Συνεχίζουν την διαπραγμάτευση στη Νέα Υόρκη οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδος-Σκοπίων

Νέα Υόρκη.- Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ μετά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία χθες Πέμπτη και θα συνεχίσουν σήμερα  25 Μαίου, από το πρωί, καθώς  η διαπραγμάτευση έχει μετατραπεί σε “ανοικτή” χωρίς χρονικό όριο.

Χθες ολοκληρώθηκε ο κύκλος συνομιλιών παρουσία του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, το γεγονός ότι συνεχίζουν οι δύο υπουργοί  τις διαπραγματεύσεις “είναι μία όχι αρνητική εξέλιξη”.

Πάντως, μετά το τέλος της συνάντησης οι δύο υπουργοί έφυγαν από τα γραφεία του ΟΗΕ για να ενημερώσουν τους πρωθυπουργούς, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ χωρίς να κάνουν δηλώσεις, καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ένα πολύ ευαίσθητο σημείο…

Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο κύκλο επαφών που θα κρίνει και το μέλλον των διαπραγματεύσεων. Αυτό που κρίνεται ουσιαστικά είναι αν μπορούν οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν οριστικά σε ένα όνομα κι αν οι Σκοπιανοί είναι σε θέση να περάσουν τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται και τις οποίες η ελληνική πλευρά θεωρεί απαραίτητες προκειμένου να μη ναυαγήσουν οι συζητήσεις.

Όλα τα δεδομένα συγκλίνουν στην άποψη ότι δύο είναι τα ονόματα που «παίζουν» και όλα τα υπόλοιπα έχουν αποκλειστεί. Το «Republika Nova Makedonija» («Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας») είναι αυτό που προκρίνεται, ενώ κάποιες πιθανότητες διατηρεί και η ονομασία «Republika Gorna Macedonia» (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονία), υπό τον όρο ότι θα είναι για όλες τις χρήσεις και θα γίνουν συνταγματικές αλλαγές, που θα εξαφανίζουν τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών.

Αν βέβαια στις συναντήσεις της Νέας Υόρκης επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, τότε αναμένεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι συζητήσεις για τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές ώστε να πάρουν τα Σκόπια προσκλητήριο ένταξης από το ΝΑΤΟ.

 

mignantiou.com/in.gr

(Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ)