Η λαϊκίστικη κυβέρνηση αναλαμβάνει τα ηνία στην Ιταλία

Ρώμη.- Στις 17:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία μετά τη οριστική συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες οι αρχηγοί του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι.

H συμφωνία «κλείδωσε» χθες το βράδυ, αφότου ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε έλαβε την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, για την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

Η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει να υλοποιήσει μια προγραμματική συμφωνία που προβλέπει αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής και των κανόνων για την δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και μεγάλη αύξηση των δημόσιων δαπανών για κοινωνικές παροχές, που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε μεγάλη διόγκωση του ελλείμματος.

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας – τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη – ανέρχεται στα 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ και ισοδυναμεί με το 130% του ΑΕΠ, που είναι η δεύτερη χειρότερη αναλογία στη νομισματική ένωση, πίσω από την Ελλάδα.

Το νέο σχήμα είναι μείγμα ακαδημαϊκών με μικρή πολιτική εμπειρία και βετεράνων της πολιτικής σκηνής που στηρίζονται από τα Πέντε Αστέρια και την Λέγκα.

Το χαρτοφυλάκιο Οικονομικών αναλαμβάνει ο Τζιοβάνι Τρία, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο πανεπιστήμιο Τορ Βεργκάτα της Ρώμης, ενώ ο ευρω-σκεπτικιστής οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα – που είχε απορριφθεί από τον πρόεδρο Ματαρέλα για το ΥΠΟΙΚ την προηγούμενη εβδομάδα – θα αναλάβει το σαφώς λιγότερο σημαντικό υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, άνευ χαρτοφυλακίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών θα αναλάβει ο Έντζο Μιλανέζι, πρώην βοηθός του τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Μόντι.

Οι κύριοι ντι Μάιο και Σαλβίνι θα οριστούν αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, που θα τους επιτρέψει να ασκούν μεγάλη επιρροή στον πρωθυπουργό Κόντε, ο οποίος έχει ελάχιστη πολιτική εμπειρία καθώς είναι καθηγητής νομικής.

Ο κ. ντι Μάιο θα αναλάβει επίσης το υπερ-υπουργείο Εργασίας και Βιομηχανίας, όπου θα μπορέσει να εφαρμόσει την κύρια προεκλογική υπόσχεσή του για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε όλα τα φτωχά νοικοκυριά, ενώ ο κ. Σαλβίνι, που θέλει να απελάσει εκατοντάδες χιλιάδες παράτυπους μετανάστες, θα αναλάβει το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών.

Η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: skai.gr

Francesco Ammendola/Italian Presidency via AP