ΚΟΣΜΟΣ Ταϊλάνδη: Σταματά για 10 ώρες η επιχείρηση διάσωσης – Τέσσερα τα παιδιά που έχουν απεγκλωβιστεί

Σταματά προσωρινά, για περίπου 10 ώρες, η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των παιδιών και του προπονητή τους, που έχουν παγιδευτεί εδώ και 15 ημέρες στο πλημμυρισμένο δίκτυο σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ στην Ταϊλάνδη, προκειμένου οι διασώστες να προετοιμαστούν για την επόμενη φάση του σχεδίου.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τέσσερα είναι τα παιδιά που έχουν μέχρι στιγμής διασωθεί και μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Νωρίτερα, πληροφορίες διεθνών πρακτορείων -οι οποίες τελικώς δεν επιβεβαιώθηκαν- ανέφεραν πως τα παιδιά που είχαν διασωθεί έφταναν τα έξι. Πλέον, στο σπήλαιο παραμένουν οκτώ παιδιά, καθώς και ο προπονητής τους.

Οι ομάδες διάσωσης αποφάσισαν να προχωρήσουν στην επικίνδυνη αυτή αποστολή υπό τον ανόδου της στάθμης των υδάτων. Σύμφωνα με το BBC, οι διασώστες αποφάσισαν να βγάλουν έξω πρώτα τα πιο αδύναμα παιδιά. Κατά τις τοπικές αρχές, στην επόμενη φάση της επιχείρησης θα συμμετάσχουν 90 δύτες (50 ξένοι και 40 Ταϊλανδοί).

EURONEWS

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, η κρίσιμη επιχείρηση θα διαρκέσει δύο με τρεις ημέρες, αν και μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει γρηγορότερα του αναμενομένου. Η διαδρομή περιλαμβάνει δύσκολα υποβρύχια περάσματα.

Οι διασώστες είχαν καταφέρει να περάσουν σωλήνα μήκους πολλών χιλιομέτρων για να διοχετεύσουν οξυγόνο στο σπήλαιο όπου έχει καταφύγει η ομάδα και το επίπεδο του οξυγόνου έχει σταθεροποιηθεί μέσα σ’ αυτό. Όμως οι βροχές που αναμένονται προσεχώς θα μπορούσαν να περιορίσουν το μη πλημμυρισμένο τμήμα του σπηλαίου στο οποίο έχουν καταφύγει τα παιδιά.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΜΠΕ