Η Ιταλία δεν επιτρέπει σε πλοίο με πρόσφυγες να δέσει στα λιμάνια της

Ρώμη.– Τα ιταλικά λιμάνια δεν πρόκειται να επιτρέψουν την είσοδο στο πλοίο Aquarius το οποίο μεταφέρει 629 μετανάστες και πρόσφυγες, φέρεται να αποφάσισε η νέα ιταλική κυβέρνηση στην Ρώμη.

Ο υπουργός εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, με επιστολή του, ζήτησε από τις Αρχές της Μάλτας να επιτρέψουν στο πλοίο να αγκυροβολήσει στη Βαλέτα, τα λιμάνια της οποίας, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, είναι επί του παρόντος τα πλησιέστερα και ασφαλέστερα, όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει επιβεβαιώσει την ύπαρξη της επιστολής, όμως ο ίδιος ο επικεφαλής της Λέγκας έγραψε στο Facebook: «Η Μάλτα δεν υποδέχεται κανέναν, η Γαλλία, επαναπροωθεί ανθρώπους στα σύνορα, η Ισπανία υπερασπίζεται τα σύνορά της με όπλα, κοινώς όλη η Ευρώπη κάνει την δουλειά της. Εφεξής η Ιταλία επίσης λέει ‘όχι’ στο λαθρεμπόριο ανθρώπων, ‘όχι’ στην παράνομη μετανάστευση».

Σε άλλη ανάρτησή του χρησιμοποιεί τη λέξη-κλειδί «Κλείνουμε τα λιμάνια». Είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία λαμβάνει την απόφαση να κλείσει τα λιμάνια της.

Η κυβέρνηση της Μάλτας ωστόσο διαμήνυσε πως δεν έχει καμία εμπλοκή στην διάσωση των προσφύγων και μεταναστών.

«Η διάσωση έγινε στην περιοχή [όπου είναι αρμόδια] για διασώσεις η Λιβύη και συντονίστηκε από το κέντρο ελέγχου στην Ρώμη. Η Μάλτα δεν είναι η συντονίστρια Αρχή και δεν έχει εξουσία επί της υπόθεσης», είπε κυβερνητικός εκπρόσωπος στην εφημερίδα Malta Today.

Το ζήτημα ωστόσο είναι ότι ο κ. Σαλβίνι δεν έχει πλήρη εξουσία επί των λιμένων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Ο δήμαρχος Νάπολης, που έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τον κ. Σαλβίνι και την Λέγκα, είπε ότι είναι διατεθειμένος να δεχτεί το πλοίο.

Στο Aquarius, που ανήκει στην μη κυβερνητική οργάνωση SOS Mediterranèe, επιβαίνουν, μεταξύ άλλων, 123 ασυνόδευτα ανήλικα, 11 ακόμα παιδιά και επτά γυναίκες που κυοφορούν. Οι πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν σε σειρά επιχειρήσεων το βράδυ του Σαββάτου ανοιχτά της Λιβύης.

Η ίδια η οργάνωση διαμήνυσε πως θέλει μόνον να αποβιβάσει τους διασωθέντες σε ασφαλές λιμάνι. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που συνεργάζονται με το Aquiarius, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία ότι «η πολιτική και πάλι μπαίνει πάνω από τις ζωές ανθρώπων.

Την Παρασκευή ο κ. Σαλβίνι είχε δηλώσει πως η Μάλτα πρέπει να επωμισθεί μεγαλύτερο βάρος ενώ προσέθεσε πως το NATO πρέπει να βοηθήσει την Ιταλία να αντιμετωπίσει την «επίθεση» που δέχεται από τον νότο, υπονοώντας τις ροές προσφύγων και μεταναστών.

Πηγή: skai.gr