ΓΝΩΜΗ: Μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Ελλάδα μπορεί να προσέλθει σε συμφωνία για το όνομα της FYROM, έρχεται να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο μέσα στο οποίο, μέχρι σήμερα, διαπραγματεύεται η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την Κυβέρνηση των Σκοπίων. Στο νέο «καθαρό τοπίο» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτει ως «κόκκινη γραμμή» για την κύρωση της όποιας συμφωνίας την πρότερη αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων.

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εδράζει σε κανενός είδους ή βαθμού εθνικιστικά μηνύματα την τοποθέτησή του αυτή. Αντίθετα, την εστιάζει στο Διεθνές Δίκαιο σύμφωνα  με το οποίο «ουδένα δημοκρατικό κράτος μπορεί να ισχυρίζεται, ότι νομιμοποιείται να υπογράφει δεσμευτικές γι’ αυτό Διεθνείς Συνθήκες, οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμά του». Με τον απόλυτα δημοκρατικό αυτό τρόπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βάζει τέλος στα σενάρια που ήθελαν πρώτα συμφωνία (και ένταξη στο ΝΑΤΟ) και σε βάθος χρόνου αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων.

Και αυτό, βέβαια, εφόσον «…η ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση προϋποθέτει συμφωνία ως προς το όνομά της, η οποία κατοχυρώνει εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού».

Με απλά λόγια, δεν μπορεί κ. Ζάεφ να υπογράψει κανενός είδους Συνθήκη με βάση το Διεθνές Δίκαιο, και σ΄ αυτήν να δεσμεύεται …παραβιάζοντας το ισχύον Σύνταγμα της χώρας του, έστω και υπό τον τύπο μιας μελλοντικής αναθεώρησής του.

Πέραν τούτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέπεμψε και ηχηρά πολιτικά μηνύματα προς πάσαν κατεύθυνση, κατά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Εσθονίας κ. Κέρστι Κάλγιουλάιτ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

α. βασική προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας, είπε, αυτή «να είναι συμβατή με την Ιστορία, το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο».

β. Η ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση «προϋποθέτει συμφωνία ως προς το όνομά της, η οποία κατοχυρώνει εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού». Και,

γ. «είναι αδιανόητο να θέλει να γίνει κανείς μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ χωρίς να έχει επιλύσει, όποιες διαφορές θεωρεί ότι έχει, με τα άλλα μέλη των δυο αυτών οργανισμών».

Το ερώτημα που τίθεται όθεν είναι τούτο: Υπάρχει ονομασία που συμπεριλαμβάνει τον όρο Μακεδονία χωρίς αυτομάτως να τίθεται ζήτημα αλυτρωτισμού;

Κατά την ταπεινή μας άποψη, ΟΧΙ.

Υπάρχει όνομα με χρήση του όρου Μακεδονία, από τους Σκοπιανούς και να είναι συμβατή με την Ιστορία;

Κατά την ίδια την Ιστορική Αλήθεια, ΟΧΙ.

Υπάρχει ονομασία  που να εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία, και που να είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο; ΟΧΙ.

Οι επίσημοι όροι που καθορίστηκαν από το «Συμβούλιο της Ευρώπης» στην «έκτακτη υπουργική συνάντηση πολιτικής συνεργασίας», στις Βρυξέλλες στις 16 Δεκεμβρίου 1991 αναφέρουν με σαφήνεια:

«Η κοινότητα και τα Κράτη Μέλη της απαιτούν επίσης από την εκάστοτε γιουγκοσλαβική δημοκρατία να δεσμευτεί πριν από την αναγνώρισή της, να θεσπίσει συνταγματικές και πολιτικές εγγυήσεις, οι οποίες θα διασφαλίζουν ότι δεν έχει εδαφικές αξιώσεις σε γειτονικό κράτος της Κοινότητας και ότι δεν θα διεξάγει εχθρικές δραστηριότητες προπαγάνδας έναντι γειτονικών κρατών, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης ονομασίας που συνεπάγεται εδαφικές αξιώσεις» (Κρις Σπύρου, επιστολή προς Γ.Γ. του ΟΗΕ Antonio Guterres- Μάρτιος 2018).

Επομένως, με το δεδομένο ότι οι όροι αυτοί δεν έχουν εξαλειφθεί ή αλλάξει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πως μπορεί ονομασία των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία σε όποια μορφή και πλοκή του, να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο; Δεν μπορεί.

Εξόχως χρήσιμες και κρίσιμες οι επισημάνσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, έστω και κατά διαστολή, ως προς την αυστηρότητά τους.

Διότι θέτουν φραγμούς τουλάχιστον σε κάποια σενάρια που κυκλοφορούν  εσχάτως και που υποστηρίζουν την άποψη να πούμε στους Σκοπιανούς (για να επιτύχουμε συμφωνία !)  «σήμερα βρίσκουμε το όνομα, αύριο μπαίνετε στο ΝΑΤΟ και σε …τρία τέρμινα αλλάζετε εσείς το Σύνταγμα…»

Για να κάνουν, μάλιστα, περισσότερο ευκολοχώνευτο το χάπι, επώνυμοι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας το διανθίζουν από τηλεοράσεως με διάφορα επειχειρήματα ένα εκ των οποίων λέει πως και η συμφωνία του ΟΗΕ για την Κύπρο προέβλεπε «βάθος χρόνου» για την  υλοποίησή της…

Μα είναι το ίδιο πράγμα;

Να σημειώσουμε, τέλος, πως κατά την άποψή μας, το γεγονός ότι οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου έγιναν λίγη ώρα, πριν ξεκινήσουν στη Σόφια οι συνομιλίες Τσίπρα-Σάεφ, μόνο τυχαίο δεν είναι.

Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνέχεια…