Kορινθιακή περικεφαλαία εντοπίστηκε σε ανασκαφές στη Ρωσία

Ταμάν (Ρωσία).- Mια κορινθιακή περικεφαλαία, σε αρκετά καλή κατάσταση, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη Ρωσικής ομάδας αρχαιολόγων στη χερσόνησο Ταμάν στη νοτιοδυτική Ρωσία.

Σύμφωνα με τον ρωσικό ιστότοπο chrdk.ru  η κορινθιακή περικεφαλαία ανήκει σε ομάδα της ελληνικής αποικίας Ερμώνασσα, και χρονολογείται στο πρώτο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ. Δίπλα της υπήρχαν μεταξύ άλλων ένας αμφορέας και δύο σκελετοί.

General-view-of-burial

Η μόνη άλλη αρχαιοελληνική περικεφαλαία που εντοπίστηκε στο έδαφος της πρώην ρωσικής αυτοκρατορίας βρέθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα σε επαρχία του Κιέβου… Δεν έχουν βρεθεί παρόμοια κράνη στις ελληνικές αποικίες στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας», αναφέρει ο επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής Ρόμαν Μιμόχοντα.

Amphora-found-in-the-grave

Οι σκυθικοί λαοί των Μαιώτων και των Σινδών κατοικούσαν στην περιοχή από την αρχαϊκή εποχή, ενώ οι ελληνικές αποικίες της Μιλήτου ιδρύθηκαν κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. με την Ερμώνασσα και την Φαναγόρεια, και την Γοργιππίαστα νότια.

Κατά την κλασική αρχαιότητα, έγινε μέρος του ελληνοσκυθικού βασιλείου του Βοσπόρου, το οποίο αποτελούνταν από Σαρμάτες, Έλληνες, διάφορους πληθυσμούς από την Μικρά Ασία, και Εβραίους, ενώ κατά την ελληνιστική περίοδο από τις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. ήταν μέρος του βασιλείου του Πόντου, πριν καταλήξει μετέπειτα στους Ρωμαίους στα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ.

ÎÏοÏέλεÏμα εικÏÎ½Î±Ï Î³Î¹Î± Taman russia

Πηγή:skai.gr