Εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο

Αθήνα.- Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η εκδήλωση που διοργάνωσε την Τρίτη 29 Μαϊου η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, με θέμα «Ο Κωνσταντίνος  ΙΑ’ Παλαιολόγος στην Νεοελληνική Λογοτεχνία». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 565η επέτειο από την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως.

Στον χαιρετισμό που απεύθυνε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, ομογενής πολιτικός ηγέτης κ. Κρις Σπύρου, δι’ αντιπροσώπου του,  καθώς ο ίδιος απουσιάζει τις ημέρες αυτές στο εξωτερικό,  ανέπτυξε περιφραστικά τον αγώνα της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας για την αποκατάσταση της Μεγάλης Χριστιανικής Εκκλησίας, της Αγίας του Θεού Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, ως λειτουργούσας εκκλησίας της Ορθοδόξου Πίστεως.

Ο κ. Σπύρου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Αγία Σοφία τελικά θα λειτουργήσει ως χριστιανικός ναός. «Η Αγία Σοφία», έγραφε στο κείμενο του χαιρετισμού του, «θα ξαναγίνει ο καθεδρικός ναός της Ορθοδοξίας. Θεωρώ ότι είναι ζήτημα χρόνου να το επιτύχουμε. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Έχουμε την ελπίδα ότι στο τέλος θα κατισχύσει το Ανθρώπινο Δικαίωμά μας να λειτουργήσει η Αγιά Σοφιά ξανά ως χριστιανική εκκλησία.  – Η Αγία Σοφία δεν υπήρξε ποτέ τζαμί και δεν υπήρξε ποτέ μουσείο. Οι πολιτικοί ηγέτες την μετέτρεψαν πρώτα σε τζαμί και μετά την ονόμασαν μουσείο. Μουσείο χωρίς εκθέματα».

Και πρόσθεσε: «Οι πολιτικοί ηγέτες είναι που πρέπει να επαναφέρουν την Αγιά Σοφιά σ΄ αυτό για το οποίο οικοδομήθηκε, καθαγιάστηκε και λειτούργησε για χίλια χρόνια. Ως Ναός της Χριστιανοσύνης».

Ακολούθως χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών  Γεώργιος Λεύκαρος με αναφορά στην προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και στη θυσία του ως ο τελευταίος υπέρμαχος του Βυζαντίου.

Κεντρικός ομιλητής ο Κωνσταντίνος Μούσσας, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και της Εταιρείας Ελλήνων Ιατρών Λογοτεχνών με θέμα «Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στο λογοτεχνικό έργο του Νίκου Καζατζάκη».  Όπως ειπώθηκε, «ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος δεν αποτελεί ένα απλό ιστορικό πρόσωπο που ο Νίκος Καζαντζάκης επιλέγει ως κεντρικό ήρωα της ομώνυμης θεατρικής τραγωδίας.

Είναι στο ιστορικό αυτό πρόσωπο που μετουσιώνονται όλες οι βαθύτερες έννοιες που χαρακτηρίζουν τα μεγάλα ιδεώδη του έθνους.

Στον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου, στον πρώτο των Ελλήνων, ο Νίκος Καζαντζάκης συναντά την αδούλωτη ψυχή, το ανίκητο πνεύμα, τον ελεύθερο άνθρωπο».

Λογοτεχνικές αναφορές, ανάγνωση- απαγγελία έκανε ο γνωστός ηθοποιός Στέφανος Ληναίος με καίριες επισημάνσεις όπως ότι η αναγνώριση της Προσφοράς του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου θα όφειλε να αποτελέσει μέριμνα της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά και άλλες εύστοχες παρατηρήσεις του σε θέματα της σύγχρονης πολιτικής ζωής.

Η όλη εκδήλωση, που προκάλεσε το μεγάλο ενδιαφέρων και το δυνατό χειροκρότημα των μελών-λογοτεχνών που την παρακολούθησαν, πλαισιώθηκε με μουσική διασκευή Βαγγέλη Παπαθανασίου του απολυτίκιου  «Τη υπερμάχω» με την Ειρήνη Παπά.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΛ Τάσος Λέρτας απένειμε τιμητικές πλακέτες στους Κρις Σπύρου, Γεώργιο Λεύκαρο και Στέφανο Ληναίο.

Χ.Μ.