Λύπη Γκουτέρες για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «θα προτιμούσε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να παρέμεναν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», τόνισε ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες, μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον ότι αποχωρεί από αυτό όργανο των Ηνωμένων Εθνών που εδρεύει στη Γενεύη.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο», πρόσθεσε ο Στεφάν Ντουζαρίτς, εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Τον κίνδυνο η απόφαση των ΗΠΑ να πλήξει τον διεθνή ρόλο της Ουάσινγκτον, επισήμανε από την πλευρά της η ευρωπαϊκή διπλωματία.

«Οι ΗΠΑ βρίσκονταν πάντα στην πρώτη γραμμή ως προς την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο και για πολλά χρόνια υπήρξαν ισχυρός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», τονίζεται σε ανακοίνωση Τύπου που υπογράφει η εκπρόσωπός της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

«Η απόφαση υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσει τον ρόλο των ΗΠΑ ως (χώρας) προστάτιδας και υποστηρίκτριας της δημοκρατίας στο παγκόσμιο σκηνικό», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «λυπηρή» την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να αποχωρήσουν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς το όργανο αυτό του ΟΗΕ παραμένει σταθερή.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP