Ελληνική Κοινότητα γιορτάζει τα 94 χρόνια της και παραμένουν Έλληνες!

Τα 94 χρόνια ενεργού παρουσίας της στην Αυστραλία γιορτάζει η πρώτη Ελληνική Κοινότητα στη Νότια Αυστραλία και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να στηρίζει το ελληνικό στοιχείο στην μακρινή επαρχιακή πόλη Port Pirie, όπου ξεκίνησαν την ζωή τους πολλοί Έλληνες μετανάστες της πρώτης γενιάς.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που καταφέρνουμε μέσα από την μικρή, αλλά ιστορική Κοινότητά μας να διατηρούμε τα ήθη, τις παραδόσεις και τη γλώσσα μας ζωντανά εδώ στην μακρινή ήπειρο» δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ο επί τέσσερα χρόνια πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Port Pirie, Μανώλης Σκόρπος.

Τα μέλη του ΔΣ της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Port Pirie

Η Κοινότητα απαρτίζεται σήμερα από 10μελές Διοικητικό Συμβούλιο και 110 οικογένειες-μέλη, αλλά η δραστηριότητά τους δεν περιορίζεται στη φροντίδα των συμπαροίκων, αλλά όλων των πολιτών που μένουν στην ευρύτερη περιοχή.

«Είμαστε Έλληνες και έχουμε πάθος για την πατρίδα μας την οποία δεν λησμονούμε. Αντίθετα, κάνουμε και ό,τι μπορούμε ώστε τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές μετά από εμάς να γνωρίσουν, να αγαπήσουν και να διατηρήσουν ζωντανή την κουλτούρα, την γλώσσα και την πίστη μας» λέει ο πρόεδρος κ. Σκόρπος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Σάμο.

Η Ελληνική Κοινότητα Port Pirie ιδρύθηκε επίσημα το 1924. Η πόλη ήταν προορισμός πολλών Ελλήνων μεταναστών της πρώτης γενιάς που επέλεξαν τη συγκεκριμένη επαρχιακή πόλη, λόγω της γεωργικής ανάπτυξης εκείνης της εποχής που απαιτούσε εργατικά χέρια για να αντεπεξέλθει, αλλά και της μεταλλουργικής βιομηχανίας που λειτουργούσε εκεί και έφτασε το 1925 να απασχολεί πάνω από 360 Έλληνες μετανάστες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια χρονιά ιδρύθηκε στο Port Pirie και η Αδελφότητα Καστελοριζίων, αφού πολλοί από τους ομογενείς που εγκαταστάθηκαν εκεί κατάγονταν από το συγκεκριμένο νησί.

Σήμερα η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Port Pirie, διαθέτει αίθουσα εκδηλώσεων καθώς και την Ενορία Αγίου Γεωργίου και παρ’ ότι αποτελεί μια από τις παλιότερες Ελληνικές Κοινότητες της Αυστραλίας, φροντίζει να μην διαχωρίζει κανέναν.

«Είμαστε μια μεγάλη περιφέρεια και η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Αυστραλίας αλλά αριθμητικά είμαστε μια μικρή επαρχία και για εμάς είναι σημαντικό να είμαστε όλοι ενωμένοι και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Εργαζόμαστε σκληρά αλλά φροντίζουμε να έχουμε πάντα την αγκαλιά μας ανοικτή σε όλους όσοι έχουν ανάγκη τη βοήθειάμας μέσα από μια σειρά από εκδηλώσεις, αλλά και συμβουλευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλους τους συντοπίτες μας που, ενδεχομένως, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ανεξαρτήτως εθνικότητας και πολιτισμικής ταυτότητας» εξηγεί ο πρόεδρος, ο οποίος είναι οινοπαραγωγός και πριν λίγους μήνες έλαβε από την προηγούμενη πολιτειακή κυβέρνηση το ποσό των $155,000 ως επιβράβευση για τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα και την προσφορά της όχι μόνο στην παροικία αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

«Στόχος μας ήταν να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ένα σημαντικό ποσό για την Κοινότητα που έχει προσφέρει τόσα πολλά στην επαρχία μας ως ένδειξη της ευγνωμοσύνης που τρέφουμε απέναντι στα μέλη αλλά και τους εθελοντές που εργάζονται σκληρά και να τους συγχαρούμε με αυτόν τον τρόπο για την σημαντική προσφορά και το σεβασμό που επιδεικνύουν απέναντι στον συνάνθρωπο» είπε σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Frome, Geoff Brock, o οποίος είχε εισηγηθεί στην προηγούμενη πολιτειακή κυβέρνηση Weatherill να παραχωρήσει την οικονομική δωρεά στην Κοινότητα.

«Με τα χρήματα αυτά θα μπορέσουμε να ανακαινίσουμε τον χώρο ώστε να συνεχίσουμε τη δραστηριότητά μας και να κατορθώνουμε μέσα από τις συναντήσεις μας όχι μόνο να διατηρούμε ζωντανά τα ήθη και έθιμα της πατρίδας μας, αλλά και να δείχνουμε στους συνανθρώπους μας τι σημαίνει ελληνική φιλοξενία και φιλότιμο» κατέληξε ο κ. Σκόρπος.

 

Πηγή:neoskosmos.com