Τσίπρας: Παρελθόν τα μνημόνια – Μητσοτάκης: Κάθαρση οι κάλπες

Αθήνα.- Χαρακτήρα άτυπης έναρξης προεκλογικής περιόδου προσέλαβε από την πρώτη στιγμή η εξελισσόμενη στη Βουλή συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την oικονομία και τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς εν όψει της επικείμενης τυπικής εξόδου από το τρίτο μνημόνιο.

Οι πολιτικοί αρχηγοί διασταυρώνουν τα ξίφη τους μέσα σε κλίμα έντονης φόρτισης, που επιβαρύνθηκε πολύ περισσότερο τα τελευταία 24ωρα.

Από το βήμα της Βουλής δίνεται συνέχεια στη σύγκρουση με επίκεντρο τη βία, ειδικά μετά τις επιθέσεις σε βάρος του Γιάννη Μπουτάρη, τις… ενέργειες του Ρουβίκωνα που έχουν προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, ενώ την τελευταία στιγμή προστέθηκαν και οι απειλές της αναρχικής συλλογικότητας κατά του Κ.Μητσοτάκη.

Φυσικά αντικείμενο κριτικής έχει γίνει και το περίφημο «ολιστικό σχέδιο για την ανάπτυξη» που η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα, αλλά ακόμα και η απλή ανάγνωσή του προκάλεσε έντονη κριτική ότι πρόκειται για ευχολόγιο χωρίς συγκεκριμένες προβλέψεις ακόμα και για μείζονα ζητήματα.

Έντονη κόντρα για την έξοδο από το μνημόνιο

Εστιάζοντας στην πρωτολογία του στην οικονομία και την έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς βεβαίως να παραλείψει να επιτεθεί έντονα στην Αντιπολίτευση κατηγορώντας την για προσπάθεια υπονόμευσης της πορείας της χώρας και καταστροφολογία, ο πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «εμείς βγάζουμε τη χώρα από τα μνημόνια».

«Παραμύθια και βρώμικο ψέμα» χαρακτήρισε ο Κυρ.Μητσοτάκης τα περί καθαρής εξόδου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η έξοδος στις αγορές μοιάζει με βόλτα σε ναρκοπέδιο» και σημειώνοντας «κάθαρση οι κάλπες».

Εκλογές ζήτησε και η Φ. Γεννηματά μιλώντας επίσης για «μυστικά συμφωνηθέντα μέτρα» εν όψει της περιόδου που ανοίγει μετά το τυπικό τέλος του τρίτου μνημονίου «που φέρει την υπογραφή Τσίπρα».

«Πόλεμος» για τη… βία

Με λεξιλόγιο που θυμίζει άλλες εποχές, παραπομπές σε μαύρα γεγονότα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας και άκρως διχαστικό λόγο οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τη βία.

Ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του επέλεξε να μην κάνει καμία αναφορά στο θέμα. Αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά σε αυτό ζήτημα πολώνοντας το κλίμα «με το καλημέρα».

Μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε στο βήμα κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να καταδικάσει τις επιθέσεις του Ρουβίκωνα αντί να τον περιβάλει με “στοργή και προδέρμ”.

«Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008 και δεν ζητήσατε μια συγνώμη για την Μαρφιν. Εσείς χαϊδεύατε τους αγανακτισμένους και εξισώνατε την φυσική βία με τη βια των μνημονίων, εσείς μιλούσατε για κρεμάλες» είπε σε υψηλούς τόνους για να ζητήσει αμέσως μετά από τον πρωθυπουργό να ζητήσει «συγγνώμη» για «τον διχαστικό του λόγο» και «να σταματήσει να εξωραΐζει τον τραμπουκισμό αποκαλώντας τον ακτιβισμό».

Απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα είπε ότι «είναι καιρός να αναμετρηθείτε με το αμαρτωλό παρελθόν σας και με το προβληματικό παρόν σας». «Η βία είναι μια και είναι κίνδυνος για τη Δημοκρατία. Σας καλώ επιτέλους να πράξετε το αυτονόητο.. Απελευθερώστε τα Εξάρχεια και τα Πανεπιστήμια.Τελειώνετε με τους Ρουβίκωνες» ανέφερε.

Σηκώνοντας το γάντι στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας ύψωσε επίσης του τόνους εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εθελοτυφλεί απέναντι στην ακροδεξιά βία.

Ο πρωθυπουργός καταδίκασε τις απειλές που δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπολύοντας παράλληλα δριμύ κατηγορώ στους ακραίους όπως είπε της παράταξης.

«Καταδικάζω απόλυτα τις επιθέσεις εναντίον σας όπως επίσης είναι καταδικαστέες και οι απειλές που έχω δεχθεί εγώ και ο Νίκος Κοτζιάς με επιστολές που είχαν μέσα σφαίρες» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας όμως πως ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν τολμά να αποπέμψει τον δήμαρχο Άργους, Δημήτρη Καμπόσο, από τα όργανα της ΝΔ κι ότι σε παλαιότερη συνέντευξη του είχε πει πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει βία από την άκρα δεξιά μόνο από την άκρα αριστερά.

« Η Αριστερά σ’ αυτόν τον τόπο ήταν πάντα στη θέση του διωκόμενου, όχι του διώκτη» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Στο θέμα της ανομίας και της βίας αναφέρθηκε και η Φώφη Γεννηματά, λέγοντας πως η κυβέρνηση από τη μια λέει πως καταδικάζει την βια και από την άλλη την δικαιολογεί ως αγανάκτηση.

Επίθεση προς πάσα κατεύθυνση που με οιονδήποτε τρόπο δικαιολογεί και δείχνει ανοχή στη βία εξαπέλυσε ο Στ.Θεοδωράκης.

Οι πρωτολογίες των αρχηγών

Ειδικότερα, η συζήτηση ξεκίνησε με την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε λόγο για οριστική έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Σε υψηλούς τόνους, ο πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στη Νέα Δημοκρατία την οποία κατηγόρησε για «καταστροφολογία» και «υπονόμευση» των προσπαθειών της χώρας, ενώ εκτενή αναφορά έκανε στο ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος σε προσωπικό επίπεδο προς τον πρόεδρο της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η στάση σας κ. Μητσοτάκη θα μείνει στην ιστορία διότι θα μνημονεύεστε ως ο πολιτικός αρχηγός που μετέτρεψε μια ιστορική παράταξη σε κόμμα διαμαρτυρίας, στείρας διαμαρτυρίας, σε κόμμα καταστροφολογίας αλλά και διαρκούς υπονόμευσης των συμφερόντων και των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού με αφορμή τα περιστατικά βίας και ανομίας, καλώντας τον να τα καταδικάσει και να ζητήσει «συγγνώμη» για «τον διχαστικό του λόγο».

«Δεν σας επιτρέπω κ. Τσίπρα να αφήσετε το παραμικρό υπονοούμενο ότι η ΝΔ έχει οποιαδήποτε σχέση με βία. Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008. Εσείς χαϊδεύατε τους αγανακτισμένους» είπε σε υψηλούς τόνους και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Στο στόχαστρο και το σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης, το οποίο χαρακτήρισε «αόριστο ευχολόγιο».

Για μυστικά συμφωνηθέντα μέτρα εν όψει της περιόδου που ανοίγει μετά το τυπικό τέλος του τρίτου μνημονίου «που φέρει την υπογραφή Τσίπρα» έκανε λόγο η κυρία Γεννημετά, η οποία ζήτησε με έμφαση πολλές φορές άμεση προσφυγή στις κάλπες.

«Η χώρα χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή, μια αξιόπιστη κυβέρνηση με σχέδιο και θάρρος για εθνική πολιτική. Απαιτείται δεσμευτικό πλαίσιο συναίνεσης για τα επόμενα χρόνια. Έξοδος δεν γίνεται με αυτοσχεδιασμούς. Να τελειώνουμε με την πόλωση και το τοξικό κλίμα. Ζητώ εκλογές τώρα λίγο πριν τυπική έξοδο από μνημόνια, για να μην γίνουν τα αδιέξοδα αναπότρεπτα. Χρειάζεται ηγεσία και κυβέρνηση αξιόπιστη και ικανή να διαπραγματευτεί από νέα θέση και σε νέα βάση την επόμενη μέρα. Όσο κι αν τις εξορκίζετε τις εκλογές, δεν θα τις αποφύγετε» σημείωσε μεταξύ άλλων η κυρία Γεννηματά.

 

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, καταλόγισε στην κυβέρνηση πως είναι «γαντζωμένη» στην καρέκλα της, αλλά και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πως έχουν «σύνδρομο στέρησης» της εξουσίας, περιγράφοντάς τους ως δύο όψεις «του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος».

«Είστε ούνα φάτσα, ούνα ράτσα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη βία των «δήθεν αγανακτισμένων» και όσων προπηλακίζουν αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σημειώνοντας ότι «ο κ. Τσίπρας έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να καθαρίσει τους λογαριασμούς του με τη βία.

«Να καταδικάσει τη φασιστική βία είναι εύκολο. Αλλά να καταδικάσει και τη βία που φοράει δήθεν αριστερά φορέματα. Τη βία των δήθεν αγανακτισμένων που άφησαν να καούν άνθρωποι στη Σταδίου, τη βία αυτών που προπηλακίζουν… Δεν το έκανε ο κ. Τσίπρας» τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του στη Βουλή

 

Σκληρή κριτική στο Κίνημα Αλλαγής και τη Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. «Η Φώφη Γεννηματά προκάλεσε τη συζήτηση και θέλει να παίξει το κόμμα της ρόλο στο μέλλον. Έχουν ζητήσει στο κόμμα της συγγνώμη για αυτά που έχουν κάνει; Μία μεταπολίτευση διαβρωμένη πέρα για πέρα» ανέφερε ο κ. Λεβέντης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για τα πεπραγμένα του, την ίδια στιγμή που του πήρε τους ψηφοφόρους και τα στελέχη του» ενώ για την ΝΔ υποστήριξε ότι τώρα θέλει συνέταιρο το Κίνημα Αλλαγής για να γίνει κυβέρνηση. «Πρώτα τους κατηγορήσατε και μετά συμπράξατε» πρόσθεσε.

Οι δευτερολογίες των αρχηγών

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας επικεντρώθηκε στο σχολιασμό όσων είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη βία και την ανομία, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στον αρχηγό της

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του επέμεινε στην αυστηρή κριτική του προς την κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη βία και κυρίως αυτή που προέρχεται από ομάδες του ευρύτερου χώρου της ακροαριστεράς.

«Έχετε συλλάβει κάποιον; Δείχνετε επιλεκτική ανοχή σε αυτές τις ομάδες. Δημοκρατική ομαλότητα και Ρουβίκωνες δεν πάνε μαζί, όμως. Πρέπει να διαλέξετε» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναπάντητα δεν άφησε ούτε όσα είπε ο πρωθυπουργός για την διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ. Αναφερόμενος στην πρόταση των Σκοπίων περί «Μακεδονίας του Ίλιντεν», ο πρόεδρος της ΝΔ ειρωνεύτηκε τον πρωθυπουργό, λέγοντας: «Είδατε το τυρί, αλλά όχι την φάκα» και τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει αν το όνομα αυτό παραμένει στο τραπέζι.

Κλείνοντας την ομιλία του επανήλθε στο ζήτημα της εξόδου από τα μνημόνια μιλώντας για την ασφυξία που έχει επιφέρει η πολιτική της κυβέρνησης και το πλήγμα κυρίως για τους φτωχότερους.

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ΝΔ δεν ζητά προληπτική γραμμή στήριξης για την έξοδο από τα προγράμματα βοήθειας.

Από την φράση αυτή του Κ.Μητσοτάκη περί προληπτικής γραμμής πιάστηκε ο κ. Τσίπρας, και ανεβαίνοντας στο βήμα για τρίτη φορά, επιτέθηκε στον αρχηγό της ΝΔ τονίζοντας ότι «δεν έχω καταλάβει ποια είναι η πρότασης σας για το πώς η Ελλάδα θα προχωρήσει μετά τη μεταμνημονιακή εποχή» παρατηρώντας αντίφαση στα όσα λέει ο κ. Μητσοτάκης.

«Σας άκουσα στην πρώτη ομιλία σας να λέτε ότι η έξοδος στις αγορές είναι ναρκοπέδιο. Στη δευτερολογία σας είπατε πως δεν ζητάτε πιστοληπτική γραμμή. Αυτά τα δύο δεν συμβαδίζουν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη.

Το μόνο που κατάλαβα, πρόσθεσε, «είναι πως δεν θέλετε να προχωρήσετε σε προλήψεις» πέταξε το καρφί ο κ. Τσίπρας που νωρίτερα είχε καλέσει τον πρόεδρο της ΝΔ να του πει που θα βρει τα λεφτά για τις παροχές που τάζει περί μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων δεδομένου ότι έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι αποδέχεται τους δημοσιονομικούς στόχους για τους οποίους έχει δεσμευτεί η χώρα.

Ολομέτωπη επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε στη δευτερολογία της η Φώφη Γεννηματά τονίζοντας ότι κάθε φορά που ο Αλέξη Τσίπρας διαπραγματεύεται, καινούργια δεινά έρχονται για τους Έλληνες και υποστηρίζοντας ότι ως εκ τούτου  δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα η διακοπή της διαπραγμάτευσης αλλά αντίθετα ευκαιρία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/in.gr