Πάνος Καμμένος: Δεν ψηφίζω συμφωνία με το όνομα Μακεδονία

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Την απόφασή του, στην οποία μένει σταθερός, ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα ψηφίσουν στη Βουλή Συμφωνία που θα έχει το όνομα Μακεδονία για τα Σκόπια, διακήρυξε στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

Ευρισκόμενος σε εξ αντικειμένου δυσχερή θέση ο κ. Καμμένος, προσπάθησε να κρατήσει “δύο καρπούζια” κάτω από την μασχάλη του, ανακαλύπτοντας, με το ένα, “θετικά σημεία” στη συμφωνία -πλέκοντας το εγκώμιο του διαπραγματευτή Νίκου Κοτζιά- και με το άλλο, εμμένοντας στην απόφασή του για την μη παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία στα Σκόπια.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι είναι σε άμεση συνεννόηση με τον πρωθυπουργό,  αλλά η θέση του κόμματος δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση. Έθεσε μάλιστα θέμα αυστηρής κομματικής πειθαρχίας λέγοντας ότι θα διαγραφεί και δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές όποιος υπερψηφίσει τη συμφωνία εάν και όταν αυτή έρθει στη Βουλή.

Ο κ. Καμμένος είπε πως ελπίζει να μην έρθει καν η πρόταση στη Βουλή και να μην δημιουργηθούν καταστάσεις που θα του επιβαλλουν να αλλάξει την στάση του η οποία είναι στήριξη στην Κυβέρνηση ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η έξοδος της Ελλάδος από τα Μνημόνια. Άφησε, έτσι μία χαραμάδα ανοικτή, πως εάν η Συμφωνία φθάσει στη Βουλή και είναι ενδεχομένως ορατή η υπερψήφισή της, ο ίδιος ενδέχεται να αποφασίσει να αποσύρει τη στήριξή του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Προέβαλε, μάλιστα, τη θέση του ότι «θα πρέπει να συγκλιθεί και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να αλλάξει την απόφαση του 1992».

Ωστόσο, έσπευσε να “καλυφθεί”, πίσω από την εκτίμησή του ότι η συμφωνία για το ονοματολογικό δεν θα γίνει αποδεκτή στην πΓΔΜ. Όπως είπε ο κ. Καμμένος, από τους όρους της συμφωνίαςγια τους οποίους ενημερώθηκε από τον Νίκο Κοτζιά χθες, θεωρεί ότι η συμφωνία αυτή δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει δεκτή σε δημοψήφισμα ή από την αντιπολίτευση.

Δεν παρέλειψε, πάντως, να “χρυσώσει” το χάπι για τον Υπουργό των Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, επισημαίνοντας ότι  από τη διαπραγμάτευση “η Ελλάδα έχει κερδίσει κάτι πολύ σημαντικό: Στη διεθνή γνώμη δεν είναι η Ελλάδα αυτή που ανακόπτει την πορεία της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».

Ανέφερε δε, ότι η ελληνική κυβέρνηση πήγε σε διαπραγματεύσεις που ήταν προς την κατεύθυνση της λύσης. «Εκείνος που αρνείται μέχρι σήμερα είναι η FYROM» είπε ο κ. Καμμένος.

Ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξαπέλυσε «πυρά» και κατά της ελληνικής αντιπολίτευσης, καλώντας τα κόμματα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. «Και ιδιαίτερα η Νέα Δημοκρατία» τόνισε χαρακτηριστικά.