνάντησή τους στη Σόφια οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της πΓΔΜ θα έχουν «άσους στα μανίκια».

Η “VECER” στον κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο της χθες αναφέρει ότι: «Η Ελλάδα δεν θέλει “erga omnes” σε στάδια».

Σε δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου που μετέδωσε η Deutsche Welle τονίζεται ότι οι συζητήσεις για το ονοματολογικό μεταξύ των δύο χωρών προχωρούν και καταγράφουν πρόοδο, ωστόσο δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην ευτυχή κατάληξη, ούτε αναμένεται να συμβεί αυτό μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο είναι εφικτή μια κοινά αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό μέχρι τον επόμενο μήνα, ώστε να δοθεί ώθηση στην ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ και ενδεχομένως να υπάρξει μια θετική απόφαση για τη γειτονική χώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιουνίου

Προς υπουργικό συμβούλιο

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τις συνομιλίες με τον Σκοπιανό ομόλογό του θα ενημερώσει την επόμενη εβδομάδα το υπουργικό Συμβούλιο για όλες τις εξελίξεις. Αλλά προηγουμένως στη συζήτηση για τη Novartis θα αναφερθεί στις εξελίξεις.

Πηγή:in.gr