Παυλόπουλος: Μόνο με συγκεκριμένες εγγυήσεις που θα εξαλείφουν κάθε είδος αλυτρωτισμού η συμφωνία με τα Σκόπια

Αθήνα.- Στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος την Εσθονή ομόλογό του, Κέρστι Κάλιουλαϊντ (Kersti Kaljulaid) . Ο ΠτΔ τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων, ωστόσο έθεσε τις ελληνικές “κόκκινες γραμμές” λέγοντας: “Πρέπει να ακολουθήσει αυτή την προοπτική, πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά και εκεί πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πρέπει να υπάρξει επίλυση σε σχέση με το όνομα και η επίλυση πρέπει να γίνει και πάλι με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Άρα, πρόσθεσε, αυτή η επίλυση προϋποθέτει ότι θα υπάρξει συμφωνία για το όνομα αλλά η συμφωνία θα περιέχει συγκεκριμένες εγγυήσεις που θα εξαλείφουν κάθε είδος αλυτρωτισμού. Δεν μπορεί να δεχθεί η Ελλάδα να υπάρχουν αλυτρωτικές τάσεις και κυρίως να υπάρχει μια κατάφορη παραβίαση της ιστορίας, άρα λοιπόν συμφωνία με εγγυήσεις που εξαλείφουν τον αλυτρωτισμό. Πρέπει η ΠΓΔΜ να αλλάξει το Σύνταγμά της, το οποίο περιέχει το όνομα το οποίο δεν είναι αποδεκτό. Αυτή η αλλαγή του Συντάγματος είναι βασική προϋπόθεση γιατί τα κράτη – μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είμαστε δημοκρατικά κράτη που σεβόμαστε το κράτος Δικαίου”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό αναφέροντας πως πρόκειται και για ευρωπαϊκό ζήτημα και πρόσθεσε: “Θέλουμε αναμφισβήτητα τη λύση του Κυπριακού. Θέλουμε να φτάσουμε το γρηγορότερο δυνατό σε δίκαιη και βιώσιμη λύση, αλλά εσείς κυρίως αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι δυνατή μια λύση του Κυπριακού με απομειωμένη την κυριαρχία της Κύπρου. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε δηλαδή την ύπαρξη στρατευμάτων κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις. Σκεφτείτε και να σκεφτούμε όλοι μας τι προηγούμενο θα δημιουργούσαμε αν υποδεχόμαστε μια τέτοιου είδους μειωμένη κυριαρχία ενός κράτους – μέλους. Το τονίζω «ναι» στη λύση, καμία όμως λύση δεν γίνεται δεκτή για την ΕΕ με παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου”.

Πηγή: hellasjournal.com

Φωτο:Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Εσθονή ομόλογό του – Πηγή: ΕΡΤ