Ζάεφ: Αρχές του 2019 η επικύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή

Βρυξέλλες.- Στις αρχές του 2019 φαίνεται πως θα κληθεί η ελληνική Βουλή να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών σύμφωνα με όσα είπε από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

«Τα πάντα θα έχουν τελειώσει έως τις 15 Ιανουαρίου, έτσι ώστε στη συνέχεια η ελληνική βουλή να επικυρώσει τη συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στο περιθώριο της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, θα διεξαχθεί πιθανότατα το δημοψήφισμα στην γειτονική χώρα για την αλλαγή του ονόματος σε «Βόρεια Μακεδονία», είπε ο κ. Ζάεφ, ενώ όσον αφορά τις πιθανότερες ημερομηνίες είπε 23 Σεπτεμβρίου, 30 Σεπτεμβρίου ή 7 Οκτωβρίου.

Όσον αφορά το δημοψήφισμα, λεπτομέρειες αυτού όπως η ημερομηνία, το ερώτημα και ο χαρακτήρας του θα αποφασιστούν σε συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής της ΠΓΔΜ.

Πάντως το ερώτημα θα περιλαμβάνει μεν τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά θα άφορα τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Στη συνέχεια, εξέφρασε ξανά την πίστη του πως το δημοψήφισμα θα έχει θετικό αποτέλεσμα, και ανέφερε ότι μετά τη θετική ψήφο των πολιτών θα χρειαστούν από 90 έως 110 ημέρες για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών.

Σημειώνεται ότι έως στιγμής ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο οδικός χάρτης για τη συμφωνία ήταν γνωστός και από τη συνέντευξη που έδωσε ο Ζάεφ στην ΕΡΤ.

Ωστόσο, ενδεχομένως να δίνει και το χρονοδιάγραμμα των εκλογών στην Ελλάδα με πολλούς να εκτιμούν ότι έτσι η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου παίρνει παράταση και κάλπες θα στηθούν την άνοιξη, πιθανότατα το Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές.

Εκτός κι αν μέσα στο φθινόπωρο υπάρξουν εξελίξεις και ενεργοποιηθεί μια άτυπη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για σπάσιμο της συμμαχίας ώστε ο Καμμένος να μπορεί να σηκώσει πιο άνετα το λάβαρο του μακεδονομάχου.