ΓΝΩΜΗ: Η συμφωνία, ο ελληνικός λαός και η Κυβέρνηση

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το ερώτημα που  εδώ και μερικές εβδομάδες έχουμε θέσει στους αναγνώστες της Pahnellenic Post, από τη στήλη «Quiz», ήταν λιτό και σαφές:

Συμφωνείτε να ονομασθούν τα Σκόπια με χρήση του όρου “Μακεδονία”; Οι απαντήσεις που λάβαμε από τους μέχρι στιγμής 427 αναγνώστες που προθυμοποιήθηκαν να απαντήσουν, δίνουν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

  • ΟΧΙ (93%, 396 Ψήφοι)
  • ΝΑΙ (7%, 31 Ψήφοι)

Σύνολο ψήφων: 427 ψήφοι.

Μικρό το δείγμα, αλλά αξιόπιστο και εύγλωττο, αποτυπώνει αυτό που στα δύο μεγάλα συλλαλητήρια διατρανώθηκε, αλλά και σε όλα που έγιναν στις 24 πόλεις της Ελλάδος και στις διάφορες Ελληνικές Παροικίες του Εξωτερικού: Ο λαός θέλει να έχει λόγο για την Μακεδονία. Δεν παραχωρεί το όνομα.

Δεν μπορεί, επομένως, ερήμην του ελληνικού λαού να αποφασιστεί, από μία ισχνή Κοινοβουλευτική ετερόκλητη, αριστερή πλειοψηφία, μία Συμφωνία με ξένη χώρα που θα δεσμεύει στο διηνεκές την Ελλάδα.

Πολύ περισσότερο,  όταν ούτε καν η Κυβέρνηση διαθέτει συνοχή, καθώς ο συνέταιρος που της εξασφαλίζει τη δεδηλωμένη (οι ΑΝ.ΕΛ.) ξεκαθάρισαν ότι ΔΕΝ θα ψηφίσουν τη συμφωνία με τα Σκόπια.

Άρα, τι απομένει στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Να βρεί κάποιες ψήφους με όποια ανταλλάγματα; Και εάν “εξοικονομήσει” 151 ψήφους ή 154 ψήφους, με αυτούς θα υπογράψουμε μια τόσο σοβαρή Διεθνή Συμφωνία;

Επομένως, δύο είναι οι οδοί, που οδηγούν στην ίδια μία -και μοναδική-  έντιμη πολιτικά λύση:

*Ή παραιτείται η Κυβέρνηση και η χώρα πάει σε εκλογές, ώστε ο λαός να αποφασίσει και ποιος θέλει εφεξής να τον κυβερνήσει (πλέον ΟΛΟΙ έχουν την πολιτική τους ιστορία) και για το εάν εγκρίνει την εξαγγελθείσα συμφωνία με τα Σκόπια.

*Ή η κυβέρνηση εισηγείται στον ΠτΔ Δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός εάν εγκρίνει τη Συμφωνία με τα Σκόπια.

Αυτό πλέον μοιάζει ως μονόδρομος.

Κάθε ώρα, κάθε μέρα που περνάει οι αντιδράσεις θα εντείνονται, δεν θα μειώνονται. Αυτό είναι προφανές. Όπως είναι αυτονόητο και το ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να δώσει εξηγήσεις τι εννοούσε όταν έλεγε στον Ευρωπαίο Επίτροπο, Κλάους Ρέγκλιν, με τον οποίο συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου: «Νιώθω σαν σκακιστής που παίζει σε δύο σκακιέρες. Έχουμε τις διαπραγματεύσεις για το θέμα του δανείου και για το όνομα των Σκοπίων. Ελπίζω ότι θα έχουμε μια καλή λύση σαν τη χθεσινή για το πιο σημαντικό θέμα για τη χώρα».

Από που και έως που συνδέει ο κ. Τσίπρας τα δύο θέματα; Γιατί δίνει λαβή σε εικασίες πως υπάρχει δήθεν κάποια «μυστική συμφωνία» με τους Εταίρους να ρυθμίσουν το ελληνικό χρέος, εάν τα βρούμε με τα Σκόπια;

Όλα αυτά –και ο αδιευκρίνιστος εισέτι ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας- καθιστούν το κλίμα ζοφερό. Εάν θέλουμε η όποια συμφωνία να ισχύσει για να εξασφαλίσουμε έτσι σε καθεστώς ειρήνης «ανάπτυξη και δημοκρατία» στην περιοχή των Βαλκανίων, ο ελληνικός λαός –όπως άλλωστε θα κάνει και ο λαός των Σκοπίων- δεν μπορεί να μείνει απλός θεατής, σε ένα έργο όπου εκ των πραγμάτων θα κληθεί αύριο να είναι ο πρωταγωνιστής!